Politerno > Україна і світ > Рейтинг Зеленського знизився до 28%, а Разумкову довірють більше ніж йому – соціологія

Рейтинг Зеленського знизився до 28%, а Разумкову довірють більше ніж йому – соціологія

  • 16 Грудня, 2020
  • 999 Переглядів
  • 0

Не дивлячись на те, що рівень електоральної підтримки Володимира Зеленського за рік упав, він все рівно б набрав найбільше голосів у першому турі президентських виборів.

Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, проведеного з 4 до 9 грудня.

 

За Зеленського готові проголосувати 19% усіх опитаних і 28% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосувати.

Підтримати лідера “Євросолідарності” Петра Порошенка мають намір відповідно 13% і 19%, Юрія Бойка з ОПЗЖ — 12% і 17% опитаних, за лідерку “Батьківщини” Юлію Тимошенко готові проголосувати відповідно 6% і 8%.

Рейтинг підтримки Ігоря Смешка — відповідно 4,5% і 6%, Володимира Гройсмана — 3% і 4%, Анатолія Гриценка — відповідно 3% і 3%, Дмитра Разумкова — відповідно 2% і 2,5%, Руслана Кошулинського — відповідно 1% і 2%, Олега Ляшка — відповідно 1% і 2%, Віталія Кличка — відповідно 1% і 1,5%, Олександра Вілкула — відповідно 0,7% і 0,9%.

Соціологи зазначають, що порівняно з груднем 2019 року знизився рівень електоральної підтримки Зеленського (з 41% до 19% серед усіх опитаних). Рівень електоральної підтримки Порошенка за цей період зріс з 8% до 13%, Бойка — з 10% до 12%, Смешка — з 3% до 4,5%. Рівень підтримки Тимошенко статистично значуще не змінився (відповідно 5,5% і 6%).

Під час опитування респондентам пропонувалося обрати, за кого з політиків вони проголосували б, якби відбувся другий тур виборів президента України.

Другий тур моделювався за участі трьох кандидатів, які отримують найбільшу кількість голосів у першому турі (Зеленський, Порошенко та Бойко), а також політика з вищим порівняно з іншими рівнем довіри — Разумкова.

Зеленський у випадку електорального суперництва у другому турі з Порошенком, Бойком чи Разумковим стає переможцем президентських виборів.

Разумков перемагає Порошенка і Бойка, а Порошенко перемагає у випадку електорального суперництва у другому турі з Бойком.

У той же час рівень довіри до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова вперше перевищив довіру до президента Володимира Зеленського.

Загалом, більшість респондентів висловлюють недовіру до всіх політиків, чиє прізвище було представлене в опитувальнику.

Дещо частіше порівняно з іншими політиками довіра висловлюється Дмитру Разумкову (йому довіряють 35% опитаних, однак не довіряють — 52%), Віталію Кличку (відповідно 30% і 59,5%) та Володимиру Зеленському (відповідно 30% і 64%).

Найгірший баланс довіри-недовіри у Олега Ляшка (довіряють 12% і не довіряють 81%), Міхаїла Сааакашвілі (відповідно 14% і 76%) і Віктора Медведчука (відповідно 16% і 77,5%).

Дослідження проводилося методом інтерв’ю “обличчям до обличчя” за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років.

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Нагадаємо, якби парламентські вибори відбувалися на початку грудня 2020 року, то найвищі шанси подолати 5%-й бар’єр мали б партії “Слуга народу”, “Європейська солідарність”, “Опозиційна платформа – За життя” та “Батьківщина”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE