Politerno > Тернопільщина > Дощова каналізація. Підводні течії та каміння під забудовою 8,7 га землі Тернополя (частина 2)

Дощова каналізація. Підводні течії та каміння під забудовою 8,7 га землі Тернополя (частина 2)

  • 19 Грудня, 2019
  • 5797 Переглядів
  • 0

У Тернополі не раз бачили, як місто «плаває» під час сильних гроз. Каналізаційна мережа перебуває у відомстві комунальних підприємств міської ради. Так уже заведено, що при будівництві нових об’єктів будівельна компанія передає на баланс і в обслуговування міській раді всю дощову каналізацію, яку зробили під новими забудовами.

Народна мудрість: на тобі, небоже, що мені не гоже.       

Тернопільська міська рада на найближчій сесіях розглядатиме кілька питань по забудові 8,7 га землі по вул. Київська-Тарнавського. Міські депутати можуть прийняти від ТОВ «Тернопільбуд» до комунальної власності Тернопільської міської територіальної громади зовнішню мережу дощової каналізації частини об’єкта «Будівництво групи багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщення громадського призначення та об’єктів комерційного призначення, гаражами і стоянками автотранспорту».

Згідно з проєктом сесійного рішення від 04.12.2019, вартість дощової каналізації, яку планують прийняти на баланс міста, 328 тис. грн. та 487 тис. грн. під двома чергами будівництва п’яти блок-секцій і господарських приміщень.

13 грудня на сайті Тернопільської міської ради публікують новий проєкт рішення. Там звучить, що варто прийняти лише ту частину дощової каналізації, яка вартує 328 тис. грн..   

Нагадаємо, територію на 8,73 га землі під цим об’єктом на попередній сесії міської ради депутати дозволили ТОВ «Тернопільбуд» ділити на 15 окремих земельних ділянок.  При цьому, це питання не схвалювалося сесією протягом двох років. 14 разів міський голова Тернополя Сергій Надал ставив на голосування про поділ 8,73 га.  

І лише з останньої спроби 6 грудня 2019 року 28 міськдепи віддали свої голоси «за».

Читайте по темі: Прийняти рішення з 14-ї спроби. Підводні течії та каміння під забудовою 8,7 га землі Тернополя (частина 1)

Отже, будівельна фірма завершує об’єкт будівництва. Передає дощову каналізацію в управління відповідного відділу мерії.

Окрім того, є Положення Тернопільської міської ради, яким передбачається сплата пайового внеску в розвиток і створення інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Тернополя. Для комерційних об’єктів – це 6% від вартості проекту. Для будівництва житла – 3%.

Хоча ці проекти рішень оприлюднені на сайті уже декілька днів, в орієнтовному порядку денному сорок другої сесії Тернопільської міської ради на 20 грудня їх не зазначено.

Щоправда розглядались вони 18 грудня на засіданні постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності. Наразі протоколу засідання не оприлюднено.

Як показує практика сесійних засідань, Сергій Надал може запропонувати їх розгляд додатково.
  
Серед депутатів міської ради, які входять в цю комісію, є зауваження по процедурі прийняття на баланс міста комунальних мереж.  

– Ми якщо приймаємо комунікації на баланс міста, то завжди стоїть питання «за умови сплати 6% пайового внеску». Якщо йде мова про «Тернопільбуд», то директор цієї компанії завжди намагався і намагається  «запхати» вартість комунікацій в 6%. Від всіх будинків, від всіх забудовників дощові комунікації передаються у власність міста. Хоча, я вважаю, що так неправильно. Хто збудував будинок, той має обслуговувати. Тобто платити за обслуговування водоканалу, бо «це твоє», – наголошує депутат Тарас Білан.    

– У нас на комісії розглядалися питання в тому числі прийняття дощової каналізації. У мене пропозиція була така, щоб всі дощові каналізації передавалися на баланс технагляду. Бо фактично, як деколи стається ситуація, наприклад, коли забиваються старі комунікації від будинків старої забудови 60-х – 70-х років, виходить, що старі каналізації ніхто не обслуговує. Кажуть, мають обслуговувати ті підприємства, на території яких знаходяться. А зрозуміло, у них нема ніякої персоналу і відповідної техніки, щоб розчищати ліньовки, як їх називають – каже секретар комісії, депутат Сергій Лупак.

Кому так добре?

Варто додати, інформація на старій версії Публічної кадастрової карти свідчить, що цільове призначення земельної ділянки по вул. Київська-Тарнавського під будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.



Однак, відомо, що там є об’єкт комерційного призначення «Площа «Ринок». Даний проект реалізовується компанією «Ровекс». Про це свідчить інформація на сайті https://rovex.ua/.

Журналіст «Політерно» запитав менеджера проекту Сергія Тарашевського чи має тепер відношення ТОВ «Ровекс» до процесу будівництва, до оформлення документів, землі компанія ТОВ «Ровекс».

– Так, зараз вже не має відношення, – відповів Сергій Тарашевський.  
– Якщо не комерційний секрет, на яких правах реалізовує ТОВ «Ровекс» нерухомість, що входить в проект «Площа «Ринок»?  
Інвестиційна угода. Тобто ми платили кошти, а «Тернопільбуд» нам будував, маючи земельну ділянку. Ми між сторонами заключили інвестиційну угоду і як подібні речі робляться, отак, як люди квартири купляють, замовляють квартири, будівельник будує.

Скріншот з сайту https://rovex.ua/

ТОВ «Ровекс» не єдина компанія, яка реалізовує нерухомість групи багатоквартирних будинків, що збудовані на території 8,73га. Також реалізовує квартири приватне підприємство «Тернопіль Будконтроль».  

За даними аналітичної системи «Юконтрол»,  приватних підприємств «Тернопіль Будконтроль» є декілька з нумерацією 2, 3, 4, 5, 6. Засновником кожного є Дмитро Стецюра. А серед підписантів зазначений Віктор Зелений. Останній цікавий тим, що є серед уповноважених на підписи осіб компанії ТОВ «Аттіка-Т». Ця фірма була генпідрядником скандального будівництва біля Палацу культури «Березіль».

Крім того, в ПП «Тернопіль Будконтроль» та ТОВ «Аттіка-Т» спільна юридична адреса: Київська, 7Д. А також, спільний контактний номер телефону.

Однак, на інформаційному стенді перед будівництвом, окрім ТОВ «Тернопільбуд», про вище згадані фірми жодного слова. Хоча земельну ділянку, площею 8,73 га, ділять на 15 частин.

«Під сімома замками»

Отож, скільки в бюджет міста сплачено відсотків пайового внеску від вартості проекту «Будівництво групи багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщення громадського призначення та об’єктів комерційного призначення, гаражами і стоянками автотранспорту»?

Хоча не так. У різних документах назва забудови по вул. Київська-Тарнавського звучить по-різному.

Тарас Білан надіслав депутатське звернення в Тернопільську міську раду щодо цієї забудови.

У відповіді за підписом заступника міського голови назва об’єкту: «Група багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщення громадського призначення, гаражами і стоянками автотранспорту». Тобто жодної згадки про об’єкти комерційного призначення.

Тим не менше, критий ринок є.

Проектне фото торгового центру з сайту https://rovex.ua/


З тої ж відповіді міської ради:

«Що стосується розміру пайового внеску, згідно інформації наданої відділом квартирного обліку та нерухомості розмір пайового внеску, відповідно до договору пайової участі на об’єкт ««Група багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщення громадського призначення, гаражами і стоянками автотранспорту за адресою вул. Київська-Генерала М. Тарнавського» становить 18140611,02 грн».

– Питання про пайові внески за сімома замками. Це ми можемо писати тільки звернення за зверненням, щоб розібратися. Отут у відповіді вони написали «водичку». Потрібно вимагати від міської ради оприлюднення всіх договорів про пайову участь на сайті. Але міський голова цього не зробить, – каже Тарас Білан.

У його зверненні також було прохання щодо інформації про причетність до будівництва компаній ПП «Тернопіль Будконтроль» та ТОВ «Аттіка-Т». На цей пункт міська рада не відповіла.   

Не усунули недоліки

Також зауважимо, що довкола цієї землі Слідче управління ГУ НПУ в Тернопільській області вело кримінальну справу.

«В ході досудового розслідування встановлено, що 09.03.2017р. в Тернопільську місцеву прокуратуру надійшло звернення від ОСОБА_4 про те, що посадові особи Тернопільської міської ради, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно надали в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення з кадастровим номером №6110100000:05:002:0050 ТОВ «Ровекс» та надалі без проведення земельних торгів щодо зміни орендаря передали вказану земельну ділянку ТОВ «Тернопільбуд», – йшлося в матеріалах судової справи № 607/3560/17.

Відповідно, правоохоронці просили суд накласти арешт на цю земельну ділянку. Але суд попросив слідчого і процесуального прокурора виправити недоліки в клопотанні про арешт. Ці не справилися.

У відповіді на інформаційний запит журналіста в Прокуратурі Тернопільської області відповіли:

«Оскільки, усунути недоліки, зазначені в ухвалі слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 07.04.2017 у справі No607/3560/17, вжитими під час досудового розслідуваннями заходами не виявилось за можливе, повторно клопотання арешт майна не подавалось».

І майже через рік, в лютому 2019-го, справу закрили зовсім за відсутністю складу злочину.

Претензії

Як каже Тарас Білан, договори про пайові внески під сімома замками. І не менш цікавим є питання щодо прийняття на баланс міста дощової каналізації.

– У мене завжди була претензія до будівельників до передачі в пайову участь каналізації та холодного водопостачання. Чому я проти? Коли будується будинок, тягнеться траса комунікацій. Тоді чому ми маємо зараховувати в пайову участь той метраж трубопроводу, якщо це йде, власне, до того ж будинку? – зазначив депутат Сергій Лупак.

Зрештою, може й бути не дивиною, якщо на сесії депутати затвердять вище згаданий проект рішення. Хоча його й наразі нема в орієнтовному порядку денному.

– Я не вважаю за потрібне, щоб місто брало на себе таке навантаження. Будувався будинок і забудівник отримав прибуток за квартири. Відповідно він має нести відповідальність за ці комунікації. А міська рада чи її комунальне підприємство може ці комунікації обслуговувати за договором. Щось сталося, приїхали – відремонтували, – зауважив Тарас Білан.

Назарій Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE