Politerno > Україна і світ > Собор УПЦ КП відновив своє існування та залишає за собою всі кошти і майно

Собор УПЦ КП відновив своє існування та залишає за собою всі кошти і майно

  • 20 Червня, 2019
  • 1897 Переглядів
  • Comments Off

Помісний собор Української православної церкви Київського патріархату постановив відновити існування ліквідованої церкви і скасував визнання Православної церкви України.

Про це йдеться в рішенні “собору” Філарета від 20 червня.

Зокрема, “собор” відмінив постанову помісного собору 15 грудня 2018 року, де об’єдналося українське православ’я і була ліквідована УПЦ КП.

Прихильники патріарха Філарета стверджують, що ніякого собору 15 грудня не було.

“Це був не помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священника та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ КП, на вимогу вселенського Константинопольського патріарха Варфоломія”, – йдеться в тексті постанови. 

Помісний собор заявляє і постановляє, що УПЦ КП, зареєстрована державним органом та продовжує існування і діяльність“, – додали за підсумками так званого собору.

Також на з’їзді підтвердили, що главою УПЦ КП залишається Філарет.

У ліквідованій патріархії вважають, що томос про автокефалію “не відповідає статуту автокефальних церков і тому ставить УПЦ в залежність від Константинопольського патріархату”.

“Нас не влаштовує зміст томосу про автокефалію Православної церкви України”, – зазначили у постанові собору ліквідованої церкви.

У постанові собору “Української православної церкви Київського патріархату” йдеться, що патріархія залишає за собою всі кошти і майно ліквідованої церкви.

“УПЦ КП продовжує бути власником всіх коштів, всього майна (рухомого і нерухомого), придбаного за власні кошти, або переданого їй державними органами, або органами місцевого самоврядування, включаючи храми, монастирі, учбові заклади та інше. Всі банківські рахунки є рахунками Київської патріархії як юридичної особи”, – йдеться в тексті постанови. 

Також у ліквідованій церкві важають, що усі храми належать управлінню Київської патріархії, а церкви, які перейшли до ПЦУ можуть повернутися назад до УПЦ КП.

“До УПЦ КП продовжують належать всі єпархії, монастирі, духовні учбові заклади, братства, місії, які зареєстровані держорганами як релігійні організації УПЦ КП. До КП можуть належати і ті єпархіальні управління і релігійні громади, які переєстрували свої статути на ПЦУ, але бажають бути у складі УПЦ КП”, – відзначили за підсумками так званого собору.

Нагадаємо, 15 травня Філарет провів прес-конференцію, на якій заявив, що у нього перед собором були усні домовленості з Петром Порошенком і екзархами Вселенського патріархату про те, що він продовжить керувати церквою всередині України, а Епіфаній нібито мав в основному представляти ПЦУ на міжнародній арені.

Нещодавно виник конфлікт між патріархом Філаретом та Міністерством культури. Зокрема, Філарет заявив, що УПЦ КП не ліквідована.

Міністерство культури у відповідь на заяви почесного патріарха ПЦУ Філарета повідомило, що Українська православна церква Київського патріархату припинила існування й увійшла до Православної церкви України.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE