Politerno > Україна і світ > Прем’єр-міністр та спікер парламенту Киргизстану пішли у відставку, протести тривають

Прем’єр-міністр та спікер парламенту Киргизстану пішли у відставку, протести тривають

  • 6 Жовтня, 2020
  • 700 Переглядів
  • 0

На другий день протестів у Киргизстані прем’єр-міністр країни Кубатбек Боронов і спікер парламенту (Жогорку Кенеша) Дастанбек Джумабеков подали у відставку.

Про це повідомляє 24.kg.

Глава кабміну подав заяву про звільнення на ім’я президента країни.

Екс-депутат Садиров Жапаров став тимчасово виконуючим обов’язки прем’єр-міністра. Його кандидатуру підтримали депутати, присутні в одному з готелів Бішкека.

Вони ж дали свою згоду на обрання Миктибека Абдилдаєва новим спікером.

Парламентарії дали письмове схвалення призначити Садиров Жапарова і. о. прем’єр-міністра. Він був засуджений і відбував покарання в колонії. Його звільнили після вчорашніх заворушень у Бішкеку.

ЗМІ повідомляє, що наразі Жогорку Кенеш єдиний легітимний орган, і тільки його члени можуть повернути Киргизстан в правове поле.

У Бішкеку біля готелю “Достук” проходить мітинг прихильників Жапарова. У будівлі готелю зібралося понад 1,5 тисячі осіб. Периметр охороняють народні дружини.

Учасники акції протесту вимагають, щоб до них вийшли депутати, які прийшли на позачергове засідання. Однак дружинники, що охороняють будівлю, запевняють, що всередині нікого немає. Мітингувальники не вірять їх словами і намагаються прорватися через кордон. З боку готелю почулися постріли в повітря.

Нагадаємо, у столиці Киргизстану тисячі людей, не погоджуючись із результатами парламентських виборів, вийшли на мітинг. Силовики відтіснили демонстрантів від урядових будівель, задіявши сльозогінний газ, гумові кулі, світлошумові гранати та водомети. Повідомляється про щонайменше 16 постраждалих.

У виборах в Киргизії 4 жовтня взяли участь 56% з 3,5 млн зареєстрованих виборців. На 120 місць у новому складі парламенту претендували 16 партій.

За офіційними даними, бар’єр в 7 відсотків подолали лише чотири з них. Це провладні “Бірімдік” і “Мекен Киргизстан”, а також центристська “Киргизстан” і опозиційна “Бутун Киргизстан”.

Центрвиборчком Киргизстану визнав недійсними підсумки парламентських виборів, які пройшли 4 жовтня та викликали хвилю протестів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE