Politerno > Україна і світ > Не важлива мова, не важлива назва вулиці?: в мережі відреагували на привітання Зеленського

Не важлива мова, не важлива назва вулиці?: в мережі відреагували на привітання Зеленського

  • 1 Січня, 2020
  • 2287 Переглядів
  • 0

Новорічне привітання президента Володимира Зеленського викликало неоднозначні відгуки серед українців, зокрема, під час промови глава держави закликав об’єднатись, незалежно від уподобань, ідеалів чи мови спілкування.

За словами глави держави, «хрести на могилах солдат, що в Тернополі, що в Кривому Розі не змагаються в патріотизмі».

Володимир Зеленський під час новорічного привітання декілька разів переходив на російську мову та заявив, що мова спілкування українців не важлива.

Він запропонував українцям “чесно відповісти на одне запитання: “Хто я?”. Та незалежно від того, в якому куточку України народився “президент чи домогосподарка, успішний адвокат, вчитель з Луганська, що переїхав, айтішнік, що мріє втекти з країни, чи полонений, що мріяв повернутись додому, україномовний чи русскоговорящий”, закликав поважати один одного.

“Це – кожен з нас. Це українці. Такі як є. Не ідеальні і не святі. Просто люди. Живі. Зі своїми недоліками і тарганами. Але у нашому паспорті не вказано правильний чи неправильний українець. Немає строки патріот, малорос, ватнік чи бандерівець. Там написано: громадянин України. Який має права та обов’язки. Ми з вами дуже різні. Так, хто ж ми? 73 відсотки, які обрали президента? 25, які його не сприймають? Чи ті, хто не ходив на вибори?…

Читаємо Жадана чи слухаємо Марув? Дивимось “Іронію Долі” чи дивимось “Один вдома”. Вболіваємо за “Динамо” чи за “Шахтар”? Чи разом за Ломаченка та Усіка?… Ідемо в неділю до церкви чи нічого не робимо в суботу? Ми ті, хто кажуть “я тебе кохаю” или “я тебя люблю”? Все це і є – ми. І як же нам, таким різним – жити далі разом? Відгородитись величезним парканом? Хтось переконав нас, що наші відмінності мають значення? А раптом це не так?

Хіба нас мало об’єднує? Ми однаково пишаємось великими українцями. Чи перестали б ми їх поважати, дізнавшись за кого б на виборах голосували Шевченко чи Леся Українка? Якби Сковорода та Хмельницький мали б різні погляди щодо НАТО? Нам було би важливо, до якої церкви ходять Каденюк та Лобановський? Що думають Антонов чи Корольов про розмитнення автомобілів? Як Ступка чи Биков ставляться до Нормандського формату? Ми цінуємо їх за інше…

Дорогі українці! У новому 2020-му році я бажаю всім нам – поважати один до одного. Бути здоровими, мати достаток і багато приводів посміхатись. Бажаю всім гарно відпочити, виспатись, не переїсти і, звичайно, – легкого та приємного головокружіння на ранок. Миру всім нам.

І давайте пам’ятати, що любити Україну – означає любити всіх українців. В якому б куточку нашої країни вони б не народились”.

Зеленський записав промову в оточенні зірок шоу-бізнеса та політиків. У привітанні президент вжив фрази російською, кримськотатарською та угорською мовами.

Відзначимо, що в мережі Facebook з’явилось багато критичних постів з приводу президентського звернення, так, журналістка Яніна Соколова пише:

“Щодо «какая разніца»як вулиця названа…і «Хто ми?»…

Разніца бальшая. У ній якраз вся сіль. Коли Ви це зрозумієте, то все піде правильним шляхом. Як це зрозуміли у Польщі, Угорщині, Франції і Німеччині…

Відповідь на питання «хто ми?»буде тоді чіткою і впевненою, коли ви зрозумієте, що об‘єднує країну не бумажка і асфальт і навіть не прагнення миру, а спільна національна ідея, самоідентифікація, боротьба з ворогом, який калічить та знищує наших солдат, розуміння ходу власної історії, категоричність до будь-якого зазіхання на все українське всередині та ззовні, цінність мови і культури, особистостей, які змінили хід історії у боротьбі за незалежність та суверенність.”. 

Відома політична блогерка Альона Яхно також критично прокоментувала виступ президента Зеленського:

Надо отдать должное, команда Зеленского сделала талантливый ролик.

Но есть один нюанс. Они не ощущают разницы между гражданами и населением.

Для граждан имеет значение, как названа улица.
Для граждан имеет значение, под каким памятником стоять.
Для граждан имеют значения все те абстрактные вещи, которые не намажешь на хлеб.

И, к сожаление, видение будущего у нас разное.
Граждане готовы затянуть пояса на пути к НАТО и ЕС.
Население хочет кушать, устало от войны и не хочет заморачиваться.”.

Політтехнолог Олександр Кочетков був дещо стриманішим:

Все, что нынешняя власть делает в рамках своей основной профессии, имею в виду телевизионные шоу, получается замечательно!
Вот и новогоднее обращение президента Зеленского вышло креативным, ярким и с фишечками. По контрасту с предыдущей лицемерной казенщиной, которую напомнили 5 и Прямой каналы, смотрелось и слушалось живо.“.

Народний депутат від “Батьківщини” і екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко із сарказмом прокоментував ряд “здобутків” влади у минулому році:

И поздравление оригинальное, и «газовую войну» победили, и «анбандлинг» оказался самым анбандлинговым в мире, и тарифам приказано снижаться, и зарплатам объявлено повышаться, и гривна самая крепкая валюта в мире – а вот все-равно как-то неспокойно на душе.
Придётся праздновать дальше!
А уже со 2-го будем разбираться – кто, кого и зачем!
С лучшим днём в году – с 1-м Января!)))“.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 31 грудня провів телефонну розмову із президентом Росії Володимиром Путіним. За даними пресслужби Зеленського, глави держав привітали один одного з прийдешнім Новим роком і обговорили наступний обмін утримуваними особами.

Російська Федерація з 2014 року здійснює гібридну військову агресію стосовно України. Вона незаконно анексувала Кримський півострів, керує незаконними збройними формуваннями, які окупували частину Донбасу. Водночас Кремль не визнає своєї участі у військових діях на Донбасі, називаючи це “внутрішньоукраїнським конфліктом”. Попри тиск міжнародної спільноти Кремль також наполягає, що питання анексованого Криму “закрите”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE