Politerno > Україна і світ > Уряд визначатиме адміністративні центри громад і затверджуватиме їхні території

Уряд визначатиме адміністративні центри громад і затверджуватиме їхні території

  • 17 Квітня, 2020
  • 1263 Переглядів
  • 0

Кабмін отримав право завершити процес утворення об’єднаних громад в Україні.

Верховна Рада України на позачерговому засіданні 16 квітня внесла зміни до законів “Про місцеве самоврядування” та “Про добровільне об’єднання територіальних громад” щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад.

Ініціаторами відповідного законопроєкту №2653 виступили народні депутати від “Слуги народу”, а також представники “Опозиційної платформи – За життя”, “Голосу”, груп “За майбутнє” й “Довіра”. Як стверджують автори цієї ініціативи, новий закон закладає фундамент для реформування адміністративно-територіального устрою України на рівні районів.

У пояснювальній записці до проєкту його ініціатори зазначили, що в законодавстві відсутні механізми для “результативного завершення” реформи децентралізації влади в Україні. Так, за словами нардепів-“слуг” Віталія Безгіна, Олександра Корнієнка й Андрія Клочка, в законах не записано, хто має визначати адміністративні центри й території сільських, селищних, міських територіальних громад. На думку цих трьох представників монобільшості, це унеможливлює завершення формування спроможних громад та загрожує проведенню цьогорічних місцевих виборів на новій територіальній основі.

Задля розв’язання цієї проблеми “слуги” запропонували дозволити Кабінету міністрів визначати адміністративні центри громад і затверджувати їхні території. Підґрунтям для цього стануть затверджені урядом перспективні плани формування територій громад областей. Кабмін визначатиме території й центри громад до моменту ухвалення закону про адміністративно-територіальний устрій України.

Такі рішення про, фактично, створення нових громад уряд передаватиме до Центральної виборчої комісії. ЦВК, своєю чергою, призначатиме перші місцеві вибори в цих громадах. У громадах, які описаним вище чином сформують цього року, перші вибори повинні відбутися одночасно з черговими місцевими, тобто 25 жовтня 2020 року.

Також протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим законом Кабмін муситиме підготувати та подати на розгляд Верховної Ради законопроєкти про ліквідацію й утворення районів.

Окрім того, закон визначає поняття адміністративного центру й території громади:

адміністративний центр територіальної громади – населений пункт (село, селище, місто), що має розвинену інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру території громади та в якому розміщується представницький орган місцевого самоврядування громади;

територія територіальної громади – нерозривна територія, в межах якої громада здійснює свої повноваження щодо вирішення питань місцевого значення відповідно до Конституції та законів України як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Читайте також: Фінал політичної кар’єри Зеленського вже зрозумілий – Бутусов

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE