Politerno > Україна і світ > Путін згадав про “подарунки” сусідам, а Пєсков поправив, що РФ претензій немає

Путін згадав про “подарунки” сусідам, а Пєсков поправив, що РФ претензій немає

  • 23 Червня, 2020
  • 754 Переглядів
  • 0

Президент РФ Володимир Путін шкодує, що колишні республіки Радянського союзу, ставши незалежними, забрали “подарунки російського народу” у вигляді земель, але його речник Дмитро Пєсков заперечив територіальні претензії Росії.

Про це Путін заявив в інтерв’ю для фільму “Росія. Кремль. Путін“, який телеканал “Росія-1” показав 21 червня.

Путін упевнений, що “Крим завжди був нашим, навіть із юридичної точки зору”. Він також висловив упевненість, що рано чи пізно український президент приїде до Москви.

Крім того, Путін сказав, що у республік СРСР було право виходу зі складу країни, однак процедура цього не була прописана в союзному договорі.

“Виникає питання: [як бути], якщо та чи інша республіка увійшла до складу Радянського Союзу, але отримала у свій “багаж” величезну кількість російських земель, традиційних російських історичних територій, а потім раптом вирішила вийти зі складу Союзу. Ну хоча б тоді виходила з тим, з чим прийшла, і не тягла б із собою “подарунки” від російського народу. Адже нічого цього не було прописано”, – заявив Путін.

“Ні, у Росії немає територіальних претензій до своїх сусідів… Він (Путін – ред.) говорив не про подарунки. Він говорив про раніше допущені системні помилки в Конституції, які не передбачали цілої низки ситуацій, цілої низки розвитку подій, які мали б негативні наслідки для нашої держави. Президент нічого не говорив про те, чи залишилися, не залишилися [у РФ територіальні претензії до колишніх республік СРСР]. Він говорив саме про прорахунки в конституції, попередні”, – зазначив речник президента РФ Пєсков.

Пєсков заявив, що Путін говорив про те, що поправки до Конституції Російської Федерації зараз потрібні, в тому числі, для того, щоб не повторювати помилок Конституції СРСР, – адже журналіст говорив про помилки, які раніше були допущені.

Пєсков відмовився конкретизувати, про подарунки яким країнам говорив Путін: “Я залишаю це без коментарів”.

При цьому він заявив, що фраза російського президента не говорить про те, що якісь території можуть вийти зі складу сучасної Росії: “Ні, абсолютно ні”.

За словами Пєскова, поправка, яка забороняє відчуження російських територій, – це крок для того, щоб виключити з нинішньої конституції системні прорахунки попередніх редакцій.

Пєсков повідомив, що Путін не планує порушувати територіальне питання з головами країн СНД, які будуть присутні на параді Перемоги в Москві 24 червня: “Ні, ці питання не стоять на порядку денному і вони не є основними для військового параду на Червоній площі в ознаменування 75-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE