Politerno > Україна і світ > Коронавірус: офіс РПЦ в Білорусі наражає людей на смертельну небезпеку в ім’я “стояння за чистоту православ’я”

Коронавірус: офіс РПЦ в Білорусі наражає людей на смертельну небезпеку в ім’я “стояння за чистоту православ’я”

  • 24 Квітня, 2020
  • 790 Переглядів
  • 0

Білоруські монахині Свято-Єлисаветинського монастиря в Мінську подзвонили журналістам, бо бояться навіть не за себе, а за населення.

Про страшну епідемію коронавірусу в монастирі повідомили монашки журналісту “Русского репортера” Марині Ахмедовій.

Сьогодні мені під ранок подзвонили, і незнайомий жіночий голос сказав: «Все – брехня. Все – неправда. Усе. Адже не можна проповідувати Євангеліє і людей обманювати». Голос був спечений, таким кажуть люди, коли у них жар. Ті, хто телефонував (їх було три) виявилися монахинями Свято-Єлисаветинського монастиря в Мінську“, – пише Ахмедова.

Далі черниці почали розповідати: “Мати Алексія лежить з позитивною covid-пневмонією в реанімації. Батько Василій – теж в лікарні. Зі ста тридцяти сестер сто хворі. Хворих відселили від поки що здорових з корпусів в готель, але строго покарали – «Приїдуть медики, скажете, що вас відселили тому, що в корпусах йде ремонт».
Їду для хворих залишають в коридорі, вони виходять за нею в масках.

Але при цьому монастир працює, і паства в нього йде натовпом. Наприклад, тільки на Великдень за ніч від однієї ложечки причастилося 970 чоловік. Ложечка не дезинфікується, і коли одна дівчина побажала причаститися, проте, розплакалася і попросила ложку обробити, їй відповіли, що нехай іде в інший храм і там причащається, а тут тільки так. Але якщо прийдуть медики, які захворіли наказано сказати – «Ви захворіли після Пасхи. Щойно”.

Керівництво монастиря не хоче, щоб люди розуміли – вони на Великдень ходили в монастир, де було вже стільки хворих”.

На запитання журналіста щодо рекомендацій Патріарха молитися вдома, монахині відповіли: “Треба не патріарха слухати, а треба батька Андрія, він – святий, і за його молитвами ніхто не захворіє. У проповідях він говорить, що благодать все дезінфікує і зцілює, і в храмі не можна захворіти, в храм можна хворим прийти і зцілитися“.

На припущення журналіста щодо наявних ознак божевілля в діях керівництва монастиря, черниці повідомили, що їх наставники за жодних умов не відступлять від ідеї “стояння за чистоту православ’я”.

Серед послушниць розповсюджено припис старших сестер: «Для прихожан обитель працює як зазвичай, ніхто зі знайомих, друзів і співробітників монастиря не повинен знати про ситуацію всередині монастиря, тобто про карантинні заходи. На людях, на вулиці і в храмі маски носити не потрібно. Матушка і батюшка в курсі всього, приймаються заходи».

Далі монахині розповіли, що отець Андрій був “хіпі”, після цього 10 років працював охоронцем храму. Згодом його висвятили та благословили на будівництво монастиря. Опікувався психіатричною лікарнею. Сформував культ особистості і змушує всіх вірити, в те, що його молитви допомагають. Визнання хвороби в монастирі для нього “смерті подібне”.

Що ж це за віра така, міркую, слухаючи їх, я. Де в цій вірі твоя власна особистість? Чому люди не вміють вірити поза храмом? Навіщо їм завжди і за все від віри треба – обрядів, священиків, храмів. А, може, це все від того, що залишившись без ритуалів вдома наодинці з собою і з Богом, люди зрозуміють, що не дуже-то вони вірять?“, – висловилася наприкінці розмови з монашками Марина Ахмедова.

Після дзвінка журналіст повідомила про епідемію в монастирі голові Синодального відділу із взаємин церкви із суспільством Володимиру Легойді. Зі слів останнього, невдовзі в монастир прибули лікарі…

Читайте також: COVID-19 вражає не тільки легені, а більшість органів аж до головного мозку – дослідження

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE