Politerno > Україна і світ > Нардепи повернули повноваження НАЗК. ІНФОГРАФІКА

Нардепи повернули повноваження НАЗК. ІНФОГРАФІКА

  • 15 Грудня, 2020
  • 876 Переглядів
  • 0

Народні депутати підтримали за основу та в цілому законопроєкт №4470, який відновлює повноваження Національного агентства з запобігання корупції.

Проєкт закону про внесення змін до закону “Про запобігання корупції” щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції за основу підтримав 321 народний депутат, а в цілому – 300 нардепів.

Представляючи законопроєкт робочої групи, внесений тиждень тому, Денис Монастирський сказав, що представники усіх фракцій та груп намагалися “відновити функціональність антикорупційної інфраструктури” і врахувати положення, які були в рішенні КС від 27 жовтня.

Згідно з пояснювальною запискою, із внесенням змін до закону “Про запобігання корупції” буде забезпечено повноцінне функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції, яке отримає повноваження й права виявляти ознаки корупційних та пов’язаних із корупцією правопорушень.

Також закон передбачає деякі особливості такого реагування у разі вчинення відповідних діянь суддями або суддями Конституційного суду України, зокрема повних перевірок декларацій та моніторингу способу життя стосовно суддів, суддів КС.

Буде відкрито цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Голова комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна заявила, що проєкт закону №4470 відповідає нещодавно оприлюдненому висновку Венеційської комісії, і комітет пропонує підтримати його за основу та в цілому.

За її словами, цей закон відновлює “ті повноваження НАЗК, щодо яких КС не навів правової позиції щодо їх неконституційності”, як і радила Венеційська комісія. Для суддів передбачено гарантії щодо невтручання у діяльність суддів у вигляді скарги до Вищої ради правосуддя або Конституційного суду, які вже проситимуть НАЗК усунути правопорушення.

Окремо Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4471, який визначає особливості складання адмінпротокола про порушення суддів в тому числі і суддів КС.

Нагадаємо, голова НАЗК Олександр Новіков надіслав президенту листа із закликом ветувати ухвалений Радою закон 4460-д про відповідальність за брехню в деклараціях.

Парламент України на засіданні 15 грудня продовжив на рік дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE