Politerno > Україна і світ > “Слуги народу” без обговорень і поправок прийняли закон про імпічмент

“Слуги народу” без обговорень і поправок прийняли закон про імпічмент

  • 10 Вересня, 2019
  • 995 Переглядів
  • Comments Off

Верховна Рада прийняла у цілому законопроект президента Володимира Зеленського  про імпічмент.

Таке рішення підтримали 245 депутатів на засіданні ВР 10 вересня.

“245 – за. Рішення прийнято. Проти 73. Утримались 55. Закон прийнятий”, – сказав спікер ВР Дмитро Разумков.

Закон підтримали 244 нардепи від “Слуги народу” і один позафракційний. 

Це голосування викликало обурення частини депутатів. 

Дві фракції просили час на заяви, однак спікер Дмитро Разумков оголосив перерву на 30 хв.

Після прийняття закону у першому читанні частина депутатів просили дати час на ознайомлення з прийнятим законопроектом і внесення поправки і наполягли, щоб у другому читанні і в цілому закон розглядали на наступному засіданні.

Втім, Разумков прохання проігнорував. Він попросив висловитися з цього питання представника профільного комітету, нардепа від “Слуги народу” Андрія Клочка.   

“Усі зауваження були розглянуті на комітеті. Ті з них , що вартували уваги, були враховані, у зв’язку з чим пропоную визнати законопроект таким , що не потребує доопрацювання, підтримати та проголосувати”. – сказав Клочко. 

Фракція “Батьківщина” просила дати час на внесення поправок. Однак Разумков поставив на голосування пропозицію комітету, а не “Батьківщини”.

Це рішення, пропри обурення частини залу, підтримали 245 народних обранців (243 – від “Слуги народу” та 2 позафракційні).

На ранковому засіданні 10 вересня Рада прийняла президентський закон про імпічмент. 

Проект закону №1012 “Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)” передбачає, що нардепи можуть усунути президента “виключно в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину”.

Підставою для ініціювання імпічменту є письмове подання, підписане більшістю народних депутатів. 

Цей документ має містити правове обґрунтування створення спеціальної тимчасової слідчої комісії, яка розслідуватиме факт і обставини державної зради або іншого злочину, вчинених президентом. 

Зазначається, що до складу комісії входять нардепи з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

Президент у процедурі імпічменту може користуватися послугами від одного до п’яти захисників його прав, свобод та інтересів.

Пленарне засідання, на якому розглядаються висновки і пропозиції комісії, має бути відкритим, крім випадків, коли інформація становить державну таємницю. 

Після прийняття рішення про звинувачення президента депутати звертаються до Конституційного і Верховного судів, які мають підтвердити конституційність розгляду справи про імпічмент і наявність у діях президента ознак злочину.

Рішення про імпічмент вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 3/4 конституційного складу Верховної Ради.

Якщо рішення не набрало необхідної кількості голосів, спікер від імені всієї Ради в письмовій формі вибачається перед президентом. 

У випадку відставки президента за власним бажанням процедура імпічменту припиняється на будь-якій стадії, а провадження у судах закриваються. 

Нагадаємо, 6 червня народні депутати ухвалили законопроект “Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради”, в якому передбачені положення щодо запровадження процедури імпічменту.

12 червня закон направили Зеленському. Президент протягом понад двох місяців закон не підписував.

3 липня спікер Верховної Ради Андрій Парубій закликав Зеленського дати відповідь щодо закону про тимчасові слідчі комісії, оскільки для цього спливли всі терміни.

29 серпня Зеленський вніс до парламенту законопроект про особливу процедуру усунення президента України з посади.

6 вересня профільний комітет рекомендував Раді прийняти закон про імпічмент.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE