Politerno > Тернопільщина > Кременецький район протестує з приводу адміністративно-територіальної реформи

Кременецький район протестує з приводу адміністративно-територіальної реформи

  • 28 Жовтня, 2019
  • 2642 Переглядів
  • 0

Жителі Кременецького району занепокоєні можливими наслідками реалізації адміністративно-територіальної реформи в Тернопільській області, а саме: ліквідації району та переміщення центру прийняття рішень до міста Збаража.

З цього приводу представницькі органи Кременеччини написали відозву на адресу комітету Верховної Ради України з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і територій  та Міністерства розвитку громад і територій.  

                                                    

“Громади Кременецького району в цілому поділяють державну політику України з децентралізації та запровадження нового адміністративно-територіального устрою України.

Вважаємо, що «Проект адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Тернопільської області», запропонований  Мінрегіоном, відповідає інтересам громад Тернопільської області, логістичним, природно-історичним чинникам і вимогам XXI століття, щодо  просторового облаштування територій та європейським стандартам.

Водночас, нас глибоко стурбувало звернення  Асоціації «Ради Тернопільщини», яким пропонується створити у Тернопільській області єдиний об’єднаний Тернопільський район з намірами – покласти в основу сформованого проекту адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Тернопільської області існуючі виборчі округи, які сформувала ЦВК у квітні 2012 року на вимогу чинного на той час Президента України Януковича В.Ф. Такий проект передбачає замість Кременецького району, визначеного Мінрегіоном України  – Збаразький район.

На наше глибоке переконання – вищеназвані тенденції, проекти і наміри суперечать культурно-історичним чинникам, сучасним вимогам до просторової організації територій і відповідного їм адміністративно-територіального устрою. Вважаємо, що відповідно до  реалій держави України ХХІ століття місто Збараж разом з галицькою частиною Збаразького району має входити в субрегіон «Великий Тернопіль».

Стосовно створення об’єднаного району з центром в місті Кременець – інформуємо наступне.

Сучасні Кременецький, Шумський, Лановецький  і Вишнівецька частина Збаразького району етнічно, логістично і природно-історично є Волинською частиною Тернопільської області.

Понад 500 років місто Кременець було і фактично залишається соціально-культурним, економічним, логістичним, науково-освітнім, медичним, спортивним центром Волинських районів Тернопільщини і прилеглих до них територій Хмельницької, Рівненської і Львівської областей.

Таким чином, саме місто Кременець є оптимальним для надання передбачених законодавством адміністративних, медичних, освітніх – у тому числі ІІІ-ІУ рівня акредитації –  культурологічних, спортивних послуг.

Зокрема, у царині освіти:

  • Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка, яка є Аlma mater для  Київського національного університету ім..Т.Г.Шевченка, Тернопільського національно-педагогічного університету В.Гнатюка, Бучацької філії Кам’янець-Подільського аграрного університету і Київського ботанічного саду  ім. академіка Фоміна;
  • Кременецький медичний коледж ім. А. Річинського;
  • Кременецький лісотехнічний коледж.

У Кременецькій  районній лікарні діють відділення гемодіалізу, лапароскопічна операційна, кабінет спіральної комп’ютерної томографії, відділення інтервенційної кардіології репер фузійної терапії та рентгенендоваскулярної хірургії, у складі якого введено в експлуатацію агіографічну операційну, де проводиться коронарографія, стентування і артерографія.

Наявні ресурси Кременецького району цілком відповідають критеріям створення технопарку на п’ять тисяч робочих місць.

На нашу думку, перевага Кременцю має бути надана ще й з тих підстав, що місто Кременець, як центр майбутньої адміністративної одиниці, вже має вищий статус міста обласного значення.

Місто Кременець розташоване на перехресті магістральних автошляхів Київ-Львів, Чернівці – Брест і так званого  «Чумацького шляху»: Броди – Кременець – Ямпіль –  Біла Церква.

Окрім того, на території Кременецького району розташовані Державний історико-архітектурний заповідник, Національний природний парк «Кременецькі гори», філія Національного парку «Медобори», один з найдавніших в Україні Кременецький ботанічний сад. Ми можемо похвалитися єдиною в Україні санною трасою Міжнародного значення, у нас проходять Чемпіонати України зі стрибків на лижах з трампліна, адже комплекс лижних трамплінів існує понад 80 років.

Кременець є  центром Міжнародної дипломатії, уже впродовж двадцяти років тут проходить щорічний форум «Діалог двох культур», учасниками якого є представники еліти Республіки Польщі, провідні науковці найпрестижніших європейських університетів, а продовження заходів щорічно відбувається на території сусідньої Польщі, якій Кременець подарував генія доби європейського романтизму Юліуша Словацького.

У нас вже існує те, на що іншим знадобиться багато років і не факт, що їм це вдасться зреалізувати!

Виходячи з вищеозначеного,  підтримуємо і вважаємо за необхідне залишити в силі Проект  адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Тернопільської області, поданий Мінрегіоном України, який передбачає наявність у складі Тернопільської області  об’єднаного Кременецького району”.

Підписантами виступили: перший заступник голови                      Кременецької РДА Вячеслав Онишкевич, голова Кременецької         районної ради Володимир Стефанський та перший заступник Кременецького міського голови Микола Матвіюк.

Читайте також: Тернопільський тендер: усе традиційно

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE