Politerno > Україна і світ > Нардепи повернули кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. ДОКУМЕНТ

Нардепи повернули кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. ДОКУМЕНТ

  • 4 Грудня, 2020
  • 815 Переглядів
  • 0

Верховна Рада ухвалила законопроєкт 4460-д, яким відновлюється кримінальна відповідальність за недостовірне декларування – за брехню про статки передбачається штраф і обмеження волі.

Рішення підтримали 289 народних обранців.

 

Закон передбачає накладення адміністративних штрафів у випадку, коли сума вказана в декларації відрізнятиметься від реальної від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а не від до 250, як це було раніше.

Також закон відновлює кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Так, якщо відповідні дані відрізняються від реальних на суму від 500 до 4 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то посадовець має сплатити штраф від 2,5 тис.  до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також за відповідну брехню в деклараціях пропонується карати громадськими роботами від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Якщо ж сума коштів у декларації відрізнятиметься від реальної на понад 4 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то штраф дорівнюватиме від 3 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Або ж посадовець змушений буде зайнятися громадськими роботами від 150 до 240 годин, або йому обмежать волю на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на до 3 років.

Крім того, закон встановлює кримінальну відповідальність за умисне неподання декларації. За таке порушення передбачений штраф від 2,5 тис. до 3 тис.  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Альтернативним покаранням можуть стати громадські роботи від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, в останній дань листопада робоча група голови ВР Дмитра Разумкова зареєструвала законопроєкт про повернення відповідальності за брехню в деклараціях без покарання у вигляді позбавлення волі.

Перед цим, 27 листопада, Верховній Раді зареєстрували президентський законопроєкт щодо відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE