Politerno > Україна і світ > Опублікувано офіційне рішення КС щодо указу про розпуск Ради

Опублікувано офіційне рішення КС щодо указу про розпуск Ради

  • 20 Червня, 2019
  • 1138 Переглядів
  • Comments Off

Конституційний Суд визнав конституційним указ президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту.

Офіційне повідомлення з’явилося на сайті суду.

В КС зазначили, що через відсутність чітких законодавчих норм виник конституційний конфлікт між президентом та Верховною Радою щодо підстав дострокового припинення повноважень, який не має правового вирішення, так як Конституція “не визначає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, а регламент Верховної Ради України, всупереч вимогам статті 83 Конституції України, не передбачає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій депутатських фракцій у Верховній Раді України”.

Конституційний Суд України констатував, що розв’язання конституційного конфлікту народом шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради України відповідає вимогам частини другої статті 5 Конституції України”, – сказано у повідомленні.

Рішення КС не може бути оскаржено. У голосуванні взяли участь 16 суддів.

Як повідомлялось, Президент Володимир Зеленський 20 травня під час інавгураційної промови оголосив про розпуск Верховної Ради 8 скликання.

21 травня він підписав указ “Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 8 скликання та призначення позачергових виборів”. Позачергові парламентські вибори, згідно з указом Президента, призначено на 21 липня цього року.

23 травня указ набув чинності після опублікування в “Урядовому кур’єрі”, а вже наступного дня в Україні стартувала виборча кампанія.

У цей самий день фракція “Народний фронт” підписала подання до Конституційного суду щодо відповідності указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради та призначення дострокових виборів.

29 травня КСУ відкрив провадження у даній справі і призначив її розгляд у формі усного слухання на 11 червня, після цього суд перейшов до розгляду справи на закритій частині.

Сьогодні, 20 червня, з джерел стало відомо, що Конституційний суд визнав конституційним указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE