Politerno > Тернопільщина > Зникнення облдепа. Чому та куди виїхав з України “слуга народу” Захарків

Зникнення облдепа. Чому та куди виїхав з України “слуга народу” Захарків

  • 22 Квітня, 2024
  • 2719 Переглядів
  • 0

Депутат Тернопільської обласної ради, ексголова фракції «Слуга народу» та ексзаступник начальника Служби з відновлення та розвитку інфраструктури у Тернопільській області Ярослав Захарків під час війни виїхав з України на запрошення компанії, з якою співпрацює його квіткова фірма. Дозвіл на відрядження Ярославу Петровичу підписав заступник голови обласної ради та його однопартієць Ігор Сопель.

Розпорядження № 473-к/тм «Про відрядження депутата Тернопільської обласної ради Захарківа Ярослава Петровича у місто Алсмер (Королівство Нідерландів)» Ігор Сопель підписав 21 грудня 2023 року.

Формулювання – з метою налагодження тісних економічних зв’язків і виявлення нових можливостей співпраці з українськими компаніями та отримання допомоги. Підстава – запрошення голови Ради організації Express Flowers Holland BV (Алсмер, Королівство Нідерландів) від 25 жовтня 2023 року. В Україну з цього відрядження пан Захарків не повернувся.

Politerno отримало документи, що підтверджують дані про відрядження Ярослава Захарківа, зокрема, до Румунії та Нідерландів. Румунію поки що не чіпаємо, хоча це теж цікава історія, котра не обмежується персоною Захарківа. Адже, якщо з Румунії Ярослав Петрович повернувся, то до Нідерландів – виїхав з кінцями.

Ось розпорядження № 473-к/тм Ігоря Сопеля:

А це запрошення нідерландської Express Flowers Holland BV:

Слід зазначити, що від’їзду депутата за кордон передувало його дивне та несподіване звільнення 19 вересня 2023 року з посади заступника начальника Служби з відновлення та розвитку інфраструктури у Тернопільській області за згодою сторін.

Згодом, 26-го жовтня 2023-го року, пан Захарків взяв участь у сесії Тернопільської обласної ради, на якій депутати звільнили з посади Михайла Головка.

А на початку листопада, на замовлення голови обласної організації партії «Слуга народу» та свого кума Володимира Гевка, в якості голови фракції «Слуга народу» в обласній раді ініціював процес відкликання депутатського мандату Ігоря Жмінки, котрий активно висвітлював захмарне преміювання керівництва та апарату Тернопільської обласної ради, а також очільників комунальних установ області.

То ж чому у вересні 2023 року Ярослав Захарків вирішив піти з хлібної посади в службі відновлення та напередодні нового 2024-го року виїхати з України, залишивши незаконним усним розпорядженням головування у фракції Данису Милому?

Однозначної відповіді на це запитання у нас немає, але певні думки з цього приводу все ж є.

На початку березня цього року ми повідомляли, що слідчим відділом Тернопільського РУ ГУНП в Тернопільській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023211040002712 від 22 листопада 2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 246, ч.2 ст. 364 КК України.

З матеріалів провадження вбачається, що до Тернопільської окружної прокуратури надійшли матеріали правоохоронного органу про те, що посадові особи Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Тернопільській області, спільно із посадовими особами ТОВ Техно-Буд-Центр, в умовах воєнного стану, зловживаючи своїм службовим становищем з метою особистого збагачення, без передбачених законних підстав, видали лісорубні квитки ТЕ ЛРК №006845, ТЕ ЛРК №006828 для проведення рубок лісосмуги ділянки автодороги М-09 Тернопіль-Лвів-Рава-Руська.

За даними Politerno, саме з цим провадженням пов’язане підозріле відрядження «слуги народу». У той же час нестиковка у датах – дата звільнення Захарківа зі служби відновлення та дата відкриття згаданого кримінального провадження –  не повинна нас заплутати. Адже, за даними тих самих джерел в облраді, кримінальна справа лише офіційно була розпочата у листопаді. Насправді тривалою рубкою дерев на ділянці дороги М-09 правоохоронці зацікавилися значно раніше. Цей «допоміжний бізнес» приносить чималі заробітки як замовникам, так і підрядникам ремонтів й облсуговування доріг, про що ми згадували у журналістському розслідуванні «Дорожня мафія Тернопільщини. Керівник Служби відновлення віддав понад 38 мільйонів колишній фірмі свого батька». Йшлося про те, що у Підволочиському районі відбувалася дивна зрізка здорових дерев, але вже іншою фірмою – нардепа від «Слуги народу» Ігоря Василіва.

Щоправда завдячуючи зусиллям впливових осіб, справу вдалося затягнути, а пана Захарківа «за згодою сторін» звільнити з посади, щоб уникнути його допитів як посадової особи, що підписувала документи. Згодом Ярославу Захарківу все ж порадили залишити  Україну.

Що ж це за нідерландська фірма, яка викликала пана Захарківа для «налагодження тісних економічних зв’язків і виявлення нових можливостей співпраці з українськими компаніями та отримання допомоги»? І чи в курсі прем’єр-міністр Денис Шмигаль, що в Тернопільській області місцевий депутат, хоч і провладної партії, вирішує такі важливі для держави питання?

Не знаємо, що про міжнародну активність Захарківа думає глава уряду, а от компанія «Express Flowers Holland BV» - це не про державні інтереси. Ця організація є давнім партнером ТОВ «Фреш-Роуз», яка належить сім’ї Ярослава Петровича. Або належала донедавна. Ярослав Петрович Захарків є засновником цієї компанії.

На сайті Import Genius знаходимо дані про співпрацю «Express Flowers Holland BV» з ТОВ «Фреш-Роуз». Зокрема, там згадується про поставки досить великих партій троянд протягом 2019-2020 років.

Редакція Politerno закликає правоохоронні органи відреагувати належним чином та відкрити кримінальне провадження за ознаками корупційного правопорушення з боку Ярослава Захарківа та заступника голови Тернопільської обласної ради Ігоря Сопеля.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE