Politerno > Україна і світ > Філарет заявив, що Епіфаній влаштовує Москву, а Порошенко порушив домовленості

Філарет заявив, що Епіфаній влаштовує Москву, а Порошенко порушив домовленості

  • 15 Травня, 2019
  • 2994 Переглядів
  • Comments Off

Українська православна церква Київського патріархату продовжує існувати, а президент Петро Порошенко порушив домовленості.  

Про це 90-річний патріарх Філарет заявив у зверненні “до всієї української православної пастви”.

Крім того, він вважає, що “Москві угодне” керівництво Епіфанія в новій Православній церкві України, адже критика на адресу митрополита не лунає.

Він стверджує, що відмова від статусу патріархату “була чисто ситуативною”, а Київський патріархат юридично продовжує існувати.

За словами Філарета, нині “Порошенко відступив від обіцяних домовленостей і фактично дав згоду на ліквідацію Київського патріархату”.

За його словами, і “митрополит Епіфаній не дотримується тих домовленостей, які були досягнуті до Собору 15 грудня 2018 року”, тому в Українській церкві зараз – “розділення, двовладдя, яке може привести до печальних наслідків”.

Філарет заявив, що він заради томосу пішов на “приниження”: зібрав підписи архієреїв про припинення дії Київського патріархату і відмовився від висування на голову нової церкви.

За його словами, була домовленість, що митрополит Епіфаній буде предстоятелем і представником ПЦУ у православному світі, а “керівництво церквою в Україні” буде за патріархом, але “ця домовленість порушена і не виконується на ділі”.

“Тому в церкві виникло розділення”, – заявив Філарет і заперечив, що причина у його владолюбстві.

Патріарх також заявив, що була і ще планується спроба усунути його від служіння.

Він обурюється, що за 5 місяців митрополит Епіфаній “жодного разу не служив із патріархом” і “не тільки не співпрацює з патріархом Філаретом, як обіцяв, а навіть і не зустрічається і не телефонує, за виключенням декількох разів”.

“На словах перед духовенством і перед журналістами говорить про єдність і співпрацю, а робить все протилежне. Лякає відкликанням Томосу, а на ділі робить все, щоб це сталося. Якщо це, не дай Бог, станеться, то він перестане бути предстоятелем і стане рядовим архієреєм”, – заявив Філарет.

“Москва задоволена станом справ в УПЦ. Те, чого вона не могла досягти різноманітними зусиллями, досягає нині ділами нинішнього предстоятеля УПЦ. Жодної критики на адресу митрополита Епіфанія нема. Значить, Москві угодне таке керівництво”, – вважає він.

Патріарх зазначив, що перехід парафій Московського патріархату в Українську православну церкву уповільнився, а переходу архієреїв МП після томосу зовсім не було: “Тому Москва може радіти”.

Філарет вважає, що саме завдяки Київському патріархату відбувся томос. І хоча заради автокефалії погодилися вважатися у світі метрополією, але внутрішньо потрібен статус патріархату, бо Українська православна церква велика.

“У майбутньому ми хочемо бути визнаними в статусі патріархату. Вселенська патріархія не заперечує того, як це видно з інтерв’ю представника Константинопольського патріархату архієпископа Даниїла. Але це може бути, як він сказав, після об’єднання всього українського православ’я”, – сказав патріарх.

“А для того, щоб нам продовжувати об’єднання в Єдину помісну Українську православну церкву, треба жити і трудитися для визнання майбутнього патріархату”, – заявив він.

Нагадаємо, нещодавно виник конфлікт між патріархом Філаретом та Міністерством культури. Зокрема, Філарет заявив, що УПЦ КП не ліквідована.

Міністерство культури у відповідь на заяви почесного патріарха ПЦУ Філарета повідомило, що Українська православна церква Київського патріархату припинила існування й увійшла до Православної церкви України.

13 травня новообраний президент Володимир Зеленський оприлюднив звернення різних релігійних лідерів до мешканців окупованих територій, предстоятеля Православної церкви України Епіфанія на запису немає. 

Сам Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) пояснив, що відсутній у звернення різних релігійних лідерів до мешканців окупованого Донбасу, поширеному Володимиром Зеленським, бо йому не сподобався текст.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE