Politerno > Україна і світ > “Коломойський ще залишиться винен”: у Зеленського розповіли, як можна виплатити компенсацію за Приватбанк

“Коломойський ще залишиться винен”: у Зеленського розповіли, як можна виплатити компенсацію за Приватбанк

  • 15 Травня, 2019
  • 1208 Переглядів
  • Comments Off

При взаємозаліку “націоналізованих грошей” екс-власники Приватбанку можуть залишитись винними банку.

Про це експертка з банківської діяльності команди Володимира Зеленського Вікторія Страхова розповіла у програмі “Он воно як” Аліси Юрченко і Дениса Бігуса.

За таким взаємозаліком Коломойський “ще може залишитись винним банку”, зауважила Страхова.

Вона припускає, що розмір бажаної компенсації у 2 млрд доларів, озвучений Коломойським, міг бути сформований як сума двох показників – капіталу банку на час націоналізації та зобов’язань банку перед пов’язаними особами на 29,4 млрд гривен (близько 1,1 млрд доларів), примусово конвертованих за процедурою bail-in.

“На мою думку, це капітал банку, який там був, це 21 мільярд гривень. За поточним курсом – це трошки менше одного мільярда доларів. І друге питання – це той bail-in, який відбувся, кошти вкладників, які було списано. 29 мільярдів фактично було списано. Це певна частина ще з того може бути”, – зазначила Страхова.

При цьому Страхова пригадала, що під час націоналізації Ігор Коломойський визнавав кредити пов’язаним з ним компаніям на близько 60 млрд грн.

“Наскільки я розумію, він десь погоджувався до 60 мільярдів,” – зазначила учасниця переговорів із націоналізації.

Таким чином, внаслідок “взаємозаліку”, за логікою підрахунків Страхової, компанії Коломойського можуть залишитися винними “Привату” близько 10 млрд грн.

“Ми тільки говоримо: “Він просить 2 мільярди”, але ми щось забуваємо, що все ж таки кредити певні компаніям своїм він давав, і вони не всі погашаються. Щось обслуговується, але більшою частиною не обслуговується. Чому б не зробити взаємозалік? Якщо йому винні – зарахуйте”, – пропонує Страхова.

Цей сценарій, зазначила Страхова, — наразі лише її власна точка зору.

Довідка: Вікторія Страхова представляла урядову сторону під час націоналізації Приватбанку (була проектним менеджером реформ фінансового сектору).

Після націоналізації працювала корпоративним секретарем вже державного Приватбанку (до 2017 року).

У 2019 році опинилася в експертній команді Володимира Зеленського.

Зазначає, що не спілкувалася з Ігорем Коломойським з 2016 року.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

Раніше Коломойський заявив, що йому не потрібен сам Приватбанк. Але потрібні гроші – 2 млрд доларів комппенсаціі за капітал, який там знаходився під час націоналізації.

Читайте також: Луценка не знімати, Коболєва зробити прем’єром. Навіщо Коломойський сватає Зеленському людей епохи Порошенка

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE