Politerno > Україна і світ > Соціологи зафіксували в Росії вкрай низьку підтримку “обнулення” Путіна

Соціологи зафіксували в Росії вкрай низьку підтримку “обнулення” Путіна

  • 22 Червня, 2020
  • 720 Переглядів
  • 0

При альтернативному голосуванні поправки президента Володимира Путіна підтримала б лише чверть росіян (25%).

Такими є дані соціологічного опитування, проведеного «Левада-центром» з 11 по 17 червня, пише «Новая газета».

Прихильників президентського пакета поправок виявилося менше, ніж прихильників запропонованої Громадською конституційною радою (ГКР) і партією «Яблоко» «Конституції вільних людей» (28%) і навіть менше, ніж противників обох проектів (26%).

Робота над альтернативними путінським поправками, які отримали назву «Конституція вільних людей», почалася в січні. Тоді після публікації в «Новой газете» була скликана Громадська конституційна рада, яка готувала поправки разом з провідними російськими юристами-конституціоналістами. Депутати від «Яблока» через регіональні законодавчі збори вносили ці поправки до Держдуми.

80% учасників опитування Левада-центру вважають, що «Конституцію вільних людей» було б правильно винести на голосування нарівні з поправками Путіна.

Всі поправки ГКР і «Яблока», про які питали соціологи, були підтримані більшістю опитаних.

• 82% росіян вітали введення виборності членів Ради Федерації;

• 68% – наділення Держдуми правом виносити вотум недовіри окремим міністрам;

• 51% – наділення депутатів правом висувати кандидатуру прем’єр-міністра;

• 54% опитаних виступили за скорочення терміну повноважень президента з 6 до 4 років,

• рівно половина – підтримала виборність голів судів голосуванням суддів.

• 41% респондентів висловився за заборону російським громадянам брати участь в діяльності приватних військових компаній. Однак тих, хто не погодився з такою поправкою, все одно виявилося менше – 38%. Вагалися з відповіддю 20% опитаних.

Крім того, соціологи запитали учасників дослідження, як вони ставляться до проведення «загальноросійського голосування» в розпал пандемії коронавірусу. Майже дві третини респондентів (60%) вважають, що це неправильно, тоді як лише третина (33%) не бачать в обраному часі проблеми.

В опитуванні взяли участь 1516 чоловік старше 18 років за репрезентативною вибіркою населення Росії.

Довідково:  Обнулення президентських термінів дозволить Володимиру Путіну ще двічі обиратися президентом Росії і потенційно залишатися на вищому посту в РФ до 2036 року. Цю норму в рамках пакету поправок до конституції вже схвалили Держдума і Рада Федерації, а також погодив Конституційний суд РФ 16 березня. Закріпити її повинні були на так званому загальноросійському голосуванні, запланованому на 22 квітня. В зв’язку з епідемією коронавірусу референдум перенесли на 1 липня.

Росія – не перша країна, де влада застосовувала трюк з обнуленням, щоб продовжити повноваження чинного президента. Тим самим конституційне обмеження числа термінів правління формально зберігалося, але на ділі ним нехтували.

До Путіна це нещодавно зробив в Єгипті Абдель Фаттах ас-Сісі. У 2019 року в цій країні пройшов конституційний референдум, який збільшив його нинішній президентський термін з чотирьох до шести років і одночасно обнулив попередній – з 2014 по 2018 роки. Таким чином Ас-Сісі, як і Путін, в 2024 року зможе знову балотуватися на пост глави держави.

Конституційний суд Російської Федерації в 1998 році не підтвердив Борису Єльцину право обиратися на третій термін, а в 2020 році підтвердив права Володимира Путіна в третій раз поспіль брати участь у виборах глави держави.

Нагадаємо, у березні депутатка Держдуми РФ Валентина Терешкова запропонувала скасувати обмеження на кількість президентських термінів і дозволити знову обиратися на цю посаду главі держави Володимиру Путіну.

Перед цим Державна дума РФ прийняла поправку до Конституції Росії про скасування обмеження на кількість президентських термінів.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE