Politerno > Україна і світ > Зеленський пообіцяв спрощення відвідин Криму для кримськотатарської діаспори

Зеленський пообіцяв спрощення відвідин Криму для кримськотатарської діаспори

  • 7 Серпня, 2019
  • 891 Переглядів
  • Comments Off

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна спростить поїздки до Криму для кримськотатарської діаспори.

Про це він сказав на зустрічі з представниками кримськотатарської громади в Анкарі.

“Ми розуміємо, як важливо для вас відвідувати родичів і батьківщину. Найближчим часом на законодавчому рівні буде затверджено положення, яке спростить отримання дозволу на відвідування Криму”, – заявив Зеленський.

Він підкреслив, що Україна не залишить без уваги вимушених переселенців з Криму, які покинули півострів через окупацію.

“Ми хочемо побудувати таку країну, в яку наші люди будуть з радістю повертатися із закордонних заробітків і пошуків кращого життя”, – сказав Зеленський.

Пізніше в прес-службі президента уточнили, що спрощення буде стосуватися кримських татар громадян Туреччини.

Іноземці для візиту до анексованого Криму мають отримати офіційний дозвіл від України. Перетинати кордон у невстановлених місцях в обхід офіційних пунктів пропуску заборонено. 

За словами президента, окупаційна влада у Криму нехтує ідентичністю кримських татар. Український президент переконаний, що Крим обов’язково повернеться до складу України.

Також він подякував Туреччині за солідарність з Україною. Президент у своїй промові згадав депортацію кримських татар. 

Зеленський повідомив, що 7 серпня зустрінеться з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Свою промову президент завершив словами “Слава Україні”.

Нагадаємо, після анексії Криму Росія заборонила на території півострова діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Багато кримських татар зазнали переслідування у зв’язку з причетністю до діяльності організації “Хізб ут-Тахрір”, яка заборонена в Росії, але дозволена в Україні.

Моніторингова місія ООН визнала, що окупаційна російська влада порушує права людини в Криму. Зокрема, в Криму дуже страждає право на віросповідання, особливо це стосується кримських татар. Також на півострові обмежується свобода слова шляхом неправомірного використання Росією антитерористичного законодавства. Існує безліч обмежень щодо мирних зібрань, зокрема кримських татар.

Міжнародний суд ООН в Гаазі нагадав Росії про її обов’язок виконати наказ суду про відновлення роботи Меджлісу кримськотатарського народу.

Комітет міністрів Ради Європи (КМРЄ) також ухвалив рішення щодо ситуації Криму, в якому висунув низку вимог до свого члена, Російської Федерації.

НАК “Нафтогаз України” та підприємства, що входять в групу компанії, наприкінці червня подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи у Криму.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE