Politerno > Тернопільщина > Поділити землю біля “львівської траси”. Схема Держгеокадастру та Тернопільської міськради

Поділити землю біля “львівської траси”. Схема Держгеокадастру та Тернопільської міськради

  • 23 Грудня, 2019
  • 7037 Переглядів
  • 0

Тернопільська міська рада на сесії в п’ятницю прийняла рішення про поділ майже 14,5 га землі. Ці гектари передбачалися одним масивом для будівництва школи, дитсадку і стадіону для дітей учасників бойових дій.  За задумом міської ради там має бути торгово-розважальний комплекс.  

Кампанія ініціатив Держгеокадастру та міської ради

Йде мова про землю вздовж «львівської траси» навпроти відпочинкової бази «Росинка».

Це питання депутати міської ради не ризикнули розглядати на сесії 6-го грудня. Тоді у Сергія Надала не було впевненості, що є відповідна кількість депутатських голосів.

Ситуація з землею біля траси загострювалася ще наприкінці листопада. У тернопільських медіа публікувалися статті на цю тему, в тому числі і на сайті видання «Політерно».

Читайте по темі:  Замість школи і дитсадка для дітей учасників АТО у міськраді планують будівництво торгово-розважального центру

Натомість Тернопільська міська рада розпочала свою інформаційну кампанію щодо доцільності продажу 11 га з усіх 14. Відповідні прес-релізи з’явилися на сайті мерії та в соцмережах напередодні сесії 6-го грудня.

З повідомлення Тернопільської міської ради від 03.12.2019-го:

«Відповідно до вимог чинного законодавства  в  органу Держгеокадастру не було правових підстав для передачі у власність садівничому товариству земельних ділянок для будівництва школи, дитячого дошкільного закладу, амбулаторії спортивного ядра тощо.

Тому частина цієї земельної ділянки була передана у власність Тернопільської міської територіальної громади та буде використана для потреб громади (відповідно до затвердженої містобудівної документації) шляхом продажу її на земельному аукціоні».

Станом на 3-тє грудня ще не було прийнято жодного рішення сесії ТМР щодо земельного аукціону. Інформація, викладена в прес-релізах, випереджала сесійні рішення.  Відтак, ймовірно, це ініціатива посадовців міської ради, а не депутатського корпусу. Власне, лише сесія міськради уповноважена вирішити бути земельному аукціону чи ні.

Тим паче, що постійна земельна комісія, утворена з числа депутатів, вже більше року бездіє.   

Взагалі, на сесії 6 грудня питання про поділ 14 га землі біля львівської траси Сергій Надал вирішив не виносити на розгляд.

Крім того, до виходу публікацій авторства міської ради депутати ще не погодили прийняти в комунальну власність міста цей масив. Хоча і без них уже все було вирішено наперед. Сесійне рішення необхідне як чиста формальність.

Згідно витягу з Публічної кадастрової карти, дата державної реєстрації на земельну ділянку 14,35 га – 29.11.2019р. Тобто Тернопільська міська рада стала власником 14 га державної землі без відповідного рішення сесії.

Ми запитали в. о. начальника Управління Держгеокадастру в Тернопільській області Романа Левчика чи бува не порушена процедура передачі землі з державної в комунальну власність.

– Там потрібно було тільки клопотання від міської ради і ми зразу передаємо, – каже Роман Левчик.
– Вам відомо, що міська рада планує там торгово-розважальний комплекс?
– Яка ціль була передати? Я виконував постанову Кабінету міністрів. Передав всі землі, які були сформовані на території Тернопільської ОТГ. Державна політика – передати всі землі органам місцевого самоврядування.  
– Чому за межами міста Тернополя на території Тернопільської міської ради ви передали лише 14,5 га?
– Ми передали всі землі. Ті всі, які вони вказали в клопотанні, які орган місцевого самоврядування хоче отримати. Ми їм всі передали.

Варто відзначити, Роман Левчик приступив до обов’язків 24 жовтня.

– Коли до вас звернулася міська рада з клопотанням.

– Не пам’ятаю. Може в листопаді. Точної дати не назву, бо можу помилитися, – відповів він.

Згідно з рішенням сесії Тернопільської міської ради №7/41/160 від 06.12.2019р. в комунальну власність міста прийнято земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 659,2149га, які розташовані за межами населених пунктів на території Кобзарівської, Курівецької, Малашовецької та Чернихівської сільських рад Зборівського району та Тернопільської міської ради.

З усіх 659 га лише на 14,35 га користувачем вказано Головне управління Держгеокадастру в Тернопільській області.  Окрім того, з цього масиву майже 6га – охоронна зона навколо об’єкта енергетичної системи. Там – високовольтна лінія електропередач.

Крім того, сесія зобов’язала виконком вчинити державну реєстрацію права власності. Хоча, що вже зобов’язувати, коли все зроблено без відповідного сесійного рішення.

Ініціатива Сергія Надала. Або байки сесійної зали

За інформацією з власних джерел, на погоджувальній раді, яка відбулася напередодні сесії 20 грудня, Сергій Надал просив керівників фракції погодити питання поділу.

Необхідність поділити масив міський голова мотивував тим, що реалізувавши на аукціоні частину цієї землі, отримані кошти підуть на виплату компенсації учасникам АТО, які відмовилися від земельних ділянок під будівництво індивідуального житла.

Цього питання не було в орієнтовному порядку денному, який затвердив своїм розпорядженням міський голова, скликаючи сесію на 20 грудня. Однак, Сергій Надал запропонував депутатам його розглянути в переліку доповнених питань.

Проект рішення, який опублікований на сайті ТМР і розданий депутатам значно відрізняється. Перший варіант передбачав поділ 14,35 га на три земельних ділянки. Другий – на вісім ділянок.

Під час обговорення про поділ масиву член правління садового товариства «Сади ветеранів АТО» Зеновій Гладчук просив депутатів не підтримувати рішення про аукціон. Просив нічого не змінювати, адже на території 14,35 га прокладені комунікації садового товариства, стоять водонапірні башти, трансформаторна підстанція. А також, поруч йдуть високовольтні лінії електропередач, що обмежить на 5 га повноцінно використовувати земельну ділянку.

– Це є земля сільськогосподарська. З 2023 року, згідно детального плану території, це має бути реконструкція під поселення житлової забудови і має приєднатися до міста. Тому там і планували школу і садочок. На сьогоднішній день там встановлена трансформаторна підстанція. Через ділянку проходить лінія електромереж і водопровід, які ми за свої кошти зробили. Якщо продавати цю земельну ділянку, то з мережами чи як? – наголошував перед депутатами Зеновій Гладчук.

У своєму виступі він також зазначив, що містобудівна документація території накладалася на Генеральний план Тернополя. А також враховували інтереси людей, що проживають неподалік.

– Коли ми планували школу і садочок, поруч ще є три садових товариства. Якраз враховували інтереси і тих людей, бо близько п’ятиста сімей проживають там постійно і возять своїх дітей в тернопільській школи та дитсадки, – додав він.

Зеновій Гладчук також нагадав місцевій владі, що власниками земельних ділянок є понад 300 військовослужбовці з 44-ї бригади, понад півсотні працівників СБУ та поліції, родини загиблих героїв у російсько-українській війні.

 – Та я це все знаю. Я ті всі ваші байки вже чув, – відповів Сергій Надал Зеновію Гладчуку.

А депутатів міський голова запевняв, що ніхто від власників не відбиратиме земельні ділянки. Окрім того, надав слово для пояснень начальнику Відділу земельних ресурсів Віктору Кібляру.

– Станом на сьогоднішній день 14 гектарів земельної ділянки передані згідно акту прийому-передачі з Держгеокадастру в комунальну власність міста Тернополя. Відповідно, цільове призначення даної земельної ділянки не міняється. Проте, на сьогоднішній день йде поділ земельної ділянки, бо так, як було сказано, там є санітарні норми щодо ЛЕП. Відповідно, Генеральним планом міста передбачено там зона Г-6, ніяких школи, садочка не передбачено, – говорив головний земельник Тернополя.

Варто відзначити, Детальний план території індивідуальних земельних ділянок садівницького поселення, що розташовані за межами м. Тернополя на території міської ради (автодорога Краковець Львів Тернопіль-Умань Н-02), загальною площею 84,3 га, розміщений на сайті Тернопільської ОДА.

Саме цим документом аргументує Зеновій Гладчук. Але 14 га тепер комунальна земля. І в підтримку Сергія Надала та Віктора Кібляра виступив депутат Тарас Серетний. До слова, він працює в Управлінні Держгеокадастру і є підлеглим вище згаданого Романа Левчика.

– З самого початку там пішла неправильна роздача землі. Чому? Від даної землі відмовився ТНЕУ для того, щоб передати в комунальну власність міста і вже міська рада передала би учасникам АТО для будівництва житлових будинків, а не садівництва, – говорив Тарас Серетний.

– Правильно, – сказав відразу Сергій Надал.

А також доповнив словами, що тих 14 га може бути роздано іншим учасникам бойових дій або виставити на аукціон, щоб від отриманих коштів виплатити компенсації тим учасникам, які відмовляться від отримання земельних ділянок.

Публічні перемовини між міським головою та Тарасом Серетним були схожі на розіграш. Комусь потрібно було зініціювати робочу групу чи комісію для вирішення, пов’язаних з землею біля «львівської траси».

Тож, щоб не виглядало, що ініціатива в проведені аукціону належить виключно міському голові, на сесії за протокольним дорученням придумується створення робочої групи. Тобто додаткового колегіального органу, де більшість буде підконтрольна міській владі або діяла в її інтересах.

Відтак, Сергій Надал запропонував, щоб в робочій групі були представники, як від садового товариства «Сади учасників АТО», так і від учасників бойових дій, які ще не отримували земельних ділянок під будівництво. За словами міського голови, без землі в Тернополі є більше тисячі військових.      

– Треба створити єдину робочу групу, куди запросити представників даного товариства, вас, пане Гладчук, представників, які хочуть грошову компенсацію. І знайти спільне рішення, яке задовольнить всіх і нікому не буде шкодити. А зараз ми приймемо рішення лише про поділ. Нікому нічого не виділяється і нікого ні до чого не зобов’язується, – озвучив міський голова ініціативу про створення робочої групи.

«Люди, які сидять в президії, хочуть землю продати»

Та все ж на противагу виступам Тараса Серетного і Сергія Надала двоє депутатів міської ради висловили іншу точку зору.   

– Я бачив ці плани, я знаю, скільки люди вклали своїх грошей. Там є такий план. Моя пропозиція: на сьогодні не приймати ніяких рішень. Але я повністю підтримую вас, Сергію Віталійовичу, створити робочу групу за участі представників громадської організації АТО, за участі земельного відділу, представників виконавчих органів, депутатів, як мають бажання, – взяв слово міський депутат Андрій Ткаченко.
  
Він попросив Сергія Надала зняти з розгляду це питання, поки робоча група не напрацює взаємовигідне для всіх сторін рішення.

– Для чого його знімати? Воно абсолютно нікому не заважає, – парирував міський голова.

– Поділ земельної ділянки не несе ніяких наслідків, – доповнив його Тарас Серетний.

Далі виступив позафракційний депутат Тарас Білан. Він звертався до присутніх учасників АТО, які прийшли разом з Зеновієм Гладчуком.

– Створення будь-якої комісії це є «відтяжка». Тому, якщо це рішення приймуть, я буду разом з вами захищати. Тому що ці люди, які сидять в президії, вони хочуть ту землю продати під торгово-розважальний центр, – наголосив Тарас Білан.

Опісля нього ще раз виступив Андрій Ткаченко. Повторив своє прохання зняти з розгляду. Втім, у підсумку обговорення проект рішення Сергій Надал поставив на голосування без додаткових пропозицій.

«За» віддали 22 депутати. В основному це фракції “Самопоміч”, ВО “Свобода” та ВО “Батьківщина”. 

За що ж проголосували?

Зрештою, цікаво за що проголосували? Як ділять масив 14 га, що передбачався для будівництва школи, дитсадка і стадіону, де би навчалися діти учасників бойових дій? Поки не оприлюднене рішення на сайті міської ради, цього не відомо.

На три земельних ділянки чи на вісім? Проект рішення, опублікований 19 грудня, передбачає поділ на три частини, з яких 11 га йде на аукціон під торгово-розважальний центр.

Поділ на вісім земельних ділянок? Всупереч Регламенту сесії Тернопільської міської ради, такого проекту рішення на сайті міськради нема. Зате, як зазначалося вище в новинних повідомленнях міськради, землю хочуть продати. Тож є великі сумніви, що там буде школа, дитячий садок і стадіон.    

Назарій Наджога   

Читайте розслідування автора: Прийняти рішення з 14-ї спроби. Підводні течії та каміння під забудовою 8,7 га землі Тернополя (частина 1)

та Дощова каналізація. Підводні течії та каміння під забудовою 8,7 га землі Тернополя (частина 2)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE