Politerno > Україна і світ > Генпрокуратура проти повернення обвинувального акту по справі Бакуліна щодо “вишок Бойка”

Генпрокуратура проти повернення обвинувального акту по справі Бакуліна щодо “вишок Бойка”

  • 22 Червня, 2020
  • 731 Переглядів
  • 0

Офіс генпрокурора не погодився з рішенням Голосіївського райсуду Києва про повернення прокурору обвинувального акту стосовно ексголови “Нафтогазу” Євгена Бакуліна та звернувся з апеляційною скаргою до Київського апеляційного суду.

Про це повідомляє пресслужба ОГП.

На думку прокурорів Офісу Генерального прокурора ухвала суду винесена з істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону і підлягає скасуванню. Крім того, прокурори пропонують призначити новий розгляд в суді першої інстанції зі стадії підготовчого судового засідання.

Повідомляється, що Бакулін обвинувачується в участі у злочинній організації колишнього президента України Віктора Януковича, а також у злочинах, вчинюваних нею; незаконному заволодінні грошовими коштами “Чорноморнафтогазу” в сумі 404,4 млн доларів США, а також “Нафтогазу” в сумі 450 млн грн та у закінченому замаху на незаконне заволодіння грошовими коштами, які належать “Нафтогазу” в сумі 5,1 млрд грн; легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Нагадаємо, Генпрокуратура розслідує заволодіння коштами “Чорноморнафтогазу” в сумі 3,2 млрд грн при покупці двох самопідйомних бурових установок. Їх нібито придбали майже в два рази дорожче: за $404,4 млн замість $210 млн.

У травні 2017 року Генпрокуратура заявила, що слідством не встановлено доказів причетності до оборудки тодішнього очільника Міністерства енергетики Юрія Бойка. Згодом чинний тоді генеральний прокурор Юрій Луценко підтвердив цю інформацію.

Одним з підозрюваних у справі є нардеп-втікач Євген Бакулін. Він очолював “Нафтогаз України” з березня 2010 року по березень 2014 року.

У березні 2018 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Євгена Бакуліна з фракції “Опозиційний блок”. Його було оголошено в розшук.

В липні 2018 року суд дав 5 років умовно фігурантці справи так званих “вишок Бойка”, колишньому інженеру “Чорноморнафтогазу” Анастасії Цибульській. Цибульську визнали винною у привласненні майна шляхом зловживання владою, службовому підробленні та створенні злочинної організації. Жінку звільнили від відбування покарання з іспитовим строком у рік. Такий вирок був передбачений угодою між обвинуваченою та слідством, укладеною 17 листопада 2017 року.

Пізніше прокуратура Швейцарії розпочала розслідування з приводу “вишок Бойка” і заарештувала рахунки членів сім’ї Бакуліна.

Колишній заступник військового прокурора Володимир Жербицький, який розслідував причетність екс-міністра ПЕК Юрія Бойка до оборудок Сергія Курченка зі скрапленим газом, став співвласником ТОВ “Трускавецькі лікувальні води”, що належало людям з оточення співголови ОПЗЖ.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE