Politerno > Україна і світ > Глава НБУ подав заяву про звільнення через “політичний тиск”

Глава НБУ подав заяву про звільнення через “політичний тиск”

  • 1 Липня, 2020
  • 749 Переглядів
  • 0

Голова Нацбанку Яків Смолій подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через “систематичний політичний тиск”.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

“Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами.

Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні”, – заявив Смолій.

Як зазначають співрозмовники УП в Нацбанку, відповідна заява – це акт протесту Смолія на дії уряду та депутатів. 

“Моє рішення про відставку аргументується наступним: за власним бажанням“, – зазначається в заяві голови НБУ.  

Звільняється Смолій відповідно до пункту 2 частини восьмої статті 18 Закону України “Про Національний банк та пункту 18 частини першої статті 85 Конституції України.

За словами джерела видання, заява подана 1 липня, тож уже 2 липня, в четвер, профільний комітет Верховної Ради може розглянути це питання на своєму засіданні, а в п’ятницю Рада зможе проголосувати по цьому питанню.

“Щодо рішення про призначення нової особи на посаду голови, ймовірно, воно буде десь в середині липня, наступного сесійного тижня”, – зазначив співрозмовник.

Обов’язки голови Нацбанку до призначення нового голови буде здійснювати перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.  

Раніше голова Національного банку Яків Смолій заявляв про те, що має намір залишатися на посаді голови до кінця своєї каденції – 2025 року.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE