Politerno > Україна і світ > КС скасував е-декларації, незаконне збагачення та цілу низку антикорупційних норм

КС скасував е-декларації, незаконне збагачення та цілу низку антикорупційних норм

  • 27 Жовтня, 2020
  • 1256 Переглядів
  • 0

Конституційний Суд за конституційним поданням депутатів визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

“На закритій частині засідання було ухвалене рішення, яке набирає законної сили. Визначені положення визнано неконституційними”, – йдеться у повідомленні.

Джерело повідомило виданню “Інтерфакс-Україна”, що конституційність низки положень ще вивчатиметься. При цьому співрозмовник видання зауважив, що зобов’язання декларувати майно суд визнав конституційним.

Рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, набутих корупційним шляхом, скасування недостовірного декларування.

Член нагядової ради УЗ та колишній журналіст Сергій Лещенко у своєму Telegram наголошує, що подання було ініційоване депутатами ОПЗЖ та “За майбутнє”, а проєкт суддям роздали лише вранці 27 жовтня.

“На закритому засіданні у вівторок КС проголосував за скасування статті 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування), незаконного збагачення, електронного декларування, повноважень НАЗК. Проєкт був розданий вранці і проголосований. Такого не було навіть при Януковичі. Проти виступили лише четверо суддів: Лемак, Первомайський, Колесник і Головатий”. – зазначив Лещенко.

Раніше до КСУ надійшло конституційне подання 48 народних депутатів, які, зокрема, пропонували скасувати:

  1. декларування неповнолітніх дітей та інших осіб, які живуть з чиновником;

  2. проведення НАЗК моніторингу способу життя чиновників;

  3. проведення НАЗК повної перевірки декларацій;

  4. доступ НАЗК до інформаційних баз даних та державних реєстрів;

  5. декларування відомостей про нерухомість, незавершене будівництво, цінне рухоме майно, у тому числі транспорт, грошові активи та позичені кошти, фінансові зобов’язання, видатки та правочини, роботу за сумісництвом;

  6. декларування відомостей про чужі об’єкти, від яких чиновник має право отримувати дохід;

  7. публічний доступ до декларацій; 8. подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані;

  8. статті 366-1 “Декларування недостовірної інформації” та 368-5 “Незаконне збагачення” Кримінального кодексу України.

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас 27 жовтня зустрівся з главою КСУ Олександром Тупицьким, де обговорили “важливість прозорості в роботі” і збереження всього досягнутого після Революції гідності в 2014 році.

“Плідна зустріч представництва ЄС в Україні та посольства США в Україні з головою Конституційного суду України. Ми обговорили низку питань, що становлять взаємний інтерес, у тому числі важливість прозорості та збереження досягнень, досягнутих після Революції гідності в 2014 році”, – підкреслив Маасікас.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE