Politerno > Україна і світ > Комітет Генасамблеї ООН ухвалив резолюцію щодо прав людини у Криму – основні положення

Комітет Генасамблеї ООН ухвалив резолюцію щодо прав людини у Криму – основні положення

  • 14 Листопада, 2017
  • 1449 Переглядів
  • 0

Як і анонсувалось, 3-ій комітет Генасамблеї ООН ухвалив оновлену резолюцію з прав людини щодо анексованого Криму.

Про це повідомляє Українська місія ООН в Twitter.

“3-й комітет ГА ООН ухвалив резолюцію щодо ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму, внесену за ініціативи президента Петра Порошенка. За – 71, проти – 25, утрималися – 77”, – йдеться у повідомленні.

Президент Петро Порошенко привітав ухвалення оновленої резолюції.

“Вітаю рішення Третього комітету щодо посиленої резолюції ГА ООН про стан прав людини в Криму! Вдячні співавторам рішення та всім нашим союзникам за потужний сигнал російській окупаційній владі щодо міжнародної єдності і солідарності в питанні деокупації Криму”, – зазначив Порошенко.

За прийняття резолюції подякував і міністр закордонних справ Павло Клімкін на сторінці у Twitter.

“Резолюція сильніша – голосів більше. Всім дякую за роботу та підтримку. Разом працюємо далі”, – написав він.

Як відомо, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів, що у резолюції “Становище у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі” йдеться про грубі порушення прав людини на окупованій території.

В оновленій резолюції є вимога до Росії щодо виконання тимчасових заходів наказу Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу та забезпечення навчання українською та кримськотатарською мовами.

Як повідомля “Іnterfax-Украхїна“, резолюція, зокрема, закликає Росію повністю та негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації).

Також РФ має вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно покласти край порушенням і утискам прав людини стосовно жителів Криму, а також поважати закони, що діють в Україні, та скасувати закони, запроваджені Російською Федерацією в Криму, які дозволяють здійснювати примусове виселення та конфіскувати приватну власність у Криму у порушення норм міжнародного права.

Згідно з резолюцією, Третій комітет Генасамблеї ООН також засуджує незаконне встановлення РФ законів, юрисдикції та управління в окупованому Криму і вимагає, щоб Росія дотримувалася зобов’язань з міжнародного права щодо поваги законів, що діяли в Криму до окупації.

Документ також закликає РФ негайно скасувати рішення про оголошення меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборону його діяльності, а також забезпечити доступність освіти українською та кримськотатарською мовами.

Крім того, в резолюції наголошується на необхідності негайного звільнення українських громадян, які були незаконно затримані та засуджені, а також тих, хто був переведений або депортований через міжнародно визнані кордоні з Криму до Російської Федерації.

Третій комітет Генасамблеї ООН у своїй резолюції наполегливо закликає Російську Федерацію забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних місій зі спостереження за становищем у сфері прав людини і правозахисних неурядових організацій в Крим, зокрема до всіх місць, де можуть міститися особи, позбавлені волі, визнаючи, що міжнародна присутність у Криму має першочергове значення для запобігання подальшому погіршенню ситуації.

Також резолюція закликає РФ скасувати рішення, що забороняють культурні та релігійні установи, правозахисні організації, засоби масової інформації, а також відновити реалізацію прав особами, що належать до етнічних громад у Криму, зокрема українцями та кримськими татарами, у тому числі для участі в культурних заходах.

Крім того, згідно з документом Третій комітет Генасамблеї ООН просить управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати до кінця 72-ї сесії другу спеціальну тематичну доповідь з питання про становище у сфері прав людини в тимчасово окупованих АР Крим та м. Севастополі і представити Раді з прав людини оновлену інформацію з цього питання на її 37-й сесії.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE