Politerno > Україна і світ > Глава МЗС Литви дорікнув ЄС щодо “Північного потоку-2” і обіцяє надалі надавати військову допомогу Україні

Глава МЗС Литви дорікнув ЄС щодо “Північного потоку-2” і обіцяє надалі надавати військову допомогу Україні

  • 27 Лютого, 2021
  • 671 Переглядів
  • 0

Участю у проекті “Північний потік-2” Євросоюз фактично “фінансує тирана”, а Литва продовжить надавати військову допомогу Україні.

Про це йшлося в інтерв’ю міністра закордонних справ Литви Ґабріелюса Ландсберґіса для “Радіо Свобода”.

За словами литовського міністра, у проекті “Північний потік-2” сьогодні немає жодного сенсу, оскільки Європа до 2030 року планує припинити використання викопного палива, а цей газопровід тільки збільшить його кількість в регіоні.

“Цей проект також не приносить ніякої користі єдності Європи. Німеччина доклала багато зусиль для того, щоб Європа була реально об’єднаною… І мені було б сумно спостерігати, що німецька спадщина об’єднаної Європи зникає через один-єдиний проект”, – пояснив він.

Ландсберґіс зазначив, що він пропонував відкласти будівництво “Північного потоку-2” до нових виборів в Росії. На його думку, якщо Росія зможе провести по-справжньому демократичні вибори, то нехай продовжує реалізацію газопроводу.

“Якщо в Росії відбудуться демократичні вибори, то гаразд – будуйте далі. Але за нинішніх умов цим проєктом ми фактично фінансуємо тирана. А це завжди погана ідея – бо на ці кошти він зрештою будує танки. Тож моя ідея була – відкласти будівництво до виборів. Перефразовуючи Джона Леннона, дамо Путінові шанс”, – додав міністр.

Ландсбергіс прокоментував питання про плани Литви щодо України в частині надання військової допомоги, яка вже надавалася, в тому числі летальною зброєю.

“Не бачу необхідності якось міняти нашу політику на цьому напрямку”, – сказав дипломат.

Він також повідомив, що Литва підтримує ідею створення Кримської платформи, і відзначив наявність ефективних заходів тиску на державу-окупанта.

“Я вважаю, що ніщо не вічне. Самі російські політики можуть думати, що це (окупація Криму. – Ред.) – повністю вирішена справа, але є інструменти, цілком законні, наприклад економічні. Деякі з них вже використовують, деякі ще використовуватимуть , – вони чинять тиск на державу-окупанта. І за певних умов ці політики можуть змінити свою думку”, – зазначив глава МЗС Литви.

На думку Ландсберґіса, Кримська платформа “дуже корисна”, не тільки для пошуку конкретних рішень, але і для того, щоб нагадувати про проблему.

“Світ мінливий – з’являються нові проблеми, людям властиво відволікатися, тому це корисна ініціатива, щоб нагадувати західним партнерам про те, що Крим окупований, тому Литва буде брати участь в цій платформі”, – підсумував міністр.

Нагадаємо, парламент Литви прийняв резолюцію, у якій визнає опозиціонерку та учасницю президентських виборів у Білорусі Світлану Тихановську законним президентом країни, Олександра Лукашенка Сейм назвав “нелегітимним лідером”. Перед цим Світлана Тіхановська виїхала до Литви.

У доповіді Держдепу США у Конгресі відсутні пропозиції про нові санкції проти учасників побудови газопроводу “Північний потік-2” – у списку лише ті, які були визначені попередньою адміністрацією.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE