Politerno > Тернопільщина > Білецька ОТГ: три епізоди однієї кримінальної справи на суму майже 9,5 млн. гривень

Білецька ОТГ: три епізоди однієї кримінальної справи на суму майже 9,5 млн. гривень

  • 24 Лютого, 2020
  • 14320 Переглядів
  • 0

Білецька ОТГ – суміжна з Тернополем громада. Розташована на північний захід від обласного центру. Сюди ввійшли села Біла, Плотича, Чистилів, Великий Глибочок, Горішній Івачів, Долішній Івачів, Ігровиця. В грудні 2018-го року головою громади на перших виборах обрано підприємця з Білої Дмитра Малика.

До травня минулого року частина села Плотича не мала централізованого водопостачання. Ба, навіть в хоспіс, який є в селі і належить обласній раді, медпрацівники носили воду відрами. Минулого року мешканці Плотичі самостійно зібрали кошти і провели воду на південну частину села.  Це відбувалося весною 2019-го.

Хто зробив водопровід в селі?

Власне, голові громади Дмитру Малик було відомо пр прокладання трубопроводу по вулицях Грушевського і Садова. Він приїжджав в Плотичу оглянути завершення робіт. 

На фото: приїзд КП “Тернопільводоканал” при запуску водопроводу в селі Плотича, травень 2019-го

До такої громадської ініціативи долучилося багато місцевих мешканців чи фінансами, чи своєю роботою. Фактично, водопровід прокладений коштами самих мешканців.

На фото: в селі Плотича, квітень 2019-го

Однак, 3-го грудня 2019-го року на «Прозоро» викладається тендер «Будівництво водопроводу для водопостачання вул. Грушевського вул. Садової в с. Плотича Тернопільського району». Сума тендеру 340,5 тис. грн. Замовник – Білецька сільська рада.

Договір на виконання робіт з будівництва водопроводу підписаний з ТОВ «Будівельна компанія «Вся Україна».  Статутний капітал фірми – 200 грн.



Ця компанія зареєстрована по вул. Шевченка, 127, в селі Вовчківці Зборівського району. Її засновником та директором є Андрій Віталійович Гладських.

– Так, в нас є така вулиця і будинок. Це адреса сільської ради, – каже староста села Вовчківці Богдан Антонів.  – Йому (Гладському – ред.) листи тут довго лежать. Я йому дзвонив, він ніколи не брав трубки, аж тут недавно відізвався. Минулого тижня він був у Зборові, я йому щось десять листів віддав. Там було з Господарського суду кілька листів.
– Компанія «Вся Україна» має в селі свою господарську базу чи орендує приміщення?
 – Ні. Він в нас нічого не робить, не появляється. Просто зареєстрована фірма, – відповів староста.

Кримінальна справа по трьох епізодах

Окрім господарських судових справ, ведеться одна кримінальна щодо багатозначної суми бюджетних коштів.

3-го січня цього року Слідче управління ГУНП в Тернопільській області розпочало досудове слідство за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 3. ст. 191 Кримінального кодексу України. Тобто  привласнення чи розтрата чужого майна шляхом зловживання посадовим ставищем і за змовою групи осіб, зокрема посадовців Білецької сільської ради.

Також у січні Тернопільський міськрайонний суд дав дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які зацікавили правоохоронців.



Як випливає з матеріалів суду, слідчі ведуть розслідування відразу по трьох епізодах, в яких фігурують посадові особи Білецької ОТГ та компанії ТОВ «БК «Вся Україна».

Йде мова про:

1. «Будівництво адміністративного будинку (завершення) (Коригування)» в селі Біла, сума договору 8`999`999.00 гривень, термін виконання робіт відповідно до договору 27.12.2019 року;

2.«Роботи по реконструкції даху будівлі ЗОШ І-ІІ ступенів в с. Плотича, Тернопільського району, Тернопільської області», сума договору 1`180`681.00 гривень, термін виконання робіт відповідно до договору 31.12.2019 року;

3.Уже згадане «Будівництво водопроводу для водопостачання вул. Грушевського, вул. Садової в с. Плотича Тернопільського району, Тернопільської області», сума договору 340`565 гривень, термін виконання робіт відповідно до договору 31.12.2019 року.

Журналіст «Політерно» двічі приїжджав в Білецьку ОТГ за коментарями до голови громади Дмитра Малика. Щоправда двічі не застав його в робочому кабінеті. У сільській раді залишив свої контакти. Втім, вже понад десятий календарний день ніхто на контакт не виходив.

– Ми не будемо коментувати нічого, поки не завершиться слідство – зазначила Ірина Марчук, фахівець із зв’язків з громадськістю Білецької ОТГ, коли вдруге журналіст приїхав до сільської ради.

Епізод перший.  «Будівництво адміністративного будинку (завершення) (Коригування)»

В електронній системі закупівель «Прозоро» викладені матеріали цього тендеру. Пропозиція переможця – дев’ять мільйонів гривень.

Зрештою, не тільки тендерна документація. Є результати аукціону, договір, скарги до процедури, результати моніторингу закупівлі і тексти окремих наказів Управління західного офісу Дерржаудитслужби в Тернопільській області.

Аудитори виявили ряд порушень, які би мали усунути замовник та переможець торгів. Однак, цього не зробили на вимогу держаудиторів.

«За результатами аналізу пропозиції ТОВ БК «Вся Україна», виявлено, що учасник планує залучати до виконання договору закупівлі субпідрядника – товариство з обмеженою відповідальністю «Електромодерн». При цьому, на вимогу пункту 7 розділу III тендерної документації, учасником завантажено копії ліцензії на провадження господарської діяльності та дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки субпідрядника, які на момент проведення процедури закупівлі не дійсні. Однак, за результатами закупівлі Замовник 29.07.2019 уклав з ТОВ БК «Вся Україна» договір за №2907 вартістю 8 999 999,00 гривень. Відповідно до вимог абзацу третього частини першої статті 31 Закону у разі неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель Замовник відміняє торги», – йдеться в результатах перевірки моніторингу Держаудитслужбою.



Цей висновок датований 15 серпня 2019.

Попри зауваження аудиторів, замовник результати аукціону не відмінив. Договір та додаткові угоди між Білецькою сільською радою та ТОВ «БК «» підписані 29-го липня та 13 серпня 2019-го відповідно.

По темі кримінального розслідування журналіст «Політерно» зателефонував до власника ТОВ «БК «Вся Україна» Андрія Гладського.

– Станом на сьогоднішній день перевіркою кру (Держаудитслужба – ред.) зафіксовано перевиконання об’єкту десь приблизно на 600 тис. гривень. За наші кошти. За роботи, які ще не були заактовані, – розповідає Андрій Гладських.

Щодо перевиконання робіт при будівництві адмінбудинку в Білій запитали начальника Управління західного офісу Держаудитслужби в Тернопільській області Євгена Держируку.

– Так, ми проводимо перевірку. Про перевиконання робіт на 600 тисяч гривень у нас таких даних нема, – каже головний аудитор області.

Він відмовився детальніше коментувати перевірку держаудиту в Білецькій ОТГ, оскільки вона відбувається в рамках кримінального провадження.

На фото: новий адмінбудинок в селі Біла

Епізод другий. Роботи по реконструкції даху будівлі ЗОШ І-ІІ ступенів в с. Плотича

Поїхали в Плотичу. Справді, навіть з вулиці видно оновлений дах школи. За інформацією на «Прозоро», вартість реконструкції даху складає майже 1,2 млн. грн. Договір укладений 12.11.2019-го. Замовником робіт є відділ освіти Білецької сільської ради.

На фото: школа в селі Плотича

Замовлення робіт виглядає, як допорогова закупівля, оскільки аукціону, як такого не було. Пропозиція про проведення робіт по реконструкції даху школи подана лише від одного учасника ТОВ «БК «Вся Україна».

Інформація є на «Прозоро», – уточнює журналіст.
– Вона (інформація – ред.) є неправдивою. Оскільки, один із об’єктів виконаний повністю, повністю за власні кошти. Це будівництво даху. Жодної копійочки не заплачено з державного бюджету, – наголошує на словах «повністю» і «жодної» директор компанії Андрій Гладських.  
До слова, у пошуково-аналітичній системі «.007», де викладаються дані про використання публічних коштів, про перерахунки коштів від відділу освіти Білецької ОТГ на рахунок компанії нічого не оприлюднено.  

Епізод третій. Будівництво водопроводу для водопостачання в селі Плотича

Цей епізод кримінального провадження з усіх найцікавіший. Як зазначалося вище, жителі села самі прокладали водопровід весною минулого року. Як доказ, надіслали фотографії.

Втім, в пошуково-аналітичній системі «.007» є дані, що за прокладання водопроводу ТОВ «БК «Вся Україна» отримала перерахунок разом з ПДВ 340,5 тис. грн. Дата перерахунку – 26.12.2019.



Тобто сільський голова Дмитро Малик був, бачив, як самі люди прокладали труби, копали рови. А через півроку в Білецькій сільській раді оформлюють документи, що це робила стороння компанія. Виходить, що так.   

Інформація про тендерну закупівлю також є на «Прозоро». Договір підписаний 3-го грудня минулого року. Зверніть увагу на цю дату.
 


Якщо по перших двох епізодах Андрій Гладських досить конкретно відповідав, то про водопровід не все пам’ятає.

– Коли ви проводили роботи з будівництва водопроводу в Плотичі? – запитання від журналіста.
– В минулому році, – каже директор будівельної компанії.
– Пригадайте, будь ласка, місяць.
Місяць? Непевне… Я не пам’ятаю. Треба дивитися по документах, бо в мене дуже багато об’єктів, – відповів він.

Тут варто додати, на сайті «Прозоро» вказано, що контактна особа від Білецької сільської ради по цій закупівлі є Юлія Ящук. Ми запитали її по телефону чи така інформація відповідає дійсності..



– З 1-го листопада я в декретній відпустці, – каже пані Юлія Ящук. – Там вже контактна особа змінена.
– Чому ви вказані контактною особою в цьому тендері?
– То вже не до мене питання, – відповіла вона.

Наступного дня після підписання договору між замовником та виконавцем робіт по будівництві водопроводу в Плотичі, сільський голова Білої Дмитро Малик підписує наступний договір про здійснення технічного нагляду за цим будівництвом. Технагляд  має здійснювати підприємець Леся Марко.

Сума договору трохи більше 12 тис. грн. Однак, в системі «.007» нема даних про перерахунок коштів пані Марко за технагляд. 

– Я технічного нагляду не вела абсолютно ніякого, тому що немає дозвільного документу. Технічний нагляд починає працювати з того моменту, коли є дозвільний документ, – зазначила Леся Марко.  

Оскільки вона мешканка села Плотича, її також запитали, чи бачила вона, хто прокладав водопровід. Мешканці чи підприємство? Коли: весною чи в грудні?

– Я не можу цього сказати, я не володію ситуацією. Кажу правду, технічного нагляду за виконаними роботами я не проводила, – відповіла жінка.  
 
Якщо пані Леся Марко не здійснювала технагляду, тоді хто? У базах публічних закупівель є ще один договір, аналогічний тому, який підписаний з нею. Виконавцем робіт по технагляду за будівництвом водопроводу став Олександр Гогой.

Того ж дня, коли перерахували кошти ТОВ «БК «Вся Україна» за будівництво водопроводу, пану Гогою також було перераховано 3661 грн. за технагляд.



– Технічний нагляд здійснював Олександр Гогой? – запитуємо Андрія Гладських.
– Можливо й так.
– Ця людина вам знайома?
– Мені багато людей знайомих, будемо так казати. З сьогоднішнього дня і ви будете мені знайомі – відповів директор компанії ТОВ «БК «Вся Україна».   

Олександр Гогой не чужий для цієї компанії. До березня 2017-го він був її керівником.  Про це свідчать публічні реєстри.



Журналіст «Політерно» намагався додзвонитися до Олександра Гогоя по телефону, вказаному в публічних базах даних. Втім, по ту сторону слухавки виклик збивали або не брали трубки. До слова, телефонні дзвінки до технаглядача здійснювалися після розмови з Андрієм Гладських.

Окрім того зауважимо, контактною особою по закупівлі послуг щодо технагляду по будівництві водопроводу в Плотичі теж вказана пані Юлія Ящук. А вона на той час перебувала в декреті.

Таємниця фактичної адреси

Пам’ятаєте, на початку розслідування староста села Вовчківці розповідав про те, що компанія ТОВ «БК «Вся Україна» зареєстрована в приміщенні сільської ради. При цьому, не орендуючи у громаді жодного приміщення.

У судовій ухвалі вказано, що слідчий просить суд про дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів по цих трьох будівництвах, які знаходяться за юридичною адресою:  село Вовчківці Зборівського району, вул. Шевченка, 127.

Є великі сумніви, що правоохоронці зможуть виявити затребувану їм інформацію в маленькому селі на Зборівщині.

Ми також запитали в Андрія Гладських, де фактичне місце знаходження його компанії.

Ваша компанія зареєстрована в селі Вовчківці.
– Це юридична адреса.
– А є фактичне місцезнаходження?
Звичайно є.
– Підкажіть.
– Маєте мій номер. Коли вам буде потрібно, домовитесь зі мною про зустріч, я вам це скажу, – відповів Андрій Гладських.
 
Зв’язки директора компанії, яка зареєстрована в маленькому селі

Хто такий Андрій Гладських? Він достатньо відома особа у сфері місцевого самоврядування на Тернопільщині. Крім бізнесових справ, активно займається громадською роботою.

Він – виконавчий директор Тернопільського регіонального представництва Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація сільських, селищних рад та об’єднаних громад України» (АССОГУ).  Керівником Тернопільського регіонального відділення АССОГУ є голова Байківецької ОТГ Анатолій Кулик.

Скрін з сайту https://assogu.org.ua/


За базами відкритих даних ТОВ «БК «Вся Україна» отримує також підряди від Байковецької ОТГ по процедурі допорогових закупівель.

За моніторингом мережі «Фейсбук», Андрій Гладських дружить з міським головою Чорткова Володимиром Шматьком. Зрештою, й від Чортківської міської ради отримує підряди компанія зі статуним капіталом на 200 грн.

На фото: зліва Володимир Шматько, посередині Андрій Гладських

Попри бізнесові успіхи, є ще один підряд, який на думку правоохоронців має ознаки кримінального правопорушення. Слідство розпочалося нещодавно.

Зокрема, правоохоронцями встановлено, що 29.05.2019 року між службовими особами Струсівської сільської ради та ТОВ «Будівельна компанія ВСЯ УКРАЇНА» укладено договір щодо виконання робіт по об`єкту «Капітальний ремонт підпірної стінки в с. Струсів на загальну вартість 165293 гр

Встановлено, що Струсівською сільською радою було проведено оплату ТОВ БК «Вся Україна» за виконані роботи в сумі 152255,63 грн.

«До актів виконаних робіт, які затверджувалися службовими особами Струсівської сільської ради за участю службових осіб ТОВ БК «Вся Україна» вносились недостовірні дані щодо матеріалів та обсягів виконаних робіт» – йдеться в Ухвалі слідчого судді Теребовлянського районного суду від 14.02.2020-го, справа № 606/417/20.

На фото: стіна, яку би мала відремонтувати компанія ТОВ “БК “Вся Україна”

Як і по епізодах в Білецькій ОТГ, так і по ремонтних роботах в Струсові, правоохоронці просили в суду дати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які знаходять за адресою в селі Вовчківці.

Та чи там що знайдуть? Питання залишається відкритим на тлі того, якщо є високі покровителі.

 

Назарій Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE