Politerno > Україна і світ > Топ-менеджер ДП «Антонов» підписав контракт на 5,5 млн грн зі своєю ж фірмою

Топ-менеджер ДП «Антонов» підписав контракт на 5,5 млн грн зі своєю ж фірмою

  • 7 Грудня, 2021
  • 616 Переглядів
  • 0

Топ-менеджер ДП «Антонов» Євген Бондаренко у березні цього року підписав контракт із приватною естонською фірмою Caribalt Electronic Equipment, співвласником якої на той момент був він особисто.

«Антонов» придбав у естонського постачальника обладнання для літаків майже на 5,5 мільйона гривень, йдеться у новому розслідуванні «Слідство.Інфо» «Дволикий менеджмент».

Повідомляється, що рік тому держпідприємство оголосило закупівлю обладнання для своїх літаків. Йшлося про так звані джерела наземного харчування, і підприємство планувало придбати їх на суму понад 9 мільйонів гривень. Це обладнання використовується при зарядці літаків в аеропорту, що дозволяє заощадити паливо та власну енергію літака.

Переможцем торгів стала естонська фірма Caribalt Electronic Equipment, яка погодилася поставити обладнання за майже 5,5 мільйона гривень.

Український дилер іншої естонської компанії ElectroAir, який також брав участь у конкурсі, вирішив оскаржити його результати, вказуючи на зловживання з боку переможця. Зокрема, він повідомив про фальсифікацію документів, відсутність у конкурента досвіду постачання в Україну та сертифікати походження на товар.

Наприклад, як підтвердження свого досвіду роботи переможці відзначили, що продали обладнання компанії Fort Aero. Але, як з’ясувалося, цього постачання не було. ElectroAir навіть опублікувала листування з компанією, що заперечує закупівлю обладнання Caribalt Electronic Equipment. Незважаючи на це, держпідприємство все ж таки підписало контракт із переможцем.

Як з’ясувало «Слідство.Інфо», співвласником фірми, яка перемогла, на момент підписання контракту був директор із матеріально-технічного постачання «Антонова» Євген Бондаренко. Він особисто підписав контракт із цією естонською фірмою.

Журналісти встановили, що Caribalt Electronic Equipment була заснована кілька років тому. На момент проведення тендеру її співвласником була інша естонська фірма із співзвучною назвою Caribalt Alliance. Співвласником останньої є Бондаренко. Примітно, що Caribalt Electronic Equipment стала постачальником “Антонова” після того, як Бондаренко обійняв посаду директора з матеріально-технічного постачання.

На запитання «Слідство.Інфо» у WhatsApp із приводу конфлікту інтересів через підписання такого контракту топ-енеджер «Антонова» не відповів. На телефонні дзвінки журналістів також.

Експерт із антикорупційного законодавства, член правління «Центру протидії корупції» Олена Щербан розповіла «Слідство.Інфо», що в цій ситуації може йтися про реальний конфлікт інтересів та корупції.

“У законі “Про запобігання корупції” чітко визначено, що не можна вчиняти дії в умовах реального конфлікту інтересів. Такі дії є підставою для визнання договору недійсним у суді”, – каже Щербан.

Також експерт додає, що такі дії чиновника держпідприємства мають ознаки злочину. Адже тут може йтися про розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем. У разі доказу провини йому може загрожувати до дванадцяти років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна.

Примітно, що нещодавно Бондаренка було виведено із співвласників естонської фірми. Сталося це незабаром після того, як суд почав розглядати справу про скасування результатів цієї закупівлі.

Як виявили журналісти, після підписання згаданого контракту Бондаренко отримав два автомобілі Land Rover Discovery, які сумарно можуть коштувати близько 2 мільйонів гривень.

Нагадаємо, очільник авіатранспортного підрозділу ДП “Антонов” Михайло Харченко не задекларував готель в окупованому Криму. При цьому у 2020-му році його право власності на цей об’єкт було зареєстровано за російськими законодавством.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE