Politerno > Україна і світ > Тарифи на воду підвищаться на 20%: хто і скільки платитиме

Тарифи на воду підвищаться на 20%: хто і скільки платитиме

  • 5 Лютого, 2020
  • 3013 Переглядів
  • 0

Не встигли українці “порадіти” “зниженню цін” на оплату опалення і гарячої води, як в ряді областей України вирішили підвищити тарифи на холодну воду. Причиною подорожчання є збільшення вартості електроенергії, а також зростання мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму.

Холодна вода подорожчає

4 лютого 2020 року на засіданні НКРЕКП затвердили проект постанови “Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, від 16 червня 2016 № 1141” щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2020 рік.

Орієнтовно, нові ціни на холодну воду почнуть діяти вже з лютого / березня, і підвищення торкнеться всіх регіонів України.

Як бачимо, найбільше доведеться заплатити жителям Кропивницького і Ужгорода, кубометр води тут буде коштувати 37,62 грн і 33,75 грн відповідно. Найменший тариф буде в Запоріжжі, Чернівцях, Луцьку та Львові – від 19,71 грн за куб. м.

Згідно зі встановленими Кабміном нормами споживання холодної води на одну людину в місяць на рівні 2 куб. м, можна порахувати, що зараз сім’я з трьох осіб платила від 96 до 180 грн за 6 куб. м в залежності від регіону, тепер же рахунки за воду збільшаться до 118-225 грн.

Чому відбувається подорожчання

Як повідомляє прес-служба “Київводоканалу”, на зміну тарифів найбільшою мірою вплинули збільшення витрат на оплату праці, сплату податків, зміна вартості електричної енергії, збільшення витрат на амортизацію, зростання інших витрат у зв’язку з підвищенням витрат на паливно-мастильні матеріали, запчастини, матеріали, реагенти, опалення, оренду та інше.

Що стосується тарифів на електрику, то для населення ціна тримається на рівні 90 коп. за 100 кВт / год і 1,68 грн, якщо ви спожили вище цієї норми. Однак для підприємств склалася інша ситуація, для них з 1 липня почав працювати новий ринок електроенергії, через що ціни зросли на 30%.

Крім того, передбачається, що в 2020 році тарифи на світло можуть змінитися. Планують скасувати поділ за обсягом споживання і зафіксувати середню ціну.

Також, згідно з Держбюджетом на 2020 рік, в Україні піднявся рівень мінімальної заробітної плати до 4723 грн і прожиткового мінімуму до 2027 грн. У зв’язку з цим витрати підприємств на оплату праці теж виросли.

Зношеність інфраструктури

За інформацією НКРЕКП, найбільшими статтями витрат водоканалів є оплата праці та електроенергії, – на це йде більше половини доходу. Тариф на воду не передбачає таких високих витрат. А це означає, що підприємство покриває витрати грошима, виділеними на модернізацію та інновації на підприємстві.

Всім відомо, що система водопостачання давно зношена і потребує капітального ремонту, а десь заміні. Щорічно для підтримки працездатності інфраструктури потрібні сотні мільйонів гривень, і це лише у великих містах.

В іншому випадку, українців чекають постійні технічні проблеми і перебої з водопостачанням.

Читайте також: “Це велика брехня!” – Гончаруку жорстко відповіли про зниження тарифів

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE