Politerno > Тернопільщина > Провалити обласний бюджет-2020. Політична гра навколо Ігоря Сопеля і хто винен

Провалити обласний бюджет-2020. Політична гра навколо Ігоря Сопеля і хто винен

  • 28 Грудня, 2019
  • 4241 Переглядів
  • 0

Сесія Тернопільської обласної ради не зуміла прийняти бюджет області під час останнього свого засідання в 2019-році. Питання обговорювалося більше трьох годин. Ситуація нагадувала політичну гру. Депутати з різних фракцій вносили десятки пропозицій, майже всі з яких не були схвалені. Голова Тернопільської ОДА Ігор Сопель помітно хвилювався.

Перші сигнали

На сайті облради розміщений проект обласного бюджету-2020. Втім, як стало відомо, напередодні сесійного засідання відбулася нарада за участі голови Тернопільської ОДА, бюджетної комісії та депутатів від декількох фракцій. Це обговорення тривало майже до опівночі четверга. Депутати домовлялися з Ігорем Сопелем як поділити обласну скарбницю.

На кону було не тільки фінансування тих чи інших обласних програм, комунальних установ, бюджетних асигнувань Тернополю, де міський голова «свободівець». Не менш значимі для всіх політичних сил лобістські кадрові питання на наступний рік.

Тож на початок сесійного засідання голова бюджетної комісії Сергій Швець не встиг подати протокол комісії з пропозиціями. Попросив голову Віктора Овчарука та депутатів поставитись з розумінням та дати час на підготовку остаточного варіанту протоколу.

Протокол формував в коридорі перед сесійною залою спільно з директором Департаменту фінансів Тернопільської ОДА Степаном Скибиляком.

Відтак, розгляд бюджету області розпочався майже в половині третьої дня. До того ж, в кулуарах обласні депутати між собою говорили, що прийняти бюджет голосів не вистачить. Далеко не всіх влаштовував кошторис.

Зокрема,  постійна комісія обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, промисловості, енергетики, транспорту, зв’язку, туризму, курортно-рекреаційної та зовнішньоекономічної діяльності проект обласного бюджету на 2020 не підтримала. Про це було відомо заздалегідь з сайту облради.

Презентував бюджет області перед депутатами вже згаданий  директор Департаменту фінансів Тернопільської ОДА Степан Скибиляк.

Про те, що бюджет може бути не прийнятий на сесії першим подав сигнал депутат з фракції ВО «Свобода» Михайло Тимошик. Він запитав доповідача, що ж буде, «якщо».

– Що буде, якщо обласна рада не прийме бюджет і на скільки ви готові фінансувати по 1/12 область? – запитав Михайло Тимошик.

– Незатвердження обласного бюджету тягне наступні наслідки: одна дванадцята бюджету-2020 буде меншою , як в бюджеті-2019. Оскільки цілий ряд пропозицій, які запропоновані в проекті бюджету не були відображені у бюджеті 2019-го року. Крім того, ми не зможемо жодної гривні потратити на капітальні видатки, оскільки Бюджетний кодекс цього не дозволяє. Таким чином, ми зразу ж свідомо чи несвідомо поставимо обласний бюджет в таку ситуацію, що роботи по сільській медицині, будівництво амбулаторій, закупівля комп’ютерної техніки для медичних закладів, щоб вони могли заключити договори з Національною службою охорони здоров’я, буде поставлено під пряму загрозу, – відповів Степан Скибиляк.

До директора Департаменту фінансів не шкодував запитань Віктор Овчарук, зокрема про фінансування галузей медицини та освіти. А також, голова облради зробив зауваження про те, що фінансування на деякі обласні програми протягнуте «підкилимно».

– Закладена лише послуга по кардіології, по інсультах, по рододопомозі і по неонатології.  В нас дійсно можуть бути проблеми. Я ще раз звертаю увагу, щоб в нас не було проблем в травні, розкидаючись грошима по програмах, – говорив Овчарук.

– Думка слушна.  Але в принципі депутатський корпус підтримав. Я вже казав, 51 програма, більше тридцяти запропонував фінансування. Але перерозподіл стосувався п’яти чи семи програм, – відповів головний фінансист області.

Також він запевнив, що в проекті бюджету на 2020-ий рік враховані всі видаткові запити, які стосуються коштів по заробітній платі та енергоносіях по всіх установах та комунальних підприємствах обласної ради.

– Я зобов’язаний прокоментувати. Все правильно. В нас все враховано за рахунок дохідної частини обласного бюджету. Але сьогодні втрачається суть реформи децентралізації місцевого самоврядування. Бо ми працюємо для того, щоб ми стимулювали наповнення бюджету для того, щоб можна було розвивати послуги і робити бюджет розвитку. Ніхто не сумнівається, що зарплати, енергоносії  враховані. А от де бюджет розвитку? – наголосив Віктор Овчарук.

– Зеро, – іронізував у відповідь перший заступник голови облради Василь Деревляний.

– Не буває бюджетів ідеальних. Я вас хочу попросити проголосувати за поданий адміністрацією проект рішення зі змінами і рухатися далі – звернувся до депутатів голова Тернопільсьої ОДА Ігор Сопель.

Попри чимало зауважень до проєкту бюджету якраз в частині розвитку, Віктор Овчарук поставив на голосування прийняття «за основу».

Варто зауважити, двоє депутатів заявили, що мають можливий конфлікт інтересів і голосувати не будуть. Вони є керівниками бюджетних установ, на які спрямовуються кошти з облбюджету. Тому відмовилися голосувати. Це головний лікар КУТОР «Більче – Золотецька обласна фізіотерапевтична лікарня реабілітації» Любомир Синоверський (фракція «Народний Контроль») та директор Чортківського державного медичного коледжу Любомир Білик (фракція «Європейська Солідарність»).

Окрім того, заступник голови облради Любомир Крупа звернувся до депутатів з фракції ВО «Свобода», щоб і вони заявили про можливий конфлікт інтересів.

– Закликаю депутатів. Чашка Василь – виконуючи обов’язки комунальної установи, Бутковський Богдан – керівник комунальної установи, Володимир Бобко – заступник директора музею, Олег Любінський – директор школи вищої спортивної майстерності. Просто, щоб люди оголосили про конфлікт інтересів. І Олег Мирославович (Сиротюк – голова фракції ВО «Свобода» – ред.), так само дружина директор комунальної установи. Тобто, прошу, аби фракція «Свободи» тоді оголосить, що в них суцільний конфлікт інтересів. Щоб потім у правоохоронців не виникало питань, – напівсерйозно звучав виступ Любомира Крупи.



Провалені пропозиції

Забігаючи наперед, якраз фракції ВО «Свобода» перепала роль «завалити» голосування, хоча про можливий конфлікт інтересів з них під стенограму ніхто не заявив.

Натомість прозвучало більше десятка пропозицій щодо спрямування коштів у наступному році в бюджет Тернополя та на інші цілі.

До того, як взяв слово Олег Сиротюк, сесія проголосувала «за» пропозицію депутата від ЄС Ольги Поляк щодо спрямування 240 тис. на проектно-кошторисну документацію на проект «Табір «Лисоня». Це єдина правка в проєкт кошторису, яка пройшла. Далі – повний «завал». Суперечки і виступи.

– Ми йдемо шляхом нагинання через комісії, – заявляв Віктор Овчарук.

Любомир Крупа теж дав зрозуміти, що серед депутатів є такі, які не будуть голосувати за бюджет-2020.

– От людям, от завтра ми вийдемо з сесійного залу і кажемо вітаємо з Новим роком. От вийде Віктор Вікторович і Ігор Михайлович: «Ми вас вітаємо, бажаємо щастя, натхнення, успіхів! Але ми бюджет не прийняли. Знаєте, ну в нас політика така». Друзі, я розумію, політика політикою, а є християнські моральні цінності, які ми не маємо морального права переступити.

Звернення Любомира Крупи не помогли.

Заявляв про підтримку бюджету 2020 і Любомир Білик з фракції «ЄС». Та його слова були радше в підтримку не самого бюджету, а Степана Скибиляка та пропозицій бюджетної комісії. Саме тих пропозицій, які комісія погодила в кулуарах ради напередодні сесії і які не кожен депутат бачив. Любомир Білик просив просто довіряти своїм колегам, департаменту фінансів та Тернопільській ОДА.

Та перед тим, як розглянути пропозиції бюджетної комісії, Віктор Овчарук надав слово «свободівцям» для внесення своїх правок.

Олег Сиротюк просив, щоб цільові бюджетні кошти спрямовувалися на ремонт доріг місцевого значення завідома обласних депутатів. Тобто, щоб депутати мали змогу впливати на вибір, яку дорогу обласного значення ремонтувати. А замовником робіт мало би бути комунальне підприємство облради.

Така його пропозиція не пройшла – забракло голосів, лише 27 «за» при необхідності 33. Не пройшла правка Сиротюка щодо спрямування 10% від загальної суми обласного дорожнього фонду-2020 на ремонт Гаївського моста – «за» 25.

Наступна пропозиція «свободівця» – зобов’язати облдержадміністрацію профінансувати реконструкцію водоочисних споруд-об’єктів спільної власності міст, сіл, селищ Тернопільської області в розмірі одного відсотка дохідної частини обласного бюджету. Не прийняли – 22 «за».

Доручити Тернопільській ОДА провести аудит комунальних установ по протипожежних заходах  і розробити програму «Безпечна область». На цю програму спрямувати теж 1% від дохідної частини бюджету-2020. Не прийнято. Питання про фінансування страхової медицини і ще раз про місцеві дороги за погодженням вибору обласними депутатами – знову менше 33 голоси.

Далі Олег Сиротюк розчарувався. Жодна з його пропозицій не знайшла підтримки більшості депутатів.

– Сесійна зала демонструє небажання голосувати за обласний бюджет. Я більше пропозицій вносити не буду, – резюмував провал голосування за правки Олег Сиротюк.

Свої пропозиції вносили його колеги по фракції Василь Чашка щодо спрямування 19,5 мільйонів гривень Тернополю і Богдан Лихий про додаткове фінансування підвищення кваліфікації вчителів. Безрезультатно.

Тричі ставилася на голосування пропозиція Олександра Самсоненка (фракція «ЄС») щодо придбання рентген-апарату для Підволочиської районної лікарні. Завал. Кожен раз бракувало 1-2 голоси.

Нарешті Віктор Овчарук поставив на голосування пропозиції бюджетної комісії, за які дуже вболівав Любомир Білик – 26 «за».

Нова пропозиція Василя Чашки щодо доручення Тернопільській ОДА знайти кошти на фінансування тернопільського аеропорту – не проходить.

Пропозиції першого заступника голови облради Василя Деревляного (ВО «Батьківщина») теж зазнали фіаско. А це додаткове фінансування Тернопільського клінічного перинатального центру «Мати і дитина» і обласної дитячої лікарні.

Депутат від фракції «ЄС» Олег Крижовачук звинуватив усі сторони в тому, що йдуть торги. Депутати то пересміювалися, то сварилися. Василь Деревляний заявив, що йде тиск на керівників комунальних установ, які є обласними депутатами, аби ті голосували за бюджет інакше звільнять.

– За одну добу в телефонному режимі когось там страшити, полохати. В такий спосіб приймати бюджет не можна, – наголосив він.

Тут треба додати, що в першій половині сесійного засідання, коли розглядалася інформація Прокуратури Тернопільської області, Олег Сиротюк заявив, що є випадки, коли до депутатів телефонували з СБУ щодо того йти на сесію чи ні і як голосувати.

Відтак, рішення про бюджет ніяк не приймалося.

Очевидно, Ігор Сопель розумів, що провал голосування за бюджет області – це камінь в його город. Він не має сил і впливу переграти давніх політиків. Йому треба з ними домовлятися. Та це не просто задовільнити всі політично-бюджетні інтереси восьми фракцій, які представлені в облраді.

Фракція “Європейської Солідарності”

Тим паче, що більшість в раді є явно опозиційною до «Команди Зе». Це фракції «ЄС», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», Радикальна партія Ляшка. А натомість, відколи Ігор Сопель став головою ТОДА, за всі сесії облрад ще жодного разу жоден нардеп від «Слуги Народу» не прийшов.

Ігор Сопель не має підтримки навіть від «своїх». А всіх разом народних обранців з Тернополя аж п’ять. Йому приходиться перед 40-50 облдепами бути одному. Хтозна, може вже й «слуги» не бажають його підтримувати. За два місяці з моменту призначення ще жодну людину Ігор Сопель не зумів привести на ключові посади: а це насамперед заступники голови ОДА і голови РДА.

Прозвучала пропозиція Віктора Овчарука перенести питання бюджету-2020 на сесію 13 січня. Але Ігор Сопель востаннє спробував переконати депутатів проголосувати за бюджет.

Перенесення голосування на наступну сесію його помітно схвилювало. Він визнав, що напередодні сесії була нарада керівників кількох фракцій.

– Якщо є така можливість, я завжди «за», щоб допомогти нашій області, нашим людям. Чому так? Можливо ви розумієте, можливо ні. Я бачу, що до мене ставлення якесь упереджене напевне-що. Хоча немає від мене дій, щоб я десь себе показав неправильно. Так, вчора ми говорили. Але такі речі не робляться раптово. Тому я пропоную, давайте збираємося. Але бюджет пропоную все ж таки прийняти.

Не допомогло вмовляння. Віктор Овчарук поставив на голосування перенести розгляд бюджету на 13 січня. І навіть таке рішення не прийняте – 22 «за».

За пропозицією керівника фракції «Самопоміч» Віталія Фидрина головуючий поставив проєкт бюджету-2020 в цілому. Результат: 27 «за» з 41 зареєстрованого облдепа, проти 0, утримались 5, не голосувало 9.

Олег Сиротюк заявив, що фракція ВО «Свободи» за цей проєкт бюджет не голосувала. Причина – не прийняті пропозиції від їхньої фракції.

Від групи депутатів-фермерів, які були «за» з заключним словом виступив Василь Градовий:

– Господарники, які платять в бюджет, всі проголосували «за» бюджет. Цікаво, всі, хто отримує гроші з бюджету, голосували проти. То може трохи, чуть-чуть подумайте, бо то гроші вам в першу чергу.

На ці слова прозвучали оплески. Закрилася завіса над обласним бюджетом-2020 до 13 січня.

Відео бюджетної сесії від 27.12.2019 р.

Назарій Наджога

Читайте також: Кандидати на посади голів райдержадміністрацій Тернопільщини. Хто вони?

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE