Politerno > Україна і світ > Бюджетні витрати на оборону країни у 2020 році передбачають протистояння ворогу чи капітуляцію?

Бюджетні витрати на оборону країни у 2020 році передбачають протистояння ворогу чи капітуляцію?

  • 6 Жовтня, 2019
  • 1830 Переглядів
  • 0

Аналіз проекту бюджету країни на 2020 рік та передбаченого ним фінансування сектору оборони дає невтішні результати. З огляду на прогнозовані проблеми з допомогою з боку країн НАТО, залишається вірити та надіятися виключно на героїзм і звитягу наших захисників.

Основний показник: заявлені Генеральним штабом ЗСУ потреби у 220 млрд грн покриваються менш, ніж на 50 відсотків (102 млрд грн). Ймовірно, Уряд розраховує на допомогу в 2020 році волонтерів на 118 млрд грн. Загалом, згідно з вимогами РНБО часів Олександра Турчинова, за статтями забезпечення нацбезпеки у 20202022 роках витрати на оборону та силові структури повинні збільшитися вдвічі по кожному відомству.

Що ж пропонують «Слуги народу»? У 2020 році планується зменшення фінансування усіх (!) силовиків та армії. Міністерство оборони, у порівнянні з 2019 роком отримає на 1,6 млрд грн менше; ДСНСУ – на 600 млн грн; ДПСУ – на 400 млн грн; ДССЗЗІ – на 345 млн грн; СБУ – на 170 млн грн; НГУ – на 100 млн грн; СЗР – на 20 млн грн. Один з найважливіших компонентів при веденні позиційної війни, Сили спеціальних операцій, залишається взагалі без коштів на розвиток.

Про розвиток оборонного потенціалу країни, взагалі, говорити годі. Стандартні для невоюючих (!) країн 25-30% оборонного бюджету на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт військової техніки в Україні знайшли втілення у 16,6%.

Передбачені до кінця 2020 року модернізація ППО країни, закупівля засобів захищеного зв’язку й радіоелектронної боротьби, артилерійської розвідки й навігації, безпілотних авіаційних комплексів, високоточних засобів ураження різного базування, високоточних артилерійських й протитанкових систем, керованих авіабомб, а також створення єдиної автоматизованої системи керування ЗСУ, залишаться виключно у наших фантазіях. Більше того, у запропонованому Урядом бюджеті жодного слова про створення професійної армії та розвиток оборонної промисловості.

Невже, влада надіється вгамувати імперські апетити Кремля до початку наступного року?

Марно сподіватися! Уже на початок поточного року російські ЗС мали показник оснащеності сучасними зразками озброєння і військової техніки 61% (для порівняння, в ЗСУ – 10% з урахуванням іноземної та допомоги волонтерів).

Загальна тенденція курсу переозброєння ворога: розвиток ракет і їх носіїв, посилення ППО, досягнення переваги за допомогою технологій (системи управління і РЕБ). При таких обставинах професіоналізму та звитяги наших хлопців в окопах буде замало. У вересні цього року міністр оборони РФ Сергій Шойгу кинув недвозначне зауваження: “Екстремістів в Україні однаково доведеться зупиняти. Шкода, що це не зробили раніше”. У перекладі на звичайну мову це означає: Кремль, як і раніше, готується до масштабної війни на знищення України, жалкуючи, що свого часу змарнував момент результативної атаки.

(за матеріалами Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння).

Читайте також: Піднімати Донбас збираються за рахунок скорочення соціальних виплат учасникам бойових дій?

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE