Politerno > Україна і світ > Комітети рекомендують: законопроект про імпічмент – підтримати, “поправки Лозового” – скасувати

Комітети рекомендують: законопроект про імпічмент – підтримати, “поправки Лозового” – скасувати

  • 6 Вересня, 2019
  • 1035 Переглядів
  • Comments Off

Профільні парламентські комітети рекомендують схвалити законопроекти президента Володимира Зеленського про імпічмент та прийняти за основу та в цілому проект закону про зміни кримінально-процесуального законодавства, який передбачає скасування так званих “поправок Лозового”.

Відповідні рішення були прийняті комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також комітетом з питань правоохоронної діяльності у п’ятницю, 6 вересня.

“Пропоную підтримати пропозицію підкомітету та рекомендувати Верховній Раді проект Закону про особливу процедуру усунення президента з поста (імпічмент) № 1012 розглянути у першому читанні та прийняти за основу і в цілому. Хто за? 16 за”, – заявив голова комітету Андрій Клочко.

У комітеті був відсутній доповідач по законопроекту, представник президента в парламенті, перший віце-спікер Руслан Стефанчук.

Раніше закон був визначений президентом як невідкладний.

У законопроекті про скасування так званих “поправок Лозового” (щодо строків досудового слідства, призначення і проведення експертиз), президент також запропонував надати Національному антикорупційному бюро та Державного бюро розслідувань право самостійно знімати інформацію з телекомунікаційних мереж у рамках негласних слідчий дій. Згідно з чинним законодавством, монополію на “прослушку” має Служба безпеки України, й інші слідчі органи змушені вдаватися до послуг співробітників СБУ.

Проект закону також передбачає скасування норми про заборону обшуків і “прослушки” народних депутатів без згоди Верховної Ради.

Як повідомлялось, 3 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу.

Після цього низка чиновниківдепутатівпредставників громадськості і юристів заявили, що до прийнятого закону нардеп-“радикал” Андрій Лозовой вніс шкідливу поправку, яка дозволить уникнути покарання колишнім членам Партії регіонів.

НАБУ закликало президента Петра Порошенка не підписувати даний закон, але 22 листопада 2017 року президент України Петро Порошенко його підписав.

Як заявив свого часу керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін, нардеп від Радикальної партії Андрій Лозовий своєю правкою “вбив” кримінальне слідство в Україні. Дякуючи йому покарати злочинців буде неможливо.

Нардеп від “Батьківщини” Сергій Соболєв назвав запропоновану судова реформу “змовою влади зі спільниками Януковича”.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE