Politerno > Україна і світ > Проходження Defender біля Криму було продуманим рішенням: у Кенті знайшли документи про есмінець

Проходження Defender біля Криму було продуманим рішенням: у Кенті знайшли документи про есмінець

  • 27 Червня, 2021
  • 615 Переглядів
  • 0

У Британії в графстві Кент на автобусній зупинці знайдено секретні документи міністерства оборони, що містять подробиці про есмінець HMS Defender та британських військових.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на BBC.

Розмоклий стос паперів, загалом майже 50 сторінок, був знайдений за автобусною зупинкою в Кенті рано вранці у вівторок.

Представник громадськості, який побажав залишитися анонімним, зв’язався з ВВС, коли зрозумів чутливий характер вмісту.

ВВС вважає, що документи, які включають електронні листи та презентації PowerPoint, були створені в офісі вищого чиновника міністерства оборони

Документи, що стосуються есмінця Королівського флоту типу 45, HMS Defender, показують, що місія, описана міністерством оборони як “невинний прохід через українські територіальні води” проводилася в очікуванні, що Росія може відреагувати агресивно.

Розглядався альтернативний шлях, який міг би тримати HMS Defender далеко від суперечливих вод.

У презентації містився також варіант маршруту британського есмінця, який би не включав територіальні води Криму. Зазначається, що це дозволило б уникнути конфронтації, але ризикувало б бути представленим Росією як доказ того, що “Британія злякалася і втекла”, що дозволило б Москві заявити, що Лондон із запізненням прийняв претензії Москви на територіальні води Криму.

Як зазначається, документи, виявлені в Кенті, підтверджують, що проходження корабля у водах Криму було продуманим рішенням британського уряду продемонструвати підтримку Україні, незважаючи на можливі ризики.

Другий пакет документів деталізує плани можливої військової присутності Британії в Афганістані після закінчення там операції НАТО під керівництвом США.

Більшість документів позначені як “чутливі”, до них застосовується порівняно низький рівень секретності. Але в одному документі, адресованому приватному секретарю міністра Бена Уоллеса, з написом “Secret UK Eyes Only”, викладаються надзвичайно чутливі рекомендації щодо військового сліду Британії в Афганістані після закінчення операції НАТО “Рішуча підтримка”.

В уряді Британії розпочали розслідування інциденту з документами.

Представник міністерства оборони заявив, що працівник повідомив про втрату конфіденційних документів, додавши: “Було б недоречним коментувати далі”.

Нагадаємо, 23 червня Міноборони РФ заявило, що російський прикордонний сторожовий корабель відкрив попереджувальну стрільбу в бік есмінця Великої Британії Defender у Чорному морі, а бомбардувальник Су-24М виконав “попереджувальне бомбометання” через нібито “порушення кордону РФ” поблизу окупованого Севастополя.

Міноборони Британії заперечило обстріл росіянами есмінця Defender — вони заявили, що корабель здійснює мирний прохід відповідно до міжнародного права і попереджувальний вогонь по ньому не відкривався.

Телеканал BBC News, кореспондент якого був на британському есмінці Defender, опублікував відео начебто здійсненого “попереджувального вогню” російських окупантів у бік військового корабля.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE