Politerno > Україна і світ > Керівник ОП Андрій Богдан сприяв російській стороні у відсудженні в України сотень мільйонів доларів

Керівник ОП Андрій Богдан сприяв російській стороні у відсудженні в України сотень мільйонів доларів

  • 8 Жовтня, 2019
  • 1264 Переглядів
  • 0

Очільник Офісу Президента України Андрій Богдан свого часу допоміг російським військовим відсудити 400 мільйонів доларів в українських платників податків. Про це йдеться в розслідуванні програми Bihus.Info, передають «Факти».

Так, за часів правління президента Віктора Януковича А.Богдан, будучи представником Кабінету Міністрів у суді за позовом Міноборони РФ до українського уряду і казначейства, долучив до справи листи про, нібито, держгарантії повернення боргу компанії «Єдині енергетичні системи України» за отриманий російський газ у сумі 3,11 млрд грн.

У 2011 році Служба безпеки України почала розслідувати справу про вчинення замаху на розкрадання коштів державного бюджету шляхом покладання на Кабінет Міністрів України зобов’язань компанії «ЄЕСУ».

Саме після оголошення СБУ про розслідування діяльності «ЄЕСУ» Міністерство оборони РФ подало до господарського суду позов. У ньому росіяни стверджували, що в 1996 році компанія Ю.Тимошенко поставляла газ в Україну в обмін на будматеріали, але не виконала свої обіцянки, через що утворився борг в $ 400 млн. Повернення цього боргу, нібито, гарантував український уряд Павла Лазаренка.

У суді інтереси українського уряду представляв юрист Андрій Богдан. Господарський суд Києва, який розглядав позов, зажадав від Кабміну надати установчі документи «ЄЕСУ». Але Богдан додатково до цього приніс незатребувані суддею матеріали, а саме: листи П.Лазаренка російському прем’єр-міністру Віктору Черномирдіну, у яких український прем’єр надав свої особисті гарантії. Після цього міноборони Росії долучила зазначені матеріали до свого позову.

На підставі цього суддя прийняв рішення, яким зобов’язав повернути борг, сума якого в той час була названа в 3,11 млрд грн, пізніше це рішення суду першої інстанції підтвердили інші суди.

Це далеко не перший компромат на Богдана, який вдалося «розкопати» журналістам. Так, раніше у розслідуванні журналістів програми «Схеми» повідомлялося, що Богдан 13 березня, нібито, таємно зустрічався в Конституційному суді з його головою Станіславом Шевчуком. Про зустріч свідчать дані журналу відвідувань КСУ. А.Богдан, який відповідно до закону про люстрацію не може працювати на державній службі, міг обговорювати в КСУ долю закону «Про очищення влади». Пізніше А.Богдан вирішив судитися з журналістами, які провели це журналістське розслідування.

Читайте також: Більше 70% українців виступають проти зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE