Politerno > Україна і світ > Світовий банк: для скасування мораторію на продаж землі, мають бути створені правові запобіжники

Світовий банк: для скасування мораторію на продаж землі, мають бути створені правові запобіжники

  • 10 Листопада, 2019
  • 874 Переглядів
  • 0

Аби земельна реформа була проведена правильно, потрібно щоб землю купувала не лише обмежена кількість людей, адже це призведе до великих концентрацій земельних банків.

Щоб цього не відбулося, дуже важливо, щоб, крім закону, який власне скасує мораторій на продаж землі, були створені інші нормативно-правові запобіжники, які унеможливили б концентрацію земель.

Про це у інтерв’ю для DT.UA заявила Сату Кахконен – директорка Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови.

За її словами, перелік цих запобіжників є, і він дуже довгий. Але найважливіші з них пов’язані із доступом до даних і прозорістю цих даних.

“Відкритий доступ до земельного кадастру та його прозорість, відкриті дані щодо цін, відкриті відомості щодо показників сільськогосподарських підприємств і їхніх власників”, — зазначає директорка представництва СБ.

Також, на її думку, ці запобіжні механізми передбачають створення інституту земельного омбудсмена, який забезпечував би захист прав землевласників і протидіяв би рейдерству.

Є багато заходів, які мають бути втілені для того, щоб ця реформа нормально спрацювала, і зараз уряд працює саме над цим, вважають у Світовому банку.

“Крім того, є ще одна вкрай важлива сфера — кредитування під купівлю землі. Банківський сектор готовий до відкриття земельного ринку, для нього це новий і привабливий ринок. Та зрозуміло, що комерційні банки будуть орієнтуватися на роботу із великими та середніми агропромисловими компаніями, а не на дрібних фермерів. Власне дрібні фермері — це найбільш вразлива група позичальників, яким і хоче допомогти Світовий банк, аби вони дійсно змогли скористатися повною мірою тими можливостями, які отримають після відкриття ринку сільськогосподарських земель”, — підкреслює Сату Кахконен.

За її словами, Світовий банк обговорював з урядом різні варіанти того, як забезпечити малим фермерам доступ до кредитів, серед іншого обговорювалася схема часткового гарантування кредитів, що зменшить їх кредитний ризик для банків і стимулюватиме їх зацікавленість у кредитуванні і дрібних фермерів також.

Нагадаємо, на Київському міжнародному економічному форумі керуючий партнер ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне заявив, що швидке запровадження земельної реформи в Україні може спричинити незворотні помилки. Погодися з ним заступник керівника управління корпоративних фінансів Європейського інвестиційного банку Жан-Жак Сулакру.

Читайте по темі: Іноземцям залишать схеми, а фермерів змусять 5 років платити державі. Що написано в законопроекті про землю, який таємно підтримали в Раді

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE