Politerno > Тернопільщина > Прийняти рішення з 14-ї спроби. Підводні течії та каміння під забудовою 8,7 га землі Тернополя (частина 1)

Прийняти рішення з 14-ї спроби. Підводні течії та каміння під забудовою 8,7 га землі Тернополя (частина 1)

  • 13 Грудня, 2019
  • 6630 Переглядів
  • 0

У цій історії буде згадано багато посадових осіб, директорів фірм, політиків, міських депутатів. Протягом останніх двох років Сергій Надал ставив на сесії міськради 14(!) разів вкрай необхідне рішення для будівельної компанії. І лише з останньої спроби 6 грудня 2019 року 28 міськдепів віддали свої голоси «за».

До того ж, Тернопільська місцева прокуратура спільно з Слідчим управлінням ГУ НПУ в Тернопільській області, образно кажучи, завалили кримінальну справу. Слідчий з процесуальним прокурором не внесли правку в клопотання про накладення арешту на земельну ділянку 8,7 га, як на те їм зауважив суддя…

Витоки історії. Новий сервіс Тернопільської міської ради

Нещодавно у Тернопільській міській раді презентували новий сервіс «Ternopil. Rada4you», за допомогою якого кожен житель міста може дуже швидко і легко дізнатися та проаналізувати, як голосував його місцевий депутат за те чи інше рішення.

На цьому електронному сервісі за пошуковим запитом Тернопільбуд привертають увагу результати голосувань на сесіях під одною й тою ж назвою: «Про надання дозволу на поділ земельної ділянки площею 8,7300га, наданої в користування ТзОВ “Тернопільбуд” за адресою вул.Київська – Генерала М.Тарнавського».

Зміст цього проекту рішення можна подивитися безпосередньо на сайті міськради. Востаннє його оприлюднено 13 серпня 2019 року.

Як зазначено в результативній частині проекту рішення, сесія міськради планувала дати дозвіл ТОВ «Тернопільбуд» на поділ земельної ділянки загальною площею 8,7300га (кад.номер 6110100000:05:002:0050), наданої для будівництва і обслуговування групи багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення, гаражами і стоянками автотранспорту за адресою вул.Київська – Генерала М.Тарнавського, яка перебуває в користуванні товариства з обмеженою відповідальністю «Тернопільбуд» на п’ятнадцять окремих земельних ділянок, площами 0,4973га, 0,3090га, 1,0358га, 0,7824га, 1,1571га, 0,8800га, 0,9898га, 1,0102га, 0,7581га, 0,0964га, 0,0039га, 0,0054га, 0,0050га, 0,0283га, 1,1713 га без зміни їх цільового призначення.

Результатів голосувань є аж чотирнадцять, тринадцять з яких невдалі протягом двох років. Перша спроба дозволити товариству «Тернопільбуд» поділи 8,73 га на п’ятнадцять ділянок відбулася ще в серпні 2017 року. Тоді цей проект рішення набрав лише десять голосів «за».

Позитивний результат вдалося протягнути аж 6 грудня цього року.

Перехрестя Лила-Тарашевського

Що це за земля? Для багатьох тернополян відомо, що за перехрестям вулиць Київського–Тарнавського у напрямок вул. Симоненка цією територією колись користувалося Садове товариство «Ювілейне».

У 2008 році міська рада передає 8,73 га, де були дачні садиби, в користування ТОВ «Ровекс», який належить родині Тарашевських.  Ними мало би розпочатися будівництво торгово-розважального комплексу з закладами громадського харчування, обслуговування населення та групи багатоквартирних житлових будинків за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського.

Втім, попри отримані «Ровексом» будівельні дозволи, масштабне будівництво розпочалося далеко не відразу. У 2012-му компанія родини Сергія Тарашевського, який на той час перебував на посаді першого заступника голови Тернопільської облради, залучає компанію ТОВ «Тернопільбуд», що належить Василю Лилу. Василь Лило – тоді теж політик, мав мандат депутата Тернопільської міської ради.

Скріншот з сайту https://rovex.ua/

Відтак, у вересні 2013-го сесія міськради приймає рішення про заміну сторони-орендаря в договорі оренди земельної ділянки. 

У червні 2014 для ТОВ «Тернопільбуд» сесія міської ради змінює цільове призначення. Ділянка 8,7 га переведена з-під земель сільгогосподарського використання в землі громадської та житлової забудови. До слова, це період першої каденції міського голови Тернополя Сергія Надала та наразі останній для Василя Лила як депутата Тернопільської міської ради.

Через рік, у жовтні 2015-го, Державна архітерно-будівельна інспекція України надає ТОВ «Тернопільбуд» дозвіл на будівництва і обслуговування групи багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення, гаражами і стоянками автотранспорту.

Проте, законність передачі землі для ТОВ «Ровекс» і ТОВ «Тернопільбуд» поставили під сумнів правоохоронні органи.

Невиправлені недоліки правоохоронної системи

У матеріалах судової кримінальної справи № 607/3560/17 за квітень 2017 рік вказано, що у виділенні  земельної ділянки по вул. Київська-Тарнавського, як для ТОВ «Ровекс», так і для ТОВ «Тернопільбуд» є ознаки правопорушення.

«Досудовим розслідуванням установлено, що посадові особи Тернопільської міської ради, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно передали ТОВ «Ровекс» земельну ділянку площею 8,7 га в м. Тернополі по вул. Київська-Генерала Тарнавського, яка раніше використовувалася Садовим товариством «Ювілейне».

В ході досудового розслідування встановлено, що 09.03.2017р. в Тернопільську місцеву прокуратуру надійшло звернення від ОСОБА_4 про те, що посадові особи Тернопільської міської ради, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно надали в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення з кадастровим номером №6110100000:05:002:0050 ТОВ «Ровекс» та надалі без проведення земельних торгів щодо зміни орендаря передали вказану земельну ділянку ТОВ «Тернопільбуд» […]

В судовому засіданні слідчий зазначає, що враховуючи ті обставини, що земельна ділянка площею 8,73 га із кадастровим номером №6110100000:05:002:0050 є обєктом кримінально протиправних дій, речовим доказом, а тому просить накласти арешт на вказане майно, яке на праві комунальної власності належить Тернопільській міські раді, шляхом заборони відчуження та подальшого користування», – йдеться в Ухвалі слідчого судді Дзюбановського Ю. І. від 07.04.2017, справа №607/3560/17.

До накладення арешту на землю Тарашевського-Лила справа не дійшла. Суддя завернув клопотання слідчому та процесуальному прокурору місцевої прокуратури для усунення недоліків. Дав 72 години на виправлення. Однак, протягом цих трьох діб правоохоронці до суду з виправленням так і не звернулися.

З тієї підстави 28 квітня 2017-го суддя Тернопільського міськрайонного суду ухвалив відмовити слідчому в задоволені клопотання. Судом відмовлено в накладені арешту лише з причини, що правоохоронці не виправили недоліки у клопотанні.

До апеляції Тернопільська місцева прокуратура разом зі слідчими не зверталася.

Щоправда в рамках цієї справи є ще одна судова ухвала від 06.06.2017-го. Нею слідча суддя Мостецька А. А. надала слідчому СУ ГУНП в Тернопільській області дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналу проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки із кадастровим номером 6110100000:05:002:0050, площею близько 8,7 га, що на перехресті вулиць Київська-Генерала Тарнавського в м. Тернополі, та до оригіналів технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж даної земельної ділянки в натурі (на місцевості), які містяться в відділі Держгеокадастру у місті Тернополі.

Проектне фото торгового центру з сайту https://rovex.ua/

Справу закрили

Це останнє судове рішення, яке відслідковується в Єдиному державному реєстрі судових рішень в рамках кримінального провадження по забудові земельної ділянки, загальною площею 8,73 га, по вул. Київська-Тарнавського.

Слідче управління ГУ НПУ в Тернопільській області на інформаційний запит повідомило, що справу закрили.

«27 лютого 2019 року за результатами досудового розслідування прийнято рішення про закриття даного кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК», – йдеться в повідомленні за підписом заступника начальника СУ ГУ НПУ в Тернопільській області Віктора Михайлюка.

Тобто закрили за відсутністю дій кримінального характеру.

На запитання в інфозапиті «У зв’язку з чим не були виправлені недоліки у клопотанні слідчого під процесуальним керівництвом прокурора Тернопільської місцевої прокуратури щодо накладення арешту на земельну ділянку із кадастровим номером 6110100000:05:002:0050, площею близько 8,7 га, що на перехресті вулиць Київська-Генерала Тарнавського в м. Тернополі?» в Слідчому управлінні не відповіли .

Про кримінальне провадження, датоване 2017-им роком, ми запитали Сергія Тарашевського

– Ой, я вам так і не скажу, там так багато було з цією ділянкою пов’язано всяких і судів, і позовів. Як я кажу, було 33 суди, все ми пройшли і аж тоді почали будуватися.

– Почав будувати «Тернопільбуд»?

– Так-так, «Тернопільбуд» тоді на себе переоформив і почав будувати, так, – зазначив Сергій Тарашевський, який на сайті  https://rovex.ua/ вказаний як менеджер проекту «Площа «Ринок».

До теми проекту «Площа «Ринок» пізніше ще не раз звертатимемо увагу.

Мотиви голосування

У рішеннях сесії цільове призначення цієї земельної ділянки – для будівництва і обслуговування групи багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення, гаражами і стоянками автотранспорту. Там нема мови про комерційні цілі.

Втім, на відміну від сесійного рішення, дані на новій публічній кадастровій карті свідчать, що можна будувати і об’єкти комерційного призначення.

Інформація на старій версії Публічної кадастрової карти свідчить, що земля виділена лише під будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Як згадувалося вище, від 2017-го року 14 разів Сергій Надал ставив на голосування проект рішення про поділ 8,7 га на 15 земельних ділянок. Рішення ніяк не приймалося, не вистачало голосів. Зокрема, не давали голоси депутати від фракції «Свобода», в тому числі і міський голова.

Все змінилося на 6 грудня. Чому? Про це запитали у декількох депутатів.

Назарій Редьква, фракція ВО «Свобода».

– В попередніх 13 разів ви або не голосували, або утримувалися, а 6 грудня проголосували «за». Що вас переконало? – запитання від журналіста.
– Нас нічого не переконало. Ми прийняли рішення, так як було прийнято на засіданні фракції голосувати за даний проект рішення. А також звернення мешканців цих будинків. Вони приходили на комісію, були представники голів ОСББ від цих будинків, які знаходяться за даною адресою. Вони прийшли, надали всі документи, пояснення.
– А раніше як було?
– Ви знаєте, раніше ніхто не приходив. Хіба на сесії був представник «Тернопільбуду». А раніше не приходили представники ОСББ. Тобто в нас на архітектурну комісію (депутатська комісія з питань містобудування – ред.) приходили чисельні звернення, були представники від цих будинків. Вони надали всі пояснення, сказали, що в них відбувається, у зв’язку з чим цей поділ їм необхідний, тому що це вже йде закріплення земельних ділянок за збудованими будинками, де вже люди проживають. Це не є виділення нової ділянки для «Тернопільбуду».
– Цільове призначення цієї земельної ділянки – це будівництво житлових будинків з вбудованими та прибудованими приміщеннями. На цій ж території є збудований одноповерховий супермаркет.
– За той супермаркет я нічого не можу коментувати, бо я можу тільки за будинки сказати.
– Ви звертали увагу, чи відводиться окремо земельна ділянка під той супермаркет, який з відкритих джерел помітно, що реалізовує компанія «Ровекс»?
– Ні, я за «Ровекс»… В першу чергу беремо звернення мешканців. Ви знаєте, в Тернополі діє практика, коли за зверненням мешканців будинку, де діє ОСББ, надається безкоштовно в користування прибудинкова територія.

На фото: Назарій Редьква та Іван Зінь

Андрій Шкула, фракція «Самопоміч». До жовтня 2018-го очолював постійну депутатську комісію з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, яка зараз ліквідована. 

На сесії 6 грудня 2019 року не був. На попередніх розглядах питання про поділ голосував кожен раз «за».

– Запитання з мотивів голосування. Чому?
–  Дуже проста аргументація. Рік тому, можливо півтора роки тому засідала «земельна» комісія, на яку запросили безпосередньо Василя Лила, як користувача земельної ділянки. Він аргументовано з документами пояснив, що створив декілька ОСББ, вже діючих, які хочуть закріпити за собою землю. Відповідно, щоб люди не були заручниками ситуації, ми на комісії одноголосно підтримали рішення підтримати поділ. Відповідно я в тому рішенні був послідовним.
– Чи звертали ви увагу на те, що крім поділу під житлові будинки, окремо відділяється земельна ділянка під торгово-розважальний центр?
– Було вказано. Наскільки я пригадую, земельна ділянка дозволяє такий поділ і приймати таке рішення.

Іван Зінь, фракція «Свобода». До 6 грудня 2019 року не підтримував таке рішення. На останній сесії голосував «за». У відповідях був малослівним.

 – Чому змінилася думка?
Було рішення фракції.
– До того, чому не приймалося?
– Така була позиція фракції.

Володимир Місько, голова фракції «Європейська Солідарність» в Тернопільській міській раді. 6-го грудня на сесії був присутнім, але результату його вибору в підсумках голосування нема.

– Відколи я пам’ятаю, це питання на сесії ніяк не проходило.
– 6-го грудня вашого голосу нема.
– Нема. Практично, позиція нашої фракції була одностайною. Раніше в один момент ми вже були налаштовані голосувати «за», але колеги не підтримали. Я до кінця по суті не можу розібратися в цьому питанні.
– Чи впливало на рішення фракції, а потім на результати наявність кримінального провадження, земля під житлову забудову, а разом з тим є великий торговий об’єкт комерційного призначення.
Насправді впливало те, що там дуже багато є оцих підводних течій, каменів, які й ви говорите. Однозначно, що впливало. Але про це більше знають у профільних комісіях, котрі розглядають.

Якраз профільну комісію, а саме комісію з питань містобудування, очолює Наталія Паньків. Вона не голосувала в попередні рази і не голосували 6-го грудня. Хоча належить до фракції ВО «Свобода».

– Ви не підтримували це рішення на комісії, ви не голосували 6-го числа. Скажіть, будь ласка, свої мотиви.
– Утримувалася, бо маю свою суб’єктивну думку, що це не логічне рішення. Я ж не на панщині, маю право приймати рішення, яке вважаю необхідним.
– Там уже створені ОСББ…
Я не можу коментувати це питання. Я так не думаю, моя думка інша, тому я так вам кажу. Я прийняла таке рішення. Думаю, я мала право його прийняти.
– Але все ж чи можете більш  конкретизувати мотиви?
– Я ж вам сказала: моя суб’єктивна думка. Вивчивши матеріали, я прийняла рішення прийняти таку позицію.
– Чи передбачає цей поділ відведення земельної ділянки під торговий центр?
– Не можу вам сказати, не знаю.

У наступній частині

Погодьтеся, 14 разів просувати на сесії міськради одне й теж рішення, виглядає дивним. Та й зрештою, земельна ділянка ділилася на 15 частин не під ОСББ, а безпосередньо за зверненням ТОВ «Тернопільбуд».  І в рішенні сесії не згадується ціль, щоб там мали право зводити об’єкти комерційного призначення.

У чому був промах правоохоронної системи? Скільки бюджет міста отримав доходів від пайової участі компанії «Тернопільбуд» при забудові 8,73 га. У яких деталях і схемах журналісти «Політерно» виявили корупційну складову? Які ще фірми користуються майже 9 га землі, яка виділена лише одному підприємству? Де підводні течії та каміння?

Про це буде згодом…

Назарій Наджога

Читайте більше матеріалів по темі у розділі “Розслідування” на нашому сайті.

Читайте також: Чергова афера тернопільської влади із землею зазнала фіаско

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE