Politerno > Україна і світ > АМКУ розпочав розгляд справи проти “Нафтогазу”

АМКУ розпочав розгляд справи проти “Нафтогазу”

  • 2 Березня, 2020
  • 665 Переглядів
  • 0

Антимонопольний комітет відкрив справу проти НАК “Нафтогаз” в зв’язку з можливим зловживанням компанією монопольним становищем на ринку природного газу.

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

“Антимонопольний комітет України почав розгляд справи за ознаками вчинення приватним акціонерним товариством “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” порушення Закону України “Про захист економічної конкуренції” у вигляді зловживання монопольним становищем на ринках природного газу шляхом встановлення, починаючи з 1 листопада 2018 року, цін на природний газ на рівні, який неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції”, – зазначено в повідомленні.

За наявною в АМКУ інформацією, “Нафтогаз” встановлював для промислових споживачів ціни, які вищі за ті, що склалися в умовах конкуренції, зокрема, за результатами електронних біржових торгів на Українській енергетичній біржі і на європейських хабах (Natural Gas Market, NCG – ринок натурального газу) за умовами доставки газу до кордону України.

Видання Укрінформ  уточнює, що в АМКУ нагадують, що, згідно з положенням Кабміну про покладання особливих обов’язків, саме Нафтогаз продає природний газ постачальникам для потреб населення. При цьому компанія встановлює на цьому сегменті ринку ціни, засновані на ціні для промисловості, запропонованої цією ж компанією.

Видання також нагадує, що з 1 жовтня 2015 року в Україні введено в дію Закон України “Про ринок природного газу”, яким передбачено, що постачання природного газу здійснюється за цінами, які вільно встановлюються між постачальником і споживачем, крім випадків, передбачених цим Законом. Так, з метою забезпечення суспільних інтересів, на суб’єктів ринку природного газу у виняткових випадках і на певний термін можуть покладатися спеціальні обов’язки в обсязі і на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Постанова Кабінету міністрів №485 від 5 червня 2019 передбачало, що Нафтогаз, визначаючи ціну газу для виконання покладених спеціальних зобов’язань (ВСО), аналізує 4 показника: ціну для комерційних споживачів за минулий місяць, дані МЕРТ по середній митній вартості газу за минулий місяць, середньозважену ціну на українській енергетичній біржі і ціну за урядовою постановою №867 від 19 жовтня 2018 – компанія вибирає з них найнижчу.

Мінекоенерго 28 січня 2020 поінформувало, що урядом було прийнято рішення відмовитися від гарантованої ціни на газ (6600 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ без транспортування) та внесено зміни до положення про покладання спеціальних зобов’язань на ринку газу.

Згідно з ними, вартість газу буде визначатися щомісячно і залежить від щоденної середньоарифметичної ціни природного газу (Day-Ahead and Weekend) на нідерландському газовому хабі (ТТF) за період з 1 по 22 число місяця. Потім до цієї середньомісячної ціни додається різниця (спред) між ціною на хабі TTF і ціною на кордоні України.

Відповідати за розрахунок ціни за цими принципами буде НАК “Нафтогаз України”, а КМУ та міжнародні партнери контролюватимуть відсутність маніпуляцій.

Читайте також: Аби закрити питання високих премій, потрібно приватизувати “Нафтогаз” – Коболєв

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE