Politerno > Україна і світ > Арестович каже, що Зеленський вже розмовляв з “нормандською четвіркою” щодо загострення, президент – що буде

Арестович каже, що Зеленський вже розмовляв з “нормандською четвіркою” щодо загострення, президент – що буде

  • 26 Березня, 2021
  • 1285 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський і глава Офісу президента Андрій Єрмак проводять консультації з керівництвом країн “нормандського формату” щодо обстрілу найманцями РФ позицій ЗСУ, у наслідок якого загинули четверо українських військовослужбовців.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на заяву спікера української сторони в Тристоронній контактній групі Олексія Арестовича в ефірі телеканалу “Україна 24” за підсумками екстреної наради в п’ятницю.

“Президент і глава Офісу президента України проводять інтенсивні консультації з керівництвом країн “нормандського формату” щодо грубого порушення режиму припинення вогню, в результаті якого загинули четверо українських військовослужбовців”, – зазначив Арестович.

Також, за словами спікера ТКГ, українська делегація звернулася з нотою в ОБСЄ з метою, щоб в суботу, 27 березня, провести позачергове засідання підгрупи з безпеки. “Єдиною умовою ефективного продовження переговорів є повне припинення вогню”, – резюмував Арестович.

Через це українська делегація ТКГ зібралася на екстрене засідання.

Своєю чергою Зеленський у Телеграм лише анонсував розмови з усіма лідерами “Нормандської четвірки” через загибель 4 українських військових на Донбасі.

“За моїм дорученням начальник Генерального штабу України негайно вилетів на місце події для всебічного з’ясування всіх обставин справи. Представникам України у Тристоронній контактній групі доручено ініціювати невідкладне проведення позачергового засідання безпекової підгрупи, а також терміново обговорити це питання на рівні радників лідерів Нормандського формату. Найближчим часом я проведу розмови з усіма лідерами “Нормандської четвірки”.

На жаль, від початку 2021 року ми спостерігаємо зростання ескалації. Те, що так важко й по крихтах відбудовувалося майже рік, може бути зруйноване за секунду. Загострення ситуації особливо помітне на тлі перших місяців режиму припинення вогню. Тоді, чи не вперше за роки війни, кількість обстрілів, поранених та вбитих зменшилась у десятки разів. І це не просто статистика. Це долі людей. І не можна допустити, щоб процес мирного врегулювання було відкинуто на 100 кроків назад.

Подальший рух у виконанні всіх інших домовленостей та вирішення ситуації на сході України неможливі під звуки пострілів та вибухів. Щоб чути один одного в усіх сенсах слова – на Донбасі має запанувати всеосяжна та стабільна тиша.

Для війни потрібна мужність. Для миру потрібна мудрість. В України є і те, й інше. Але перевагу Україна та весь цивілізований світ віддають другому варіанту”, – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, у п’ятницю на Донбасі через обстріл окупантів в районі селища Шуми загинуло 4 українських військовослужбовців, ще 2 отримали поранення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE