Politerno > Україна і світ > Окупаційна влада Криму хоче повернути воду з Дніпра – у Зеленського відповіли

Окупаційна влада Криму хоче повернути воду з Дніпра – у Зеленського відповіли

  • 13 Серпня, 2019
  • 1541 Переглядів
  • Comments Off

Окупаційна влада Криму має намір звернутися до уряду Росії з проханням почати переговори з Україною з приводу запуску на півострів води з річки Дніпро.

Таку ідею озвучив “заступник голови Ради міністрів – постпред Криму при президенті РФ” Георгій Мурадов, передає російське інформагентство ТАСС.

“Ми хотіли б просити допомогти почати зондаж, можливо, переговорний процес з українською стороною про те, щоб вони нашу воду пропускали до Криму. Це не вода річки Дніпро, яка належить Україні, це наша вода, що йде з території РФ”, – сказав Мурадов.

За його словами, вода з Дніпра дозволить вирішити багато питань у північній частині окупованого Росією півострова.

У свою чергу, постійний представник президента в АР Крим Антон Кориневич заявив, що Україна перекрила не русло Дніпра, а технологічне спорудження (канал), який розміщений на території країни, і має на це повне право.

“Річка Дніпро не тече територією Криму. Україна перекрила не русло Дніпра, а технологічне спорудження (канал), яке розташоване на території України, і на це вона має повне право”, – написав він у Facebook.

Кориневич наголосив, що Крим є територією України, а не Росії. Тому Росія не може ставити в міждержавних відносинах питання, пов’язані з Кримом. “Питання, пов’язані з Кримом, може ставити тільки держава-суверен, тобто Україна”, – зазначив він.

Постпред президента вважає, що всі претензії країни-окупанта не мають правової або міжнародно-правової основи.

“За всіма підрахунками, прісної води в Криму для потреб населення вистачає. Загалом саме держава-окупант має відповідати за забезпечення окупованої території всіма необхідними ресурсами”, – зауважив Кориневич.

Нагадаємо, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що відновлення постачання води, електроенергії та поновлення транспортного сполучення між окупованим Кримом та материковою частиною України можливе за умови деокупація півострова.

Яквідомо, Україна забезпечувала близько 85% потреби Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинилися.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE