Politerno > Україна і світ > Суд скасував націоналізацію Приватбанку – НБУ оскаржить рішення

Суд скасував націоналізацію Приватбанку – НБУ оскаржить рішення

  • 18 Квітня, 2019
  • 1625 Переглядів
  • Comments Off

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Нацбанку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

Про це йдеться на офіційному сайті суду.

Суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного “Приватбанку” з ринку за участю держави.

“Суд … визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ “КБ “Приватбанк”, та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку”, – йдеться у повідомленні.

На думку суддів, процедура виведення “Приватбанку” з ринку порушувала норми чинного законодавства.

“Підставами для ухвалення такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення ПАТ “КБ “Приватбанк” до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні”, – повідомила прес-служба суду.

“Таким чином, процедура націоналізації ПАТ “КБ “Приватбанк” була визнана судом безпідставною та такою, що здійснена з численними порушенням діючого на той момент законодавства, наслідком чого стало неправомірне втручання держави у право акціонерів Банку, у тому числі позивача, мирно володіти належним їм майном, що є порушенням як вимог національного законодавства, в тому числі Конституції України, так і положень міжнародних стандартів у цій сфері”, – йдеться у повідомленні.

У свою чергу Національний банк заявив, що готує апеляцію на рішення Окружного адмінсуду Києва, яким за позовом Ігоря Коломойського була скасована націоналізація Приватбанку.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

“Національний банк України не погоджується та готується до подання апеляційної скарги на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яким визнано протиправним та скасовано рішення про виведення неплатоспроможного ПАТ КБ “Приватбак” з ринку за участю держави”, – йдеться в повідомленні.

В НБУ наголосили, що рішення Окружного суду ще не набрало законної сили.

“Ми продовжимо доводити законність дій та рішень регулятора в апеляційній інстанції”, – обіцяють там.

Національний банк звертає увагу, що це рішення “породжує правову невизначеність”, яка  “підриває фінансову стабільність”.

З огляду на це НБУ збирається запропонувати Раді з фінансової стабільності звернутись до Ради національної безпеки та оборони і Кабінету міністрів щодо подібних судових практик, що “шкодять міжнародному іміджу України”.

В НБУ нагадали, що рішення про визнання “Приватбанку” неплатоспроможним, яке ухвалювалось у 2016 році, було повністю законним, і на націоналізації фінустанови неодноразово наголошували міжнародні партнери України.

Як повідомлялось, Господарський суд Києва у вівторок оголосив перерву до 7 травня 2019 року у справі за позовом екс-акціонерів ПриватБанку Ігоря Коломойського і Triantal Investments Ltd. про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року між Мінфіном та особами, що були на той момент його акціонерами.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE