Politerno > Тернопільщина > «Підривник» авторитету адвокатури України претендує на керівну посаду в Тернопільській ОДА

«Підривник» авторитету адвокатури України претендує на керівну посаду в Тернопільській ОДА

  • 12 Лютого, 2020
  • 4319 Переглядів
  • 0

Людину, яка пов’язана з рейдерськими захопленнями, планують призначити керівником патронатної служби Тернопільської ОДА.

Коротко про «темне» минуле

Цього тижня з’явилася кандидатська електронна декларація Дідика Тараса Олеговича на посаду керівника патронатної служби облдержадміністрації. Його часто можна було побачити на публічних заходах поруч з головою ОДА Ігорем Сопелем.

Однак, Тарас Дідик до сьогодні не має жодного правового статусу посадовця. Зате він був довіреною особою кандидата в нардепи Ігоря Сопеля, коли той балотувався по 166-му виборчому окрузі до парламенту.



До того, як ввійти в політику, Тарас Дідик був активним у діях групи підприємств та підприємців, яку в народі прозвали «старою Мрією».

Нагадаємо, восени 2014-го Агрохолдинг «Мрія» оголосив технічний дефолт. Власники агрохолдингу сім’я Гут, зокрема Іван Гута та Микола Гута, виїхали за межі України.

Колишнє керівництво агрохолдингу “Мрія” прокуратура звинувачувала у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем (стаття 191 ККУ) та в шахрайстві в особливо великих розмірах (стаття 190).

Миколу Гуту оголосили в міжнародний розшук.

Правоохоронці кілька років розслідували справу керівника агрохолдингу “Мрія” Миколи Гути. Результат розслідування — у 2018-му звинувачення топ-менеджера у шахрайстві зняте, бізнесмен на волі.

Читайте по темі: «Стара мрія» Ігоря Сопеля: оточення втікача-олігарха посяде владні крісла у Тернопільській ОДА

До дефолту «старої Мрії» Тарас Дідик працював в агрохолдингу Гути юристом. У листопаді 2018-го отримав свідоцтво на зайняття адвокатською діяльністю.

У 2016-му Хоростків став містом, де активно відбувалася боротьба між «старою Мрією» родини Гут та «новою Мрією» кредиторів, яку очолював на той час Саймон Чернявський. Ці події висвітлювалися в медіа, в тому числі і всеукраїнськими телеканалами. Боротьба затягнулася майже на три роки.



Боролися дві «мрії» за територію, приміщення та сільськогосподарську техніку місцевого АТП. «Стара Мрія» була представлена компанією ТОВ «Глобал Фід», співвласником якої є згаданий кандидат у владу Тарас Дідик.

А «нова Мрія» виступала в юридичній особі ТОВ «БУД М».

Суди між ними тривали декілька років. Одні одних звинувачували у рейдерському захопленні. Застосовували брудні інформаційні атаки, привозили великі групи так званих тітушок-охоронців. По суті це й не дивно, суперечка була за рухоме і нерухоме майно на сотні мільйонів гривень, якщо не більше мільярда.

Зрештою, українська феміда стала на сторону ТОВ «БУД М».

Після програних судів та декількох кримінальних справ товариство «Глобал Фід» змінило назву. З червня 2019-го року ця частина «старої мрії» офіційно перейменована на… не вимовити… ТОВ «НАССЕРПОЛІЦІСТУНДАЛЬТЕКАКЕРЛЯКЕ». Для зручності використовуватимемо стару назву.

Тарас Дідик засвітився у вже згаданому рейдерському конфлікті у Хоросткові. Потім у Козові, в Тернополі, на Вінничинні.

У вересні 2017-го  під час вилучення представниками НАБУ сільгосптехніки в селі Писарівка Вінницького району понаїхали озброєні чоловіки. Почали перешкоджати діям правоохоронців. Зброю поліцейські в них вилучили, а самих молодиків затримали.

Встановивши їх особи, виявили, що вінницькі правопорушники – це ті самі найманці агромагната Гути, які влаштовували захоплення автотранспортного підприємства «Мрії» в Хоросткові минулого року.

У відеомережі «Ютуб» є відео, де під час цього конфлікту зафіксовано участь Тараса Дідика.



У жовтні того ж року арена для рейдерів перемістилася на АТП в Козову. Там інтереси «старої Мрії» представляло ТОВ «Рокмар». Його директор Анатолій Кирпа є співзасновником у ряді інших товариств, де директором був ТарасДідик, зокрема в ТОВ «Пріо ленд», ТОВ «Пальміра-2».

Тарас Дідик був одним з представників ТОВ «Рокмар» у судовому процесі за майно автотранспортного парку на околиці Козови.

Нещодавно завершилися господарські суди, але ще не завершене розслідування по кримінальній справі рейдерського захоплення приміщень по вул. Гайова в Тернополі. Інтереси групи компаній представляв у судах знову ж таки Тарас Дідик. І в цій справі зазнав поразки.

Підрив авторитету адвокатури України

Події на Гайовій не минули поза увагою Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Тернопільської області. 29 листопада 2019 року Комісія кваліфікувала дії адвоката Дідика Тараса Олеговича некомпетентними та недобросовісними у справі рейдерського захоплення на вул. Гайовій в Тернополі.



У рішенні КДКА №3 від 29.11.2019 р. йдеться про те, що адвокат Т. О. Дідик грубо порушував Правила адвокатської етики, представляючи інтереси фіктивного власника компанії ПП Фірма «АМН ТРАНС», щодо майна якої здійснювалося захоплення компаніями, наближеними до «старої Мрії».

З матеріалів КДКА Тернопільської області:

«Комісія вважає, що надаючи правову допомогу клієнту – юридичній особі ПП ФІРМА «АМН ТРАНС» […], адвокат Дідик Т. О. не врахував описаних у Постанові Тернопільського апеляційного суду від 29.05.2019 року обставин, які існували на момент розгляду справи в суді першої інстанції , саме, під ставності виникнення права вимоги позивача Гримак В. В. до ПП ФФІРМА «АМН ТРАНС» та відповідно відсутність правових підстав визнання позову, чим проявив низький рівень професійної підготовки, знання чинного законодавства, практики його застосування, опанування тактики, методів, і прийомів адвокатської діяльності, та надав правничої (правову) допомогу клієнту ПП ФІРМА «АМН ТРАНС» недобросовісно та некомпетентно».

 

У підсумку, КДКА Тернопільської області за вчинення грубого порушення правил адвокатської етики, що підриває авторитет адвокатури України, притягує його до дисциплінарної відповідальності. Санкція: позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України.



У Тернопільській ОДА і в команді-Зе Ігоря Сопеля очевидно не бачать підриву свого авторитету, просуваючи Тараса Дідика на високе керівне крісло.

Доходи. Ігор Сопель теж платив

У своїй електронній декларації Тарас Дідик вказав, що володіє частками власності у восьми підприємствах. Зокрема і в ТОВ «НАССЕРПОЛІЦІСТУНДАЛЬТЕКАКЕРЛЯКЕ», попередня назва якого ТОВ «ГлобалФід». Зараз ця компанія перебуває у стадії банкрутства через кількасот тисяч гривень боргів.

Окрім того, людина, яка підривала авторитет інституту адвокатури, отримала дохід від зайняття підприємницькою діяльністю на 5400 грн. Джерело цього доходу – Сопель Ігор Михайлович.



Тарас Дідик найбільше заробив, як підприємець, від ТОВ «Бротекс Україна» – 1,04 млн. грн. і від ТОВ «Агро Спар Машинері» – понад 850 тис. грн.

Також заробив близько 13 тис. грн., працюючи за сумісництвом у декількох компаніях нараз: ТОВ «Тріозем», ТОВ «Пальміра-2», ТОВ «Порто Кварто», ТОВ «Прімо Ленд». Від ТОВ «Рокмар» отримав більше 40 тис. грн. доходу.

ТОВ «Рокмар» теж фігурує у рейдерських справах на вул. Гайовій у Тернополі.

Попри достатньо високі доходи, власного нерухомого майна Тарас Дідик наразі не задекларував. Користується квартирою в Тернополі, яка належить Дідик Олені Володимиривні. Вказану квартиру вона придбала в березні 2019-го, якраз в період гарячих подій на Гайовій.

Житловий будинок і земельна ділянка в місті Копичинці належить Дідику Олегу Васильовичу від 2005-го року.

Зате, кандидат на посаду керівника Патронатної служби задекларував автомобіль АUDI A4, 2004 року випуску. Придбав машину теж в період рейдерських атак на підприємство «АМН ТРАНС». Дата набуття власності – 18.02.2019, по ціні – 81,7 тис. грн.

Втрачений сором

В Ігоря Сопеля останнім часом й так клопоти з іміджем. Він ігнорує зустрічі з журналістами. Звіт про діяльність за сто дні подав у стилі «відеозвітів Зеленського», мовляв, класичні журналісти не потрібні.

Та й призначення Тараса Дідика на посаду керівника Патронатної служби ОДА мало додасть іміджевих плюсів команді-ЗЕ в Тернополі.



Варто додати, коли вийшла публікація на «Політерно» про ймовірне призначення в заступники Ігоря Сопеля людей з оточення сімейства Гут, на видання скоєно DDOS-атаку.

Тим не менше, попри кримінальні провадження №12018210010003647 від 01.02.2019-го і №12019210010001073 від 04.04.2019-го року, фігурантом яких є Тарас Дідик, не соромиться навпроти нього сидіти правоохоронна система Тернопільщини. Як вказано в матеріалах судової справи другого кримінального провадження, слідчі по рейдерському захоплені не зрушилися з місця. Зате керівники усіх правоохоронних відомств мають змогу бачити фігуранта чи не кожній нараді в ОДА.

Для прикладу, нарада в облдержадміністрації 8-го січня. Напроти Тараса Дідика сидять прокурор області Петро Бойко,  начальник ГУ НПУ в Тернопільській області Олександр Богомол, голова СБУ в Тернопільській області Юрій Борейчук.



Не соромиться Ігор Сопель брати з собою особу, що пов’язана з рейдерством, і на публічні заходи. А тепер ще й може призначити Тараса Дідика на керівну посаду в облдержадміністрацю.

Назарій Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE