Politerno > Україна і світ > Депутати Європарламенту з Угорщини заявили, що на Закарпатті створено “ситуацію громадянської війни”

Депутати Європарламенту з Угорщини заявили, що на Закарпатті створено “ситуацію громадянської війни”

  • 2 Грудня, 2020
  • 982 Переглядів
  • 0

30 листопада СБУ провела на Закарпатті обшуки у функціонерів одного із місцевих благодійних фондів, який підозрюється в діяльності, направленій на порушення державного суверенітету України.

Під час обшуків правоохоронці виявили низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану “Велику Угорщину” і створення етнічної автономії в Закарпатті.

У свою чергу, група депутатів Європейського парламенту з Угорщини заявила, що в Україні проти угорських організацій “застосовують збройні сили”, і на Закарпатті створена “ситуація громадянської війни”.

Про це йдеться у заяві депутатів Європарламенту від угорської партії “Фідес” та Християнсько-демократичної народної партії Угорщини.

“Українська влада створює на Закарпатті ситуацію громадянської війни. Ми вважаємо це ганебним і глибоко засуджуємо застосування озброєних сил українською владою проти лідерів і організацій угорської громади на Закарпатті”, – сказано у заяві, яка є реакцією на проведені обшуки СБУ.

Депутати заявляють, що обшуки були політично мотивованими та спрямованими на залякування і тиск.

Вони вважають, що “скоординовані рейдерські дії проти законних організацій угорської меншини” нагадують “методи сталінської тоталітарної системи”. Депутати називають такі дії неприйнятними у державі, де діє верховенство права.

“У країні, асоційованій з ЄС, яка неодноразово заявляла про свій намір інтегруватися в Європейський Союз і НАТО, такі події є неприпустимими, тому ми виступаємо з ініціативою в Європейському парламенті, щоб включити це безпрецедентне порушення до порядку денного грудневого пленарного засідання”, – заявили вони.

Депутати стверджують, що український уряд роками зневажає права угорської меншини. Зокрема, вони згадали про ухвалення законів Про освіту та Про мову як приклад порушення прав національної меншини, що “можуть мати серйозні наслідки”.

Нагадаємо, 26 жовтня Україна заборонила в’їзд двом угорським високопоставленим особам через агітацію уряду Угорщини в Закарпатській області під час виборчої кампанії на місцевих виборах всупереч міжнародним нормам.

Офіційно імена осіб не називалися, але з джерел було відомо, що це Іштван Грежа і держсекретар Угорщини, відповідальний за національну політику в угорському уряді Арпад Янош Потапі.

У відповідь на ці дії посла України в Будапешті Любов Непоп викликали в Міністерство закордонних справ Угорщини після того, як політику Іштвану Грежі було відмовлено у в’їзді в Україну.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE