Politerno > Україна і світ > Хімічний бізнес Фірташа готуються примусово розділити – в олігарха відреагували

Хімічний бізнес Фірташа готуються примусово розділити – в олігарха відреагували

  • 31 Липня, 2019
  • 1601 Переглядів
  • Comments Off

Колишня державна уповноважена Антимонопольного комітету Агія Загребельська допускає можливість примусового поділу активів азотної хімії Group DF олігарха Дмитра Фірташа.

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

“АМКУ може вперше за 20 років прийняти рішення про примусовий поділ монополіста”, – заявила Загребельська.

1 серпня 2019 року Комітет планує, зокрема, розглянути справу про зловживання монопольним становищем підприємств “Азот”, “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”, “Рівнеазот” і “НФ Трейдінг Україна” на ринку первинної реалізації мінеральних азотних добрив в 2014-2017 роках.

За словами Загребельської, на початку червня 2019 року голова АМКУ повідомив, що “групі за такі порушення загрожує не тільки штраф, але і примусове розділення її хімічних активів”.

У свою чергу Group DF, яка управляє бізнесом олігарха Дмитра Фірташа заявила, що попередні висновки Антимонопольного комітету щодо активів азотної хімії побудовані на недостовірних даних.

“30 липня АМКУ без слухань, без врахування зауважень зацікавлених сторін і експертних висновків анонсував попередні висновки щодо розслідування проти підприємств Group DF і фактично подав їх як остаточні. Ми вважаємо опубліковані АМКУ висновки помилковими, передчасними і упередженими”, – йдеться в заяві.

Як підкреслюють в Group DF, продаж газу здійснювався за ціною його первісної закупівлі, при цьому його ціна була на 25-50% нижче рекомендованих Нацкомісією з тарифів цін.

За інформацією групи, отримана компаніями в 2017 році передоплата в розмірі 1,7 млрд грн була спрямована на закупівлю сировини, виплату податків, оплату енергоносіїв, а також на погашення заборгованості з заробітної плати.

У момент припинення подачі газу підприємства готувалися до нового виробничого циклу.

“В результаті припинення подачі газу були зірвані плани з випуску понад 800 тис. тонн азотних добрив в період весняного сезону 2017 року. І цей обсяг був заміщений імпортом з РФ за монопольно високими цінами”, – зазначили в Group DF.

У Group DF також заявили, що її підприємства на 80% погасили заборгованість за отриманими в 2016-2017 роках предоплатами.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет розглядає справу про порушення 18 облгазами закону про економічну конкуренцію в зв’язку з призначенням Девіда Ентоні Ховарда Брауна головою наглядової ради без отримання дозволу з боку комітету.

Довідка:

Активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа консолідує група Ostchem, яка включає в себе підприємства з виробництва азотних добрив “Азот” (Черкаси), “Рівнеазот”, “Сєвєродонецьке об’єднання Азот” (Луганська обл.) і “Концерн Стирол” (Донецька обл., контроль над цим підприємством втрачено через окупацію частини Донбасу).

Читайте також: Як справа Фірташа вдарила по спецпрокурору Мюллеру – ЗМІ

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE