Politerno > Тернопільщина > Кандидати на посади голів райдержадміністрацій Тернопільщини. Хто вони?

Кандидати на посади голів райдержадміністрацій Тернопільщини. Хто вони?

  • 25 Грудня, 2019
  • 11564 Переглядів
  • 0

На сайті Національного агентства з питань запобігання корупції оприлюднені електронні декларації осіб, які претендують на посади голів РДА. У зв’язку з процесом децентралізації, усі нижче названі прізвища можуть ввійти в історію, як останні керівники райдержадміністрацій Тернопільської області. 

Варто зазначити, голови РДА призначаються розпорядженням президента України за поданням голови облдержадміністрації. Наразі всі РДА Тернопільщини без голів. Розпорядження про призначення очікуються з дня на день.

Подаємо короткі біографічні довідки претендентів.

Шумська РДА. Кандидатську декларацію про доходи подав Кудлак Віталій Ярославович. Вік – 38 років.

Як політик, він відомий тим, що очолює обласну організацію політичної партії «Демократичний Альянс». Офіційно звучить в документі – голова Громадської організації “Демократичний Альянс Тернопільщини”.

Проживає Віталій Кудлак у Великій Березовиці неподалік Тернополя. Має наукове звання кандидата економічних наук. Працює доцентом кафедри Економіки та фінансів Тернопільського національного економічного університету.

Одружений, двоє дітей. Його дружина, пані Галина, разом з чоловіком є співавтором наукових праць з економіки.

До слова, «демальянсівець» Денис Милий є помічником нардепа Ігоря Василіва за трудовим договором на постійній основі. «Слуга народу» Ігор Василів обраний по одномандатному виборчому окрузі №164, до якого входить Шумський район.

Віталій Кудлак

Кременецька РДА. Тут кандидатом на посаду є Онишкевич В’ячеслав Олександрович. Його вік – 42 роки.

Зараз він виконує обов’язки голови Кременецької райдержадміністрації, оскільки обіймає посаду першого заступника.

Кременець йому рідне місто. Закінчив місцеву школу. Вищу освіту здобував у Тернопільському національному педагогічному університеті та в Львівському регіональному інституті державного управління.

З дружиною  двоє дітей. Дружина Вікторія має у Кременці свій салон краси.

В’ячеслав Онишкевич

Лановецька РДА. Кандидує на посаду голови Бадищук Василь Ігорович.Вік – 39 років.

Уродженець Лановецького району. Рідні йому села Юськівці та Гриньки.

Працює викладачем в Тернопільському національному технічному університеті ім. І. Пулюя. Кандидат технічних наук. Має декілька наукових праць.

З дружиною виховують двох дітей. За пошуковим запитом в Googleможна віднайти дані, що дружина, пані Тетяна, у 2011 році працювала в Лановецькому районному центрі зайнятості. В електронній декларації її доходи не вказані.

За даними ЦВК, під час виборів президента України в першому турі 31.03.2019 прізвище, ім’я і по-батькові Бадищук Василь Ігорович є у списку офіційний спостерігачів від громадської організації «Команда ЗЕ» по виборчому окрузі №164.

Крім того, він вказав в електронній декларації що належить до громадської організації «Альтернативна енергетика України», місто реєстрації якої є Луцьк.

Василь Бадищук

Збаразька РДА. Тут претендентом на керівне крісло в районі є депутат Тернопільської міської ради Балук Любомир Іванович. Йому 52 роки. Вищу освіту здобув у Тернопільському державному педагогічному інституті (тепер ТНПУ ім. В. Гнатюка).

Його політичне минуле і теперішнє найтісніше пов’язане з політичною партією «Громадянська позиція».  Власне, за її партійним списком і потрапив в депутатський корпус міської ради Тернополя.

Після парламентських виборів зсерпня цього року Любомир Балук очолив обласний осередок партії «ГП». За його призначення вболівала народний депутат від «Слуги Народу» Людмила Марченко.

У декларації зазначив, що вже на пенсії. На своїй сторінці у Фейсбуці вказав, що має досвіт роботи в міліції (2000-2002 роки), працював адвокатом (2010-2014).

Володіє 25% від загального капіталу ТОВ «УКРА-ЮА», яке зареєстроване в селі Плотича Тернопільського району. Це підприємство займається с/г виробництвом та переробкою лісогосподарської продукції.

ТОВ «УКРА-ЮА» та згадану ГО «Альтернативна енергетика України» пов’язує одне прізвище. Це – Дар Юрій Володимирович. Він для обох є співзасновником. Як і Любомир Балук, Юрій Дар теж володіє четвертою частиною статутного капіталу в ТОВ «УКРА-ЮА», загальний розмір якого становить 1 млн. грн.

Дружина, Надія Балук, працює у сфері освіти в Тернополі.

Любомир Балук

Зборівська РДА. Очолити Зборівський район претендує адвокат з Тернополя Чеканівський Віктор Романович. Останнє його місце роботи – спеціаліст І-ї категорії відділу державної реєстрації прав на нерухоме майно Зборівської міської ради.

Втім, для районного центру він «не тутешній», приїжджає на роботу з Тернополя.

У лютому цього року не зумів скласти тест для отримання сертифіката про підтвердження професійної компетентності у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Така інформація про Віктора Чеканівського розміщена на сайті Мін’юсту.

За результатами тесту, навпроти його прізвища стоїть результат «не склав».

Минув рік. Перед тим, як подати декларацію про доходи, Віктор Чеканівський пройшов крізь президентську систему відбору «LIFT». З власних джерел відомо, що його результати тесту «LIFT» були досить високі.

Цього кандидата на Зборівщині  вважають креатурою нардепа Івана Чайківського.

Одружений. Двоє дітей. Дружина Наталя в декретній відпустці. Згідно її електронної декларації, працювала в провідним спеціалістом юридичного управління Головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області.

Тернопільська РДА. Вибір голови Тернопільської ОДА Ігоря Сопеля припав на свого односельця з села УвислаГусятинського району. Це приватний підприємець Лабай Володимир Михайлович.

Він є одним з найбагатшихкандидатів серед колег, які пробують очолити райони. Згідно електронної декларації про доходи, з 2012-го року володіє квартирою в Тернополі. Має три легкових автомобілі, найдорожче з яких пікап «ФіатДобло», 2011 року випуску.

Займаючись підприємницькою діяльністю у сфері роздрібної торгівлі, у 2018 роціВолодимир Лабай заробив майже мільйон гривень.

Крім того, вказав збереження в готівці: півмільйона гривень, 12 тис. доларів, 10 тис. євро. І в дружини Зоряни теж є збереження 300 тис. грн. за 2018-ий.

Тепер він може посісти державницьке крісло, де зарплата близька 250 тис. грн. за 365 днів.

Зрештою, вибір Ігоря Сопеля не надто дивує, адже йому потрібна в Тернопільській райдержадміністрації така людина, у якій він буде впевнений. Від будівлі РДА на масиві Дружба до «білого дому» на вул. Грушевського близько. Сусід, так сусід.

Володимир Лабай з дружиною виховують двох дітей.

Підволочиська РДА. Це камбек – несподіване повернення – колишнього голови місцевої РДА.

Головним претендентом є Онищук Борис Володимирович. Він був звільнений з посади президентом Володимиром Зеленським в липні цього року. До того керував районом з травня 2015-го.

Вік – 59 років. Політичне минуле – Блок Петра Порошенка «Солідарність». У 2015-му балотувався в депутати до Підволочиської районної ради у списку партії тогочасного гаранта Конституції. Але депутатом не став.

Борис Онищук

Теребовлянська РДА. Тут є два кандидати. Обоє з партії «Громадський рух «Народний контроль».

Крісло голови райдержадміністрації має намір зайняти Зелінський Роман Миколайович.

Його кандидатська декларація про доходи за 2018-ий досить скромна – дружина, двоє дітей. Ні майна, ні зарплати.

Політичне минуле – балотування в Тернопільську обласну раду за списками «Народного контролю» і в Теребовлянську районну раду – перший номер партійного списку. Жоден мандат не здобуто.

Коли балотувався на місцевих виборах-2015, працював юрисконсультом Комунальної установи Теребовлянської районної ради Теребовлянський районний центр первинної медико-санітарної допомоги.

Його конкурент з «Народного контролю» у змаганні закрісло голови РДА Шатарський Ярема Дмитрович. Проживає в місті Києві, але для Тернопільщини не чужий.

Вік – 56 років. Біографія багата.

Ярема Шатарський

У політиці Ярема Шатарський з 1998-го. В цей рік хотів бути народним депутатом від Республіканської Християнської партії – не обрано. Тоді ж балотувався в депутати Тернопільської міської ради 3-го скликання – не обрано.

У 2002-му друга спроба стати міським депутатом по мажоритарці – не обрано. У 2006-му – третя спроба в Тернополі, цього разу у списку від Українського Народного Блоку Костенка і Плюща. Результат – ви догадалися.

У 2015-му останній раз пробує потрапити в Тернопільську міську раду за списком партії «Народний контроль».  Знову ж таки міським депутатом не став.

Очолює відділ начебто державного антикорупційного органу з дуже довгою назвою:Тернопільський обласний відділ Західного регіонального управління державної установи Антикорупційний комітет України.

Про діяльність такої державної установи з відкритих джерел інформації нема. Засновником Антикорупційного комітету України є об’єднання громадян під ще дивнішою назвою «Міжнародний координаційний антитерористичний комітет», основний вид діяльності якого є благодійність. А також діяльність лікарняних закладів.

Цей комітет заснований в 2007-му році «Службою соціального захисту співробітників та ветеранів правоохоронних органів України», яка позиціонує себе як державна установа. І, власне, сама служба заснована тим самим Антикорупційним комітетом, який перебуває на стадії припинення.

За даними аналітичної системи «Юконтрол», підставою припинити реєстрацію Антикорупційного комітету єсудове рішення про визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути. При цьому, припинення реєстрації триває від січня 2013-го року і до сьогодні.

Керівник Тернопільського осередку «антикорупції» Ярема Шатарський в декларації вказав, що є власником земельної ділянки 0,0693 га біля курортного міста Яремче, квартири на 107 кв. м. у Тернополі. Спільно з дружиною та двома синами володіє квартирою на 88 кв. м. у Києві. Дружина, пані Людмила, яка отримує заробітну плату в тернопільській обласній бібліотеці, є власником трьох земельних ділянок, загальною площею 0,15 га, в селі Петрики біля Тернополя. Плюс ще один гараж і три невеликих приміщення в Тернополі.

Окрім роботи в бібліотеці, Людмила Шатарська є приватним підприємцем. За 2018-ий рік її дохід від підприємницької діяльності склав майже 86 тис. грн. З них вона виплатила 11 тис. грн. своєму чоловікові, пану Яремі. В тій же декларації він вказав, що працює в неї на роботі.

Тепер він собі найшов іншу роботу. Кандидує на посаду голови Теребовлянської РДА.

Син «антикрупціонера» Яреми Шатарського – Артур Шатарський – на дострокових парламентських виборахбув довіреною особою кандидата в народні депутати від партії «Слуга Народу» по ОВО №167 Володимира Гевка. А тепер є його помічником-консультантом на постійній основі за трудовим договором.

Бережанська РДА. Тут кандидує на посаду голови представник партії «Об’єднання «Самопоміч» Захарків Олег Мирославович. Вік – 41 рік.

З березня 2013-го року працював на посаді директора Обласного комунального музею Богдана Лепкого в м. Бережани.У 2014-му спробував свої сили під час парламентської виборчої кампанії, як само висуванець по 165 виборчому окрузі. Тоді переміг «бппіст» Тарас Юрик.

У 2015-му за підтримки партії «Самопоміч» Олег Захарків брав участь у змаганнях за посаду міського голови Бережан. Втім, його переміг Володимир Музичка від ВО «Батьківщина».

У 2016-му Володимир Музичка призначив Олега Захарківа своїм заступником, де він працює до сьогодні.

Його дружина Оксана – начальниквідділу ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Бережанської міської ради. На двох у 2018-му році вони задекларували разом трохи більше 350 тис. грн. доходу – усе зарплата за місцем роботи.

Власного нерухомого майна сім’я Захарків не має. Виховують двох дітей.

Олег Захарків

Козівська РДА. Цей район може перепасти представнику з «Громадянської позиції» Солтису Роману Володимировичу. Вік – 47 років.

Досвід роботи:
2006-2010рр.– обраний заступником голови Козівської районної ради п”ятого скликання.
2010-2015рр. – заступник керівника виконавчого апарату Козівської районної ради.
З 26.11.2015 року і дотепер – заступник голови Козівської районної ради сьомого скликання.

До речі, на місцевих виборах-2015 до Козівської районної ради був першим номером партійного списку партії Анатолія Гриценка.

Одружений, двоє дітей. Дружина Любов працює головним економістом Фінансового управління Козівської районної державної адміністрації.

Роман Солтис

Підгаєцька РДА. Тут кандидує ще один представник, точніше представниця, яка в минулому пов’язана з партією «Громадський рух «Народний контроль». Це – Дуда Галина Богданівна. Вік – 47 років.

Вона балотувалася в обласну раду на місцевих виборах-2015 від цієї політичної сили. Тоді була директором Підгаєцької гімназії імені Маркіяна Паславського.

З осені 2018-го і дотепер – начальник Відділуосвіти,молоді та спорту Підгаєцької РДА. Має у Підгайцях житловий будинок і город. В селі Золотники Теребовлянського району є земля на 3,29 га.

У чоловіка легковий автомобіль КІА Cerato 2008 року випуску, яким він володіє з 2011-го.

Галина Дуда

Гусятинська РДА. Кандидат –заступниця голови РДА Галябарда Надія Володимирівна. В. о. обов’язки голови райдержадміністрації Ігоря Гайдука частіше можна побачити в Тернополі поруч Ігоря Сопеля, а ніж на подіях в Гусятині.

Тож за відсутності керівника на роботі, зараз пані Надія по суті очолює район. Їй 33 роки.

До призначення на цю посаду в 2015 році працювала викладачем кафедри німецької мови Тернопільського національного університету.

Одружена. Разом з чоловіком виховують дочку.

Рідне їй село – ЧабарівкаГусятинського району. Там володіє житловим будинком. Не менш їй рідні село Васильківці, де чоловік Віталій є власником городу і земельного паю. Працює він у Чортківській філії ТОВ “СЕ Борднетце – Україна”.

Надія Галябарда

Монастириська РДА. Тут теж головою РДА має стати жінка. Кандидатську декларацію про доходи подала Молчанова Галина Володимирівна, секретар Бертниківської сільської ради Монастириського району.  Вік – 37 років.

Голова сільради Михайло Процко звільнився на початку 2018-го року. Тому пані Галина, як секретар ради, виконує обов’язки сільського голови.

Її батько Володимир Пророк досяг пенсійного віку, але ще займається фермерством. Чоловік Олександр Молчанов – приватний підприємець, вид діяльності оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням.

Пані Галина з чоловіком виховують трьох синів.

Бучацька РДА. Намір очолити район має мешканець містечка Золотий Потік Понтус Василь Андрійович. Вік – 61 рік.

Останнє його місце роботи – директор Золотопотіцької районної комунальної лікарні.

Політика – партія ВО «Батьківщина». Зокрема, балотувався в Бучацьку районну раду на місцевих виборах 2015 року у списку партії. Він єдиний кандидат з усіх претендентів на голови райдержадміністрацій з команди Юлії Тимошенко.

Зараз на пенсії. Задеклароване майно відносно скромне: квартира в рідному містечку, три невеликих земельних ділянки до 10 соток, гараж, невеликий вантажний автомобіль ГАЗ 66-11, 1992 року випуску.

Чортківська РДА. На вотчині братів Степана і Олега Барн претендентом посісти керівне крісло в районі є Польовий Ігор Михайлович.

Політичного минулого не має. За пошуковими запитами в Google інформація про нього практично відсутня. Ба, навіть місцеве видання Чортків.Сіті цього кандидата характеризує словом «ноунейм». Тобто людина з невідомим іменем, незнайомець.

Тим не менше, він проживає в Чорткові. Працює старшим інструктором з протипожежної профілактики в Регіональній філії Львівська залізниця ПАТ «Укрзалізниця».

Одружений. Виховують з дружиною доньку. Весь річний дохід сім’ї за 2018-ий ледь сягає 150 тис. грн. Квартира в Чорткові, земельна ділянка 0,06га в селі Горішня Вигнанка.

Ігор Польовий (джерело фото: сторінка у Фейсбуці Ігоря Польового)

Заліщицька РДА. Цей район цікавий тим, що є рідним нардепу від «Слуги Народу» Володимиру Гевку. Кандидує на посаду голови райдержадміністрації Шипітко Володимир Васильович. Вік – 43 роки.

До 2016-го року працював начальником Заліщицького районного управління юстиції.

Політичне минуле – кандидат в депутати Заліщицької районної ради за партійним списком БПП-«Солідарність» на місцевих виборах-2015.

Окрім того, був у складі депутатського корпусу Заліщицької районної ради від Демократичної партії України (2010-2015 роки). А також з жовтня 2016-го року очолює Заліщицьку районну місцеву парторганізацію політичної партії “Громадсько політичний рух Валентина Наливайченка “СПРАВЕДЛИВІСТЬ”. Як відомо, Валентин Наливайченко є нардепом від ВО «Батьківщина».

Зараз Володимир Шипітко вливається в «команду Зе».

Одружений. Має дитину. Є машина, два будинки (власна хата в селі Зозулинці, хата дружини – в селі Юрківці Заставнівського району Чернівецької області), земельна ділянка 0,095га в Заліщиках.

Борщівська РДА. Головою райдержадміністрації планує бути «укропівець» Ратушняк Андрій Мирославович. Вік – 46 років.

Нині діючий депутат Тернопільської обласної ради. Тож недивно, що обласна фракція «УКРОП» не підтримує політичні ініціативи обласних депутатів від «ЄС», «Батьківщини» і «Свободи» щодо критики голови Тернопільської ОДА Ігоря Сопеля та заяв по «червоних лініях» до вищого керівництва держави.

До того, як стати депутатом обласної ради, Андрій Ратушняк одну каденції відбув у складі Борщівської районної ради (2006 – 2010). Потім – депутат Борщівської міської ради (2010 – 2015).

З 2010 року і по даний час – керуючий Борщівським відділенням Приватбанку.

Дружина Ірина працює в ВАТ «Тернопільобленерго». Володіє сімейним приватним підприємством «Енергія Інтер» з нульовим статутним капіталом.

Мають в Борщові власний житловий будинок та дві земельних ділянки 0,01 і 0,014га.

Також Андрій Ратушняк задекларував, що належить до керівного органу «УКРОПу».

Андрій Ратушняк

____________________

Джерела фото: фейсбук-сторінки та сайти офіційних державних установ, органів місцевого самоврядування і згаданих у статті політичних партій.

Назарій Наджога

Читайите також: Поділити землю біля “львівської траси”. Схема Держгеокадастру та Тернопільської міськради

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE