Politerno > Україна і світ > У Криму відбулись нові масові затримання й обшуки, під час яких померла 82-річна жінка

У Криму відбулись нові масові затримання й обшуки, під час яких померла 82-річна жінка

  • 23 Листопада, 2017
  • 1612 Переглядів
  • 0

В анексованому Криму затримали кількох членів Меджлісу кримськотатарського народу за нібито “вимагання в особливо великому розмірі” у громадянина Туреччини.

Про це повідомляє кореспондент російської служби “Радіо Свобода” з посиланням на джерела в управлінні ФСБ Росії по анексованому Криму.

За його даними, затримання сталося в кафе “Медобори” на вулиці Воровського біля Київського райсуду.

Цю інформації підтверджує близьке до влади Криму видання “Крыминформ”.

Видання стверджує, що управління МВС Росії по анексованому Криму “порушило кримінальну справу” за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 163 Кримінального кодексу сусідній Росії (“Вимагання, вчинене групою осіб”).

Крім того, як повідомили “Українській правді” правозахисники, у Грушівці проходять обшуки у батька колишнього політв’язня Мустафи Дегерменджі – Бекіра.

Крим_SOS повідомляє про низку обшуків: у с. Холодівка в будинку Казима Аметова, у с. Грушівка – в будинку Бекіра Дегерменджі, в с. Південне – в будинку Ельміри Баранової-Газієв, в Сімферополі – у Курсеіта Абдуллаєва.

Імена затриманих: Бекір Дегерменджі, Асан Чапух, Казим Аметов, Веджіє Кашка (повезли в лікарню).

Речник міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца припустила, що нові обшуки та затримання в Сімферополі є помстою РФ за резолюцію 3-го комітету ГА ООН по Криму.

Згодом стало відомо, що після затримань кримських татар на 83 році життя померла ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на джерела в лікарні.

Цю інформацію підтверджує кримськотатарська активістка Муміна Салієва.

Як розповіла в Facebook головний редактор “Української правди” Севгіль Мусаєва, Кашці стало погано під час затримання кримськотатарських активістів, які нібито вимагали гроші в турка.

“Історія неприємна: турок втерся в довіру до сім’ї Веджіє, позичив гроші і відмовлявся повертати. Активісти вирішили втрутитися в ситуацію через повагу до ветерана національного руху. У підсумку це закінчилося затриманнями і обшуками у них”, – пише Мусаєва.

За її інформацією, Веджіє сильно розхвилювалася, їй викликали швидку, дорогою до лікарні вона померла.

“Дивної сили була людина – в 83 роки їздила на судові засідання, в 2015 році брала участь в блокаді”, – розповідає головний редактор УП.

Вона розповіла, що родина Веджіє приїхала до Криму в кінці 60-х років, але прожила там недовго – якось вночі їх видворили за межі Криму.

Кашка брала участь в національному русі разом зі своїм чоловіком, який помер у 2012 році.

Восени 2014 року ФСБ проводила у неї вдома обшуки.

За інформацією Мусаєвої, у кримському селищі Південне також проходить обшук у Ельміри Газієвої.

Як вповідомлялось, після російської анексії в Криму почалися масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією “Хізб ут-Тахрір”.

Наприкінці квітня цього року, Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив до 12 років колонії суворого режиму кримського татарина Руслана Зейтуллаєва, обвинуваченого в організації в Криму осередку “Хізб ут-Тахрір”.

Читайте також: Умеров пояснив, що допоможе Україні повернути Крим

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE