Politerno > Україна і світ > Китайський коронавірус доб’є Росію

Китайський коронавірус доб’є Росію

  • 29 Січня, 2020
  • 1356 Переглядів
  • 0

РФ ослаблена настільки, що її імунна система нікчемна. Китайський вірус може її добити.

Китайський вірус починає давати кола по воді. Дешевшає нафта, і ціна на неї вже опустилася нижче 60 доларів за барель. Поки дистанція занадто коротка, щоб падіння ціни стало трендом, але абсолютно очевидно: криза в Китаї не може не відбитися на його економіці. А з огляду на її вагу в світовій економіці, негативні наслідки можуть стати глобальними.

Таку думку озвучив військовий експерт і публіцист Ель Мюрид в статті для «Главреда».

Епідемія припала на самий невдалий час – свята. Чим обрушила внутрішній ринок Китаю. Вимерлі міста і порожні магазини, введені карантинні зони і транспортний колапс – все це вкрай негативно позначається на внутрішніх показниках.

Зовнішню торгівлю поки не зачіпає, але починаються реактивні і панічні рішення – Киргизія закрила кордон з Китаєм, заборонивши переміщення людей і вантажів з нього, Вірменія ввела повну заборону на сільськогосподарську продукцію з Китаю. Неминуче почнуть приймати аналогічні рішення і більші країни і економіки.

Читайте також: Як виникають коронавіруси

Все впирається в тривалість першого, самого ризикованого, періоду епідемії – коли кількість хворих зростатиме швидше, ніж число тих, що видужали, і коли кількість хворих буде збільшуватися прогресивно, а поки це саме так, навіть за офіційними даними.

В умовах нестачі інформації і цілком обгрунтованих підозр, що влада Китаю суттєво применшує картину того, що відбувається, нервозність за межами Китаю буде тільки підвищуватися.

При цьому парадокс коронавірусу в тому, що поки він чисто китайський – всі хворі і тим більше померлі – китайці. Немає жодного представника іншої раси, у якого був би виявлений шкідливий вірус. Це збіг чи правило – не знає поки ніхто. Що, зрозуміло, зміцнює підозри.

Для Росії це відбувається начебто далеко і її, ніби, стосується вкрай опосередковано. Карантинні заходи поки досить ефективні. Але ось з економікою вдіяти нічого неможливо: якщо глобальні наслідки у вигляді уповільнення китайської економіки стануть реальністю, РФ, як найнижча ланка в світовій харчовій піраміді, відчує це в числі перших і найбільш сильно – бути сировинним придатком завжди погано, навіть якщо телевізор називає цей стан «енергетичною наддержавою».

Газпром вже однозначно в цьому році входить в стан, близький до катастрофи – експорт стрімко падає, падають і ціни на газ. Тепер така ж загроза настає і на головну скріпу режиму – нафту. А в Росії і без того перманентна криза і державний переворот в повному розпалі. Займатися тим і іншим в умовах різкого падіння доходів – заняття і без того ризиковане перетворюється в повну авантюру. Втім, авантюризм – це фірмовий стиль нинішнього правління, так що хоча б тут все стабільно.

Якби становище росіян було б іншим, і не було десятиліття стагнації і падіння (а РФ з 2008 року тільки і падає – всі економічні досягнення режиму пов’язані виключно з п’ятиріччям зростання цін на нафту, інших досягнень за ним не спостерігалося взагалі), разову кризу, нехай і потужну, росіяни б пережили без особливих проблем. Але отримати удар на падаючому тренді – це зовсім інше.

Смутні часи в Росії стартували після того, як перуанський вулкан на кілька років змінив клімат Землі, викликавши нескінченні дощі і похолодання. Але до цього і Європа, і Росія півстоліття жили в малому льодовиковому періоді, який підкосив економіку, викликав демографічну катастрофу, падіння врожайності, виснаження всіх запасів, масові епідемії. Вулкан став зовнішнім фактором, поштовхом, який став для стагнаційних країн додатковим фактором для зриву в катастрофу.

Арабська весна 2011 року теж була запущена зовнішнім по відношенню до регіону фактором – посухою 2010 року в Росії, після якої було введено ембарго на торгівлю зерном. Але регіон Близького Сходу сам постраждав від своєї посухи 2008-2010 років, і припинення експорту російського зерна викликало одномоментне і кратне підвищення цін на хліб в Єгипті, який і без того був уже на межі.

І – рвонуло. Спочатку в Єгипті, потім – в Тунісі, потім пішло всюди.

Росія зараз в аналогічному становищі. Десять років безуспішних дій бездарних правителів, економічна, соціальна, політична кризи стали перманентними. І удар ззовні несе ризик зриву в катастрофу.

Всілякі розрахунки і описи різноманітних кремленологів, що описують сьогодні захоплюючу «боротьбу веж», можуть піти прахом, якщо країну накриє масштабна соціальна криза в зв’язку з кризою в Китаї. І події отримають ніким не прогнозований поштовх, остаточно дестабілізує систему. А вона зараз додатково навантажена держпереворотом, який затіяв Путін, і який протягом усього цього року неминуче буде деорганізуючим фактором, що руйнує залишки керованості.

Так що росіянам китайський вірус небезпечний не в медичному сенсі – у кінці кінців, хвороба – це просто хвороба. Тим більше, що вона поки що більше схожа на «расову бомбу».

Але ось економічні, соціальні наслідки – вони для Росії набагато небезпечніші. РФ ослаблена настільки, що її імунна система ні до біса. А в таких умовах навіть протяг з кватирки може стати фатальним.

Читайте також: Яка різниця між Сурковим та Козаком, – експерти

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE