Politerno > Україна і світ > Десятки додаткових мільярдів в бюджеті-2021 – результат позиції Тимошенко і “Батьківщини” – експерт

Десятки додаткових мільярдів в бюджеті-2021 – результат позиції Тимошенко і “Батьківщини” – експерт

  • 16 Грудня, 2020
  • 1314 Переглядів
  • 0

Десятки додаткових мільярдів на потреби простих українців в бюджеті-2021 – ось головний підсумок жорсткої і безкомпромісної позиції лідера опозиції і «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Політика і професіонала-управлінця, який змусив «зелений» аматорський Кабмін почути опозицію і мільйони людей, що стоять за нею.

Як показав приклад «Батьківщини», роль опозиції полягає в першу чергу в ефективності відстоювання інтересів українців. А не просто в закликах і криках із серії «А ми проти, тому що проти».

Саме тому варто підкреслити, які ключові речі в цей спочатку антисоціальний бюджет Шмигаля домоглася включити Тимошенко.

По-перше, збільшення на 35 (!) млрд грн витрат на медицину і боротьбу з «ковідом». А це і підвищення зарплат медикам, і закупівля медичного обладнання та препаратів, і закупівля вакцин, і багато іншого. Тобто – критично необхідні речі під час пандемії коронавірусу.

По-друге, збільшення стартових зарплат вчителів відразу після закінчення вузів до 9600 грн.

По-третє, відмова від ідеї Шмигаля забрати надходження від акцизів (наприклад, тільки паливний – це 13, 4%) у місцевих органів влади, що могло в кризу позбавити регіони понад 7 млрд грн.

По-четверте, витрати на сферу оборони в бюджеті повинні скласти 6% ВВП, що важливо під час війни з Росією на Донбасі.

І саме після такого чіткого набору конкретних соціальних зобов’язань з боку Кабміну «Батьківщина» і підтримала бюджет-2021. І, якщо Шмигаль не виконає параметри бюджету, то це стане додатковою причиною для його відставки. Хоча таких причин  вже і зараз безліч.

Також варто відзначити, що партія Тимошенко в черговий раз не підтримала продовження закону про особливий статус Донбасу. Це принципова позиція Тимошенко з 2014 року. Оскільки це невигідний Україні закон, який, якщо вступить в дію, то приведе до офіційної втрати частини нашої території.

В цілому ж, аналізуючи бюджет, незрозуміло, як Шмигаль і Ко збираються його виконувати. Багато показників доходів там завищені. А бюджет вже зараз порожній. Недарма, щоб виконати свої соціальні зобов’язання ще за цей рік, Кабмін днями розмістив рекордні ОВДП на 51 млрд грн.

Тому, як і раніше життєво необхідним залишається питання залучення до управління країною професіоналів рівня Тимошенко. Яка, маючи колосальний управлінський досвід і конкретний план дій, стала б зараз оптимальним прем’єр-міністром, здатним зупинити бюджетну кризу.

Дмитро Корнейчук

Нагадаємо, 15 грудня народні депутати прийняли закон про державний бюджет на 2021 рік. Доходи держбюджету передбачені в сумі 1 092 083,3 млн гривень, що на 6,9% (на 70 031,4 млн гривень) більше, ніж у 2020 році.

Наслідком підвищення мінімальної зарплати із 5 до 6 тисяч грн стане зростання пенсії з 1 січня 2021 року на 300 грн – до 2400 грн, підвищення охопить тих, кому більше 65 років і чий стаж сягає 30 років – для жінок і 35 років – для чоловіків.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE