Politerno > Україна і світ > Популярні групи у соцмережах під прицілом ворога

Популярні групи у соцмережах під прицілом ворога

  • 5 Листопада, 2019
  • 1446 Переглядів
  • 0

Не секрет, що мета Кремля – ​​розхитати, знекровити і розколоти Україну. Заради цього країна-агресор невпинно і безперервно веде з нами боротьбу на всіх фронтах. І буквально – воюючи на Донбасі, і нишком, в тому числі створюючи в соцмережах псевдопатріотичні групи і вкидаючи туди фейкове сміття, щоб таким чином впливати на наші думки та погляди, а також підбурювати до антиукраїнських / проросійським виступів. Треба визнати, що «внуки Дзержинського» дуже винахідливі – робота в віртуальному просторі кипить і дає свої результати. Потрапити в хитро розставлені пастки російських спецслужб може будь-хто.

В останні кілька років росіяни активізували діяльність по створенню інтернет-ресурсів нібито патріотичного, тобто проукраїнського спрямування, які, спекулюючи на наших реальних соціальних проблемах, насправді штучно розгойдують Україну зсередини, щоб у підсумку невдоволення мас вилилося в серйозні протести.

За даними Служби безпеки України, один з найяскравіших прикладів таких технологій – діяльність громадянина Російської Федерації Сергія Жука (він же Степан Мазура, він же Микола Гайдук).

У 2014-2015 роках Жук появився на Донбасі. Воював на боці бойовиків «ДНР», позивний «Москва». У той період він викладав на особистій сторінці багато фотографій з Донецька. Дуже любив позувати зі зброєю в руках. Відомо, що він брав участь у тортурах наших військовополонених – на його YouTube-каналі розміщені жахливі відео.

Повернувшись з війни додому, Жук перекваліфікувався в бійця інформаційного фронту, став «косити» під українського патріота, який бореться за мир в Україні.

У лютому 2017 роки СБУ його викрила і добилася блокування акаунтів, які він створив і адміністрував в соцмережах: «Патрiоти України», «Українська революцiя», «Всi на Майдан», «Продовження Революцiї гiдностi», «Майдан-3», «Ми – патрiоти України». Загальна аудиторія цих акаунтів сягала півмільйона користувачів.

Він не вгамувався – знову плідно працює на колишній ниві. Відзначається його прогрес в освоєнні української мови. Тепер в його текстах немає типових помилок. Раніше він плутав «і» і «и», «є» і «е».

В СБУ кажуть, що реально цю роботу виконує команда кадрових співробітників спецслужб, швидше за все Центру інформаційної безпеки ФСБ Росії (так званий 18-й центр), які системно вивчають економічну, соціальну і політичну ситуацію в Україні, а потім викладають здобуту інформацію, – на перший погляд, начебто правдиво, насправді – маніпулюючи і вкидаючи потрібні їм меседжі. 

Вітчизняними спецпризначенцями встановлено, що з метою дестабілізації і загострення ситуації в Україні напередодні президентських і парламентських виборів Жук створив новий великий проект – групу «Українські націонал-патріоти». Вона зареєстрована в Facebook, Twitter, Instagram і в YouTube. Тобто представлена ​​в найбільш популярних зараз соцмережах. А для поширення особливо важливих вкидів Жук активно використовує месенджери – Telegram і Viber.

Більшість людей в цих групах – реальні. У нього 170 тисяч підписників тільки в Facebook. Це жителі з усієї України. У цій групі активно пишуть про акції і мітингах, які організовують справжні національно-патріотичні рухи. Наприклад, інформацію про проведення акцій «Ні капітуляції!» Жук виставляв відразу ж після того, як вона з’явилася в справжніх акаунтах.

Підписники, погоджуючись з його доводами (невдоволення життям в Україні) і критикою керівництва країни (він лає і Порошенка, і Зеленського), відгукуються на заклики брати участь в масових заходах, організувати черговий Майдан.

Жук створив не тільки групу «Українськи націонал-патріоти», а й паблік поменше – «Радник президента України» (понад двадцять тисяч передплатників), «Верховна Рада 9-го скликання» (шість тисяч чоловік), «Нас 73%» (дві тисячі), «Клоун» (близько тисячі, днями сторінка була заблокована), «Ні капітуляції» (вже видалена), «Правда про АТО і про Майдан» (понад тисячу осіб), «Марш УПА «Захистимо українську землю» (теж вже видалена).

За механізмом діяльність Жука полягає в тому, щоб посіяти в коментарях розбрат. Підтримує позицію Зеленського, зокрема про розведення військ на лінії розмежування. Хоча на іншому паблік він уже викладає аргументи проти розведення. Або організовує дискусію про скасування депутатської недоторканності. І так далі по всіх актуальних тем. Причому він завжди задає дуже хитрі провокаційні питання, після обговорення яких народ практично готовий до здійснення тих чи інших дій, в тому числі протиправних. Тобто, якщо правильно і цілеспрямовано вести таку діяльність, можна реально довести нас до громадянської війни.

Результати досліджень говорять про те, що в останні роки люди більше довіряють соцмережах, ніж телевізору і друкованим ЗМІ. Цим і користуються наші вороги, викладаючи перекручену інформацію і маніпулюючи суспільною свідомістю. 

За даними оперативного співробітника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олега Самойленка, у соцмережах подібних “жуків” працює кілька десятків. На даний момент вже встановлено групи, які працюють і на непідконтрольною території. На Донбасі, наприклад, є ціла агентурна мережа під назвою «Сапфір».

Усі персонажі, котрих вербує російська спецслужба в мережі Інтернет, схожі. У них низький інтелект, вони малоосвічені, як правило, відчувають гостру нестачу грошей, їх побут не влаштує. У них тільки одна надія – що прийде матінка-Росія і ось тоді-то їхнє життя неодмінно налагодиться. 

У вересні цього року прес-служба Facebook повідомила про проведення масштабної операції з видалення фейкових пабліків в українському та іракському сегментах. Сторінки п’яти українських сайтів – Znaj.ua (2,8 мільйона передплатників в Facebook), Politeka.net (2,2 мільйона), Akcenty, Hyser і Clutch.ua – були видалені. Крім того, в цьому році видалено понад 500 груп і близько трьох тисяч фейковий акаунтів, які поширювали неправдиву інформацію. У тому числі з ознаками політичної реклами.

Треба відзначити ще один фактор. Коли в нашій країні обмежили доступ до сайтів «Однокласники» і «Вконтакте», був значно скорочений український сегмент цих ресурсів. Так, трафік «ВКонтакте» зменшився в 3,2 рази (раніше офіційно налічувалося близько 15 мільйонів), що суттєво звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані антиукраїнські інформаційні операції, здійснювані російською стороною з використанням даної платформи. Росіяни стали використовувати перш за все Facebook. Його українська аудиторія збільшилася з 7,6 мільйона в 2017-м до нинішніх 13 мільйонів, а кількість користувачів Instagram зросла з 5,6 мільйона до 10 мільйонів.

Як себе вберегти від російської інформаційної навали?

Слід навчитися перевіряти будь-яку інформацію. Це не складно. У реального користувача ви завжди знайдете його фотографії, якісь дані про нього, тексти і відео, які він публікує, позначки «подобається» чи «супер». А коли в акаунті лише одна фотографія та кілька реплік, відразу треба насторожитися. Якщо вас запрошують в групу, дізнайтеся, хто є її адміністратором, і пильно вивчіть його профіль. Зараз техпідтримка Facebook ставить синю галочку на сторінках груп. Це означає, що проведена верифікація та сторінка справжня (що робить неможливим і суттєво зменшує шанси поширити неправдиву, спотворену і фейкову інформацію).

Ще потрібно звернути увагу, як з цих фейкових акаунтів розганяється інформація. Якщо там повно коментарів експертів або учасників бойових дій, не заважає перевірити, чи існує взагалі такий-то підрозділ або експерт. Витративши час, ви убезпечите себе надалі.

Джерело.

Читайте також: Українці користуються “частково вільним” інтернетом

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE