Politerno > Україна і світ > Верховний Суд відновив постанову про стягнення з РФ компенсації $1,3 млрд за захоплення активів “Ощадбанку” в Криму

Верховний Суд відновив постанову про стягнення з РФ компенсації $1,3 млрд за захоплення активів “Ощадбанку” в Криму

  • 7 Грудня, 2020
  • 737 Переглядів
  • 0

Верховний Суд поновив дію ухвали Київського апеляційного суду за заявою “Ощадбанку”, яким дозволено виконати рішення Міжнародного комерційного арбітражу про стягнення з Росії компенсації за анексію Криму.

Про це йдеться у рішенні ВС.

У документі наголошується, що 26 серпня 2018 року Міжнародний комерційний арбітраж у Парижі ухвалив рішення на користь “Ощадбанку” і вирішив стягнути кошти з російського Мін’юсту як компенсації за експропріацію активів в окупованому Криму. З урахуванням відсотків загальна сума вимог банку до Росії досягла $1,3 млрд.

17 липня 2019 року Київський апеляційний суд прийняв постанову щодо заяви “Ощадбанку”, яким визнав і надав дозвіл на виконання рішення паризького арбітражу.

Але через рік, 25 листопада 2020 року, Верховний Суд призупинив дію згаданої постанови за клопотанням компанії “Фортуна”, яка входить до групи компаній, які пов’язують із групою “Приват” Ігоря Коломойського. Також суд відкрив провадження за скаргою компанії на цю постанову.

Однак “Ощадбанк” у своєму клопотанні вказав, що “Фортуна” не є стороною у вказаній справі, тому 2 грудня ВС закрив провадження.

Як відомо, 26 листопада 2018 Арбітражний трибунал у Парижі виніс вердикт на користь “Ощадбанку” – стягнути з Російської Федерації збитки, яких зазнав український банк внаслідок окупації Криму. Російське Міністерство юстиції заявило, що Російська Федерація не визнає рішення міжнародного арбітражу і не буде компенсувати збитки “Ощадбанку”.

У 2017 році глава правління Ощадбанку Андрій Пишний заявив, що в ході анексії Криму представники місцевої “самооборони” вивезли зі сховища Ощадбанку 300 кілограм золотаВін зазначив, що цей епізод включений в позов України проти Росії в Міжнародному комерційному арбітражі в Парижі за втраченими активами в результаті анексії.

7 грудня понад 60 країн на засіданні Генасамблеї ООН підтримали проєкт посиленої резолюції України щодо російської мілітаризації окупованого Криму.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE