Politerno > Україна і світ > Ухвалено закони про одноразову допомогу ФОПам і найманим працівникам, та про списання податкових боргів

Ухвалено закони про одноразову допомогу ФОПам і найманим працівникам, та про списання податкових боргів

  • 4 Грудня, 2020
  • 1047 Переглядів
  • 0

Верховна Рада ухвалила президентський закон №4429, який передбачає одноразову фінансову допомогу ФОПам та найманим працівникам під час епідемії COVID-19.

Закон №4429 “Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” в цілому підтримали 297 народних депутатів. Також 301 голосом депутати підтримали негайне підписання закону спікером Ради Дмитром Разумковим.

 

Зокрема, законопроект передбачає виплату одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8 тис. грн не лише ФОПам, а й найманим робітникам, зарплата яких складає менше 30 тис. грн за третій квартал поточного року. Однак для того, аби отримати таку допомогу, найманий робітник не може працювати за сумісництвом.

Водночас ФОПи для того, отримати одноразову допомогу повинні сплатити у 2020 році  ЄСВ не менш ніж за три місяці. Крім того, вони не можуть бути одночасно найманим працівником або як фізична особа підприємець здійснювати діяльність, яка не внесена до переліку визначеного Кабінетом міністрів.

Також у проекті закону йдеться про зобов’язання українців повернути виплачену суму в подвійному обсязі, якщо вони вкажуть неправдиву інформацію для отримання допомоги.

Іншим рішенням, парламент схвалив законопроект №4430 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2”. 

Документ підтримали 302 народні депутати.

Проект закону пропонує відкласти термін погашення податкового боргу до 6,8 тис. грн для ФОПів, в тому числі самозайнятих, до 29 грудня 2021 року. Також в документі йдеться про те, щоб списати пеню та штрафи у разі самостійної оплати платником податку основної суми боргу протягом шести місяців після набрання чинності.

Крім того, проект закону передбачає підняття порогу обсягу податкового боргу для застосування заходів по його стягненню до 3,06 тис. грн і звільнення платників єдиного податку від його сплати за грудень цього року та січень-травень 2021 року.

Згідно з пояснювальною запискою, списання боргу може стосуватися 4 млн платників податків. Загальну суму списаного боргу оцінюють в 1,3 млрд грн. При цьому відстрочку сплати податків для майже 80 тис. ФОПів оцінюють в 310 млн грн.

Вказано, що списання пені і штрафів не поширюється на платників податків, особи з податковим боргом за митними платежами та боржникам по сплаті санкцій за порушення в сфері ЗЕД, а також особи, на які поширюються судові процедури з питань банкрутства.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE