Politerno > Україна і світ > Аграрії вийдуть на протест проти квотування Мінекономіки імпорту добрив в інтересах Фірташа

Аграрії вийдуть на протест проти квотування Мінекономіки імпорту добрив в інтересах Фірташа

  • 27 Травня, 2020
  • 925 Переглядів
  • 0

В містах і селах України на 28 травня заплановані акції протесту аграріїв проти наміру Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства ввести квоти на імпорт мінеральних добрив в Україну.

Про це заявив голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник.

Як раніше повідомлялося, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі при Мінекономіки планує ввести обмеження на імпорт міндобрив до України з Європейського Союзу, Білорусі, Узбекистану та інших країн строком на 3 роки. Аграрії, експерти, народні депутати виступили проти квотування, оскільки воно зміцнить монополію Ostchem Дмитра Фірташа та спровокує збільшення цін на внутрішньому ринку добрив.

“На жаль, аграрії знову вимушені виходити на вулиці, тому що наш діалог із міністерством перетворився на монолог. Наші аргументи і цифри наштовхуються на одну позицію: ми маємо такий намір”, — заявив Іван Слободяник.

Він також повідомив, що всі аграрні асоціації виступили проти планів міністерства й озвучили свою позицію на нараді в Офісі Президента України. Категорично проти квотування також Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. “Проте міністерство продовжує не чути нас. Замість того, щоб займатися польовими роботами, аграрії вимушені відстоювати свою позицію на акціях протесту”, — наголосив голова Всеукраїнського конгресу фермерів.

Нагадаємо, у 2010 році Ostchem Фірташа за гроші Газпромбанку викупив чотири приватні заводи з виробництва міндобрив, а на два інші призначив лояльний менеджмент. Встановлення монополії призвело до подорожчання добрив для сільгоспвиробників одразу на 30-40%.

З 2014 року почалася лібералізація ринку міндобрив. Була скасована реєстрація та зняті обмеження для виходу на український ринок виробників із Туреччини, Болгарії, Польщі, Литви, Марокко тощо. У результаті ціни на добрива та собівартість сільгосппродукції знизилися, наблизившись до рівня європейських.

Весною 2017 року хімічні підприємства які входять до Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа, відновили виробництво добрив. Планується, що виробництво добрив буде здійснюватися на давальницьких умовах шляхом поставки газу ПАТ “Аграрний фонд”. За словами президента УАК Леоніда Козаченка, в такий спосіб планувалося врегулювати проблему заборгованості компанії Ostchem перед сільгосппідприємствами, які здійснили передоплату, але не змогли отримати міндобрива.

У липні 2019 року колишня державна уповноважена Антимонопольного комітету Агія Загребельська допустила можливість примусового поділу активів азотної хімії Group DF олігарха Дмитра Фірташа. 1 серпня 2019 року Комітет планував розглянути справу про зловживання монопольним становищем підприємств “Азот”, “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”, “Рівнеазот” і “НФ Трейдінг Україна” на ринку первинної реалізації мінеральних азотних добрив в 2014-2017 роках.

У свою чергу Group DF, яка управляє бізнесом олігарха Дмитра Фірташа заявила, що попередні висновки Антимонопольного комітету щодо активів азотної хімії побудовані на недостовірних даних.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE