Politerno > Україна і світ > МЗСУ просить Боснію надати подаровану Лаврову ікону для експертизи – у Додіка кажуть, що то “родинна ікона”

МЗСУ просить Боснію надати подаровану Лаврову ікону для експертизи – у Додіка кажуть, що то “родинна ікона”

  • 29 Грудня, 2020
  • 782 Переглядів
  • 0

Україна просить Боснію і Герцеговину передати їй подаровану очільнику МЗС РФ Сергію Лаврову ікону для проведення експертиз. Офіс сербського члена президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка повідомив, що міністру закордонних справ Росії було подаровану “родинну ікону”.

Про це в коментарі РБК-Україна повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

За його словами, Україна просить невідкладно передати ікону на експертизу.

“Українська сторона також висловила готовність до співпраці з боснійсько-герцеговинськими слідчими органами для з’ясування всіх обставин, пов’язаних з вивезенням ікони з території нашої держави”, – зазначив Ніколенко.

Він також упевнений, що відкритість Боснії та Герцеговини в цьому питанні підтвердила б наявність політичної волі до розвитку дружніх відносин з Україною.

Речник МЗС України Олег Ніколенко в коментарі РБК-Україна повідомив, що інформація про те, що Лаврову було подаровану “родинну ікону” поки що не підкріплені доказами.

За його словами, посольству України в Боснії і Герцеговині повідомили, що ікона Святого Миколая нібито “перебувала у володінні сім’ї з Республіки Сербської” і є “родинною іконою”.

“Проте жодних підтверджуючих документів про законність переміщення ікони на територію Боснії і Герцеговини надано не було. Таким чином, питання про істинні обставини потрапляння артефакту до Боснії і Герцеговини та шляхи його набуття у власність залишається відкритим”, – зазначив Ніколенко.

Він також підкреслив, що МЗС у співпраці з міністерством культури, Офісом генпрокурора і Національною поліцією вживає заходи, в тому числі з залученням можливостей Інтерполу, щоб встановити, як українська ікона потрапила до Боснії.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що президент автономної Республіки Сербської (одного з регіонів Боснії і Герцеговини) Мілорад Додік подарував прем’єр-міністру РФ Сергію Лаврову старовинну українську ікону з Луганська. Посольство України направило ноту протесту.

Прокуратура Боснії і Герцеговини відкрила справу через факт дарування старовинної української ікони одним з керівників країни Мілорадом Додіком главі МЗС Росії Сергєю Лаврову.

Як повідомив колишній глава Асоціації ветеранів Армії Республіки Сербської Драган Савіч в інтерв’ю депутату від опозиційної Сербської демократичної партії (СДП) у парламенті РС Небойше Вукановичу, ікону вивезли з Донбасу через Росію та Сербію.

Ікону згодом повернули боснійському посольству.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE